• köpekleri deli eden bişey..

    "hımmmfff hımmmfff smmıııfff buralarda bişeyler gezmiş.. işemiş şıçmış heryere.. tüm bölgeme ulan! hımmmff tekrar işaretlemeliyim her yeri!! burayı da.. burayı daaaaa.. benim ulan buralaaarrr!!!"
  • bir soğutma katalizörüymüş...
    elektriğin olmadığı bir köy lokantasında, biranın demir gibi soğuk geldiğini görünce şaşırmamak gerekiyormuş. evet buzdolabı yok amma, gübre var.
    suya atılan gübre, 1 haftada çözüldükçe suyu çivi gibi yapıyor ve içindeki biralar demir gibi soğuk oluyormuş.
  • inorganik gübreler haber bosch process gibi kimyasal yöntemlerle (azotlu) ya da doğal mineral depositlerinin kimyasal yöntemlerle işlenmesi (süperfosfatlar gibi) ile oluşur.
    (bkz: diamonyum fosfat)
    (bkz: fritz haber)
  • çiftçi için çok önemlidir. 1000 metrekare yeri varsa, buraya tohumu eker. (rakamlar atmasyon olacaktır) gübresiz 500kg ürün verimi alıyorsa, gübre ile 1000 kg verim alır. 1000 metrekare toprağa atılacak gübre toprağın ihtiyacına, ekilecek ürüne göre değişir.

    bir çiftçinin 50 dönüm yani 50bin metrekare yeri olsa, buraya atacağı gübre için cebinden para çıkması gerekir. varsayalım o parası yok. ne olur? gübre atamaz. (rakamlar yine atmasyon) 50ton verim alacakken 25ton verim alır.

    devlet ne yapıyor? o çiftçinin verim eksiğini (25 ton) yurtdışından o ürünü ithal ederek kapatıyor. bu ne demek? dış ticaret açığının artması demek. bu bir kısır döngü. bazen gübre işine girmeyi düşünüyorum sonra oğlum deli mi sikti seni daha kolay işlere baksana diyorum.
  • bonsailer icin organik gubre kullanilmasi tavsiye edilir. deniz yosunlarindan yapilanlari idealdir.
  • boktan verim alma sanatı meyvesi.
  • içerisinde bolca bulunan 3 temel element : azot,fosfor,potasyum
  • gubre; bitkinin beslenmesinde, topragi besin maddeleri bakıimindan zenginleştirmek için uygulanir. tur olarak ikiye ayrilir; organik gubre ve kimyasal gubre.
    organik gubreler; kompost, kemik tozu, deniz yosunu ekstresi ve dogada bulunan bazi elementlerin belli oranlarda karisimi sonucunda uretilirler.
    kimyasal gubreler ise kendi aralarinda gruplara ayrilir;
    1. azotlu gubreler
    2. fosforlu gubreler
    3. potasyumlu gubreler
    4. kompoze gubreler

    ve tum gubreler bitkiler icin onemli olan besin maddelerinden olusurlar.

    a - makro elementler :n-p-k-ca-mg-s-na
    b - mikro elementler: fe-cu-mn-zn-mb-b-cl
    c- c-h-n: organik maddenin yapısına katildığı icin bitkilerce çok kullanilmaktadir.
  • azıcık kültürel yanından gidersek, gübre organik olunca başkadır. etkisi bir yılla sınırlı değildir. 5-7 yıl boyunca işe yarayabilir, tarlanın organik bileşimine katılır. bir de her hayvanın gübresi kendine göre özellikli, belli bitkiler için daha iyi bazı belli bitkiler içinse olumsuzdur. tavuk, güvercin, eşek, sığır gübreleri yani bokları boş değil özelleşmiştir. tek insan boku bir boka yaramaz, çok tuzlu ve kurutucudur.

    "sarı metalin iğrenç para tadıyla birlikte maddiyatı ve tahılın adi görüntüsü, bu iki geri çevirişi de anlaşılır hale getiriyor - ama lapis'i* bulmanın bu kadar zor olmasının asıl sebebi de budur: o exilis'tir, çirkindir; caddeye ya da gübreliğe, yığınların içine atılır; her yerden toplanabilecek en yaygın şeydir. prometheus ve epimetheus'ta, aynı sebepten dolayı güngörmüşlerin tanımadığı spitteler'in* mücevheriyle ortak "sıradanlık" özelliğine sahiptir." carl gustav jung - rüyalar

    (ilk giri tarihi: 1.3.2014)

    (bkz: samra), sarmalık, sarma
    (bkz: bok/@ibisile), dışkı/@ibisile, ters
    (bkz: zebil), zibil
    (bkz: yunt/@ibisile), at boku
  • ekonomi bu durundayken önümüzdeki yıllarda çiftçilerin nasıl alacaklarını merak ettiğim azot fosfor potasyum gibi bitkilerin ihtiyaçlarini bünyesinde barındıran kimyasal ve organik çeşitleri olan maddedir.ciftcilerin olmazsa olmazı kimyasal gübredir. maalesef yıllarca kullanılan kimyasal gübreler toprakta birikerek tuzluluk olustururlar. toprak giderek coraklasir, verimsizlesir. bunun yerine hem daha uzun yıllar etkisini sürdüren hem de maliyet olarak daha uygun olan organik gübreler kullanılmalıdır. büyükbaş küçükbaş tavuk güvercin gübreleri içinde en iyisi güvercin gübredir. hayvan küçüldükçe gübresinin değeri artıyor. toprakta organik madde miktari hem artıyor hem de tuzluluk gibi sorun oluşturmuyor. fakat organik gübreyi hem hayvanın götünden çıkar çıkmaz toprağa karistirirsan fayda yerine zarar görürsün. bu gübre uygun sartlarda yanacak yani fermente olacak. içindeki kötü organizmalar,tohumlar, hastalıklar bu yanma sırasında yok olacak ve yanmış gübre olarak bitkinin hemen kökleriyle alabileceği faydalanabileceği bir forma dönüşecek.
hesabın var mı? giriş yap