• tarımsal üretim ve gıda tedariki açısından önemli, halkımızı çok yakından ilgilendiren ve son derece olumsuz bir gelişme.
    2021 ciddi anlamda gıda krizi yaşanılacak bir yıl olacak. corona virüs kaynaklı arz/talep sıkıntıları ve küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte düşüşleri, küresel gıda fiyatlarının son 3 senedir kesintisiz artmasına neden oluyor. türkiye ise 2018-2019 ekonomik krizinin bir buhrana dönüşmesi ve kötü ekonomi ve tarım idaresi nedeniyle gıda fiyatlarında çok daha büyük bir şahlanma yaşıyor. bazı ürünler iki sene içinde %100-150 civarı zamlandı. yıllık ortalama gıda enflasyonu, tüik manipülasyonları'nın iddia ettiğinin aksine %50 civarında gerçekleşmekte (tüik'e göre %20).

    gübre tarımsal üretimin en asli unsuru. onsuz tarımsal üretim ya da üretimde artış söz konusu değil.
    gübre fiyatlarındaki ciddi oranlardaki artış ise gıda krizini derinleştirip, gıda enflasyonunu daha da azdıracak gibi duruyor. zaten kuraklık nedeni ile bir rekolte düşüşü yaşanması beklenirken, fahiş fiyatlar nedeniyle, çiftiçinin kullanacağı gübre miktarında azalma olması kaçınılmaz. herkesin bu yıl yaradan yardımcısı olsun!!

    gübre tarımdaki en önemli girdilerden biri (mazot, zirai ilaç, elektrik, enerjisi su, tohum... gibi) belki de en önemlisi. gübrenin çok büyük bir bölümü yurt dışından ithal ediliyor. bu nedenle döviz fiyatlarındaki değişimden çok fazla etkileniyor. eğer türkiye kendi kaynakları ile üretilebilen yerli gübre miktarını artıramaz ise mevcut nesillerimizi ve gelecek nesillerimizi ciddi bir gıda güvencesi problemi beklemekte. kimyasal gübrenin üretimi için en önemli girdi petrol ve türevleri. dünyada petrol fiyatları son yıllarda bu kadar düşük seyrederken, gübre fiyatlarındaki bu artış, %50 döviz kurundaki yükseliş %50 de akpli ithalatçıların vatandaşa sokuşturması anlamına geliyor. tarım bakanlığı istese bu fiyat zamlarını 2-3 senelik planlı politikalarla çiftçisine çok az yansıtabilirdi. ama ortağı ithalatçı yerine kölesi çiftçiye mi yardım etsin?

    tarım bakanlığı ise, tarım kredi kooperatifleri kanalıyla çiftiçiye görece ucuz gübre temin etmemekte direnmekte. gübre ithalatçısı firmalara fiyatları arttırmayın ricasında bulunmakla yetiniyor pakdemirli'nin enteresan tarım bakanlığı. ithal gübre miktarını azaltacak, yerli üretimin önünü açacak hiçbir projesi yok bakanlığın. zaten kendisi dememiş miydi pakdemirli'nin:
    "paramız var ki ithal ediyoruz rahat olun"
    ama artık paramız yok sn. pakdemirli!!! o 125 milyar dolar reis/damat döviz indirme operasyonları ile buhar oldu.
    bir ülke tarımı/hayvancılığı ancak bu kadar kötü yönetilebilir.
    üretemeyen toplumlar başka ülkelerin kölesi/müşterisi olmaya mahkumdur. müşterilik te para tükenene kadar. ondan sonrası ölene kadar kölelik.
    bundan daha büyük beka meselesi var mı? bırakın şu, kısır siyasi tartışmaları, sanal beka vehimlerini, din, iman, bayrak, ezan, kitap siyasetini. millet açlığa mahkum edilirken ve her gün daha da kötüye giderken, muhalefetin tek konuşacağı şeyler, ekonomik sorunlar ve gıda/tarım krizidir. yoksa evren liderinin gündem prizmasına hapsolursunuz. çıkış bulamazsınız. bunların oyu neden hala çok düşmüyor diye hayıflanırsınız!!!

    (bkz: türkiye'nin gıda güvencesini kaybetmesi)
    (bkz: 2021 gıda krizi)

    gübrede şahlanma
    gübrede şok zamlar
  • oğuzhan şahinkaya bunu beğendi dedirten hadise.
    (bkz: gübretaş)
  • türkiyede çığlık atan bir kitle var. tarım ve hayvancılıkla ilgileniyorlar. sanki özellikle birileri bu fiyatlarla oynuyor. yazık
  • insan gübresi neden değerlendirilmiyor? sıçıyoruz denize akıp gidiyor, yazık bu milli değerdir, elin almanı bunu değerlendiriyor, tekrar kazanıyor. tarımdaki en büyük maliyet unsurunu hep birlikte bitirelim.
  • türkiye gibi bir tarım ülkesinin zamanında iran'dan soğan aldığını biliyoruz. soğan, soğan. bolluktan sobaya at yak kadar çok olan soğandan bahsediyoruz.

    hala almaya devam edecek gibi görünüyor.
  • bunlar daha iyi günler, ve diğer bir sorun ise malum kitle halinden memnun.
  • çiftçi babam gayvan gübresi kullanıyor, bizi ilgilendirmeyen durum biz hiç oraya bakmıyoruz.
  • ıyi tarım tekniklerini tam olarak kaynağından öğrenmek gerekiyor, ki kaliteli bir eğitim asla bedava değildir. parasız olsa bile zaman ve emek ister.
    ınsanlarda bunu öğrenecek ve zaman kaldı, ne de öğrenirken cepten yiyebileceği mali kaynak.
  • bir baharat firmasına etiket tasarımı yapıyorum. kuru maydanozu, soğanı, sarımsağı hatta naneyi bile yurtdışından getiriyoruz. nane lan nane camın dibindeki saksıya eksen yetişiyor. menşei türkiye olan ürünlerin menşei de aslında türkiye değil. burada paketlenmeden önce işlem gördüğü için türkiye yazılmış.

    köye gidiyorum herkes hayatından bezmiş iş yapıp yapmama arasında gidiyor. tamam köylüde de suç var bunu hep söylüyorum hep savunuyorum ama durum gerçekten vahim. bu hızla giderse bizim köyde 5 sene sonra 35 yaş altı insan kalmayacak. hepsi yakınlardaki sanayi bölgelerine akın ediyor.

    bu tarz söylemleri gerçekten sevmem ama cidden bunlar iyi günlerimiz.
  • demek ki tezek de yakamayacağız.
    (bkz: 2021 ekonomik krizi)
hesabın var mı? giriş yap