• ne aradığımı unutturan google hizmeti. trendyol'a bakacakken bi baktım ki tren saatlerini incelemeye başlamışım. bazen kendimi gerçekten öküz gibi hissediyorum.*
  • bi nevi mind trick

    - şunu arayacağım
    - hayır bunu arayacaksın
    - evet bunu arayacağım

    google heryerimize girdi.
    (bkz: may google be with you)

    (bkz: google sms)
  • "aranan sözcüğü tahmin eden google
    google, kullanıcının arama yaptığı sözcüğü tahmin edebilen bir arama motoru çıkardı. kullanıcı sözcüğü tam olarak yazmadan, google eksik kalan bölümü kendiliğinden tamamlıyor.

    google motoru, girilen sözcüğü tamamlanması için o ana dek yapılan aramaların istatistiğini kullanıyor. tüm aramalar içinde ‘en muhtemel’ olanı yazılan sözcük ile eşleştiriyor. eşleştirme kullanıcının bireysel aramalarına göre ayarlanmıyor.
    arama teknolojilerinin en sıkı rekabet alanlarından biri haline gelmesi üzerine google tematik ve uzmanlaşmış arama motorlarını art arda piyasaya sürüyor. şirket geçen haftalarda da akademik materyali tarayan bir arama moturu çıkarmıştı. yahoo’nun masaüstü arama motorunun 2005 başında hazır olacağını açıklamasıyla, arama teknolojileri yarışı hareketlenmiş oldu. "
    kaynak: ntvmsnbc
  • a: akbank, amazon
    b: burçlar, best-buy
    c: canlı tv izle, craigslists
    ç: çok güzel hareketler bunlar

    bunlar size ne ifade ediyor? ilk bakışta birbiriyle alakalı olmayan kelimeler. birisi bir banka, bir diğeri bir televizyon programı ve dünyanın en çok ziyaret edilen online alışveriş sitelerinden biri. türkiye’deki yaklaşık 21 milyon internet kullanıcısını bir derdi var. aslında birçok kişinin birçok derdi var internette bulunmasını gerektiren. internete açılan devasa kapı google’ın tuttuğu istatistikler, türkiye’de ve dünyadaki diğer internet kullanıcılarının genel olarak interneti hangi amaca yönelik kullandıklarını ölçüyor. bunu son 3 aydır google’a her girişimizde iyiden iyiye fark ediyoruz; ancak bu teknolojiyi biraz daha irdelemek gerekiyor.

    google suggest, herhangi bir konuda araştırma yaparken size en popüler sonuçları daha önce yapılan arama sıklığına göre üst sıralarda gösteriyor. her harf sonunda bu sonuçları güncelleyerek tüm kelimeyi yazmanızı veya daha önceden yapılmış bir aramadaki anahtar sözcükleri çıkartıyor. aslında sizin yerinize düşünüyor. aslında düşünmüyor daha önce düşünülmüş olanları size getiriyor. sonuç olarak daha az tuş kullanımı, daha az gürültü ve daha hızlı bilgi. tabiî ki google işimizi kolaylaştırıyor, ama şunu da unutmayın: google dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi olsa da ziyaretçilerinin en kısa sürede siteyi terk etmesini isteyen ve bunun için milyonlarca dolar harcayan bir işletme. bu fonksiyon sayesinde de sunucuları üzerindeki yük azalıyor, performans artıyor ve maliyetlerinde bir azalma oluyor.

    konunun teknik tarafını bir tarafa bırakıp asıl konumuza geri dönelim. 29 harf üzerinden giderek, ilk harfin en çok hangi sözcüğe çağrışım yaptığını 5dk’lık bir zahmete katlanarak buldum. dinamik olarak bu sözcükler değişse de türkiye’deki veya dünyadaki alışkanlıkların hızlı bir şekilde değişmeyeceğini varsayarak günü yorumlamakta zorluk çekmeyeceğimi umuyorum.

    alfabedeki harfi tek tek yorumlamak yerine genel olarak arama yapılan şeyin, eğlence ve oyun üzerine olduğunu görebiliyoruz. türk halkının, genel olarak, bugünlerde tv izlemenin dizi izlemeyle hemen hemen aynı şey olduğu gerçeği de internete yansımış vaziyette. “d” harfinde öncelik “dizi izle” olarak karşımıza çıkarken, ingilizce versiyon google’da “dictionary” kelimesinin ilk sırada olduğunu görüyoruz. “i” harfinde ise insanların göz yaşlarına boğularak izlediği film olan “issız adam” başı çekiyor. türkçe versiyon ile ingilizce versiyonun ilk sırada mutabık kaldığı harfler ise “y” ve “f”. 300 milyondan fazla (bence kesin rakamı zuckenberg bile bilmiyor) kullanıcıya ulaşan facebook ile aylardır mahrum bırakıldığımız youtube alışkanlığının, evrensel olarak benimsendiğinin en somut kanıtı bu olsa gerek.

    iyi ya da kötü, bilgiye ulaşmak artık gerçekten kolay. biraz pratik bilgisayar bilgisi ve bir internet bağlantısı. bu kriterlere haiz 21 milyon türk vatandaşının, interneti öncelikli olarak bilgi edinme değil de eğlenmek ve iyi vakit geçirmek için kullandığı gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. g(azeteler) istisnası dışında türk alfabesinin diğer 28 harfinin de öncelikli olarak vasıflı bilgiler için tercih edileceği günler hayal ediyorum.

    türkçe ve ingilizce arama önerileri türkçe ve ingilizce için sırayla şöyle:

    a: akbank , amazon

    b: burçlar, best-buy

    c: canlı tv izle, craigslists

    ç: çok güzel hareketler bunlar

    d: dizi izle, dictionary

    e: e-okul, ebay

    f: facebook, facebook

    g :gazeteler, gmail

    h : hotmail, hotmail

    i : issız adam izle,

    i : iddaa, imdb

    j : justin tv, jet blue

    k: kral oyun, kohls

    l: lig tv, lowes

    m: mynet, mapquest

    n: netlog, netflix

    o: oyunlar, old navy

    ö: ösym

    p: pegasus, pandora

    r: rüya tabirleri, realtor.com

    s: sahibinden, southwest airlines

    ş: şarkı sözleri

    t: turkcell, target

    u: ulusoy, usps

    ü: ümraniye devlet hastenesi

    v: vodafone, verizon wireless

    y: youtube, youtube

    z: ziraat bankası, zillow

    kaynak: www.daily-compass.com
  • gun gecmiyor ki google akillara durgunluk verecek bir atraksyonla cikmasin. bu aranasi query'ler aramalarimiza bir isik tutacak, bilgisayarimizin t9'u olacaktir.
    ve son olarak:

    tanri google'i korusun.
  • doğru ismi "google suggests" olan ama çoğunluğun inatla "google suggest" diye zikrettiği marifet, ilginç...

    edit: şu anda sitede google suggest yazıyor, ya değiştirdiler ya da ben hayal gördüm.
    http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en
  • eksi diyorsun, sozluk'u cat diye yapistiriyor.

    hayir o degil, ben sundan korkuyorum (bkz: powered by google/#6425820)
  • google'in kullaniciya ne aramasi gerektigini soyleyen fasilitesi, bi nevi beyin yikama aparati. sexle ilgili bisey bulamamasi da kesin bush'un marifetidir.

    (bkz: mastermind) (bkz: megadeth)
    (bkz: paranoya)
hesabın var mı? giriş yap