aynı isimde "hamlet (dizi)" başlığı da var
289 entry daha
  • klingon dili de dahil olmak üzere, 75'in üzerinde shakespeare'in en çok dile çevrilen oyunu. to be or not to be
  • william shakespeare tarafından kaleme alınmış trajedi. buruk.

    bu öğleden sonra, bornova kültür merkezi devlet tiyatroları bozkurt kuruç sahnesi'nde izlediğim tek perdelik ve yaklaşık 1 saat 15 dakika süren oyun, ciddi anlamda ışık-ses-silah-kavga dövüş-eskrim-yatak/öpüşme sahneleri-havada uçuşan konfetiler ve dumanlardan örülü; salon girişinde astım ve anksiyetesi olanların uyarıldığı ve maske kullanımının önerildiği gerçekten öte bir görsel show'du trajediden ziyade*.

    hele insanın kendisini gece klübündeymiş gibi hissetmesini sağlayacak yanıp sönen hareketli spot ışıkları, gök gürültülerine eşlik eden şimşek çakmaları, sahnenin tam ortasında yer alan bateri ve belli bir ritmde çalan tokmaklar, patlayan silahlar...

    ama en ilginci, 15:00'de başlayacak olan temsil için 10 dakika kala koltuğa yerleştiğimizde, sonradan hamlet olduğunu öğrendiğimiz oyuncunun da sahne kenarına yerleştirilmiş camekanlı tabut şeklindeki bir mezarın yanında yan kıvrılıp yatarak toprakla oynuyor oluşuydu. hemen yanıbaşında da içi su dolu ikinci bir cam tabut vardı dereyi sembolize eden ve ophelia'nın sahnesi mükemmeldi bununla bağlantılı. güzel olansa, sahne üzerindeki olup bitenlerin yer yer arkadaki barkovizyona yansıtılmasıydı.

    sabahattin eyüboğlu'nun çevirdiği bu ünlü trajediyi sahneye koyan dr. öğretim üyesi ali barışık, kesinlikle bambaşka ruhta bir yönetmen, bu klasik trajediyi fazlasıyla modernize etmiş.

    hasan yavuz dekor, çağlar aytaç ışık ve müzikte erşah gülerbaşlı ise başlıbaşına oyunu alıp götüren lokomotiflerdi. hareket düzenini sağlayan prof. tuğçe ulugün tuna'ydı. özellikle şaman kıyafetli** bateriste hayran kaldım, kendisi aynı zamanda hayalet rolünü üstlenen sanatçıymış. tüm kalbimle tebrik ediyorum.

    yalnızca hamlet rolündeki sezer akçe'nin, meşhur '' to be or not to be/ olmak ya da olmamak; işte bütün mesele bu'' derken zayıf çıktı sesi, kafa karışıklığını ise çok iyi yansıttı.

    özellikle ophelia'nın ( berfin türköz kurt) tertemiz delirme sahneleri inanılmaz başarılıydı, onun sahnelerinde tepeden yağdırılan gül şeklinde kırmızı renkli konfetilere eşlik eden müzik ne güzeldi...ölüm sahnesi nasıl tüyleri diken diken etti, hele içi su dolu dereyi yansıtan tabut şeklindeki camekana yuvarlanırken.

    ozan kalkan'ın canlandırdığı hayalet, sesi pek gür çıkan, oyuna hakim olan ve insanı yerinden zıplatan ses ve ışık efektleriyle birlikte tüm salonu sahneye taşıyan bir mıknatıs gücündeydi tartışmasız.

    egecan intepeler tarafından canlandırılan hamlet'in arkadaşı rolündeki horatio ise yer yer handycam ile sahnede dolaşmasıyla ilgi çekici bir görüntü oluşturdu.

    eğer niyetiniz hamlet'i klasik çizgisinin dışında izlemekse, izmir sahnesi bayağı bir olaya farklı yorum getirmiş; neredeyse oyun, ''izmir'de hamlet'e çiğdem denir .'' noktasına taşınmış.*

    görsel

    1. görsel

    2. görsel

    3. görsel

    4. görsel

    5. görsel

    6. görsel

    7. görsel

    8. görsel

    9. görsel

    10. görsel

    11. görsel

    12. görsel

    13. görsel

    14. görsel

    konusu:

    danimarka prensi olan hamlet, babasının gizemli ölümünü araştırırken trajik bir hikaye anlatır. babasının hayaleti, kral hamlet, ona gerçek ölüm nedeninin, kardeşi kral claudius'un zehirli bir ihaneti olduğunu açıklar. claudius, kral hamlet'i öldürmüş ve ardından tahtı ele geçirmiştir.

    hamlet, babasının hayaletinden gelen bu bilgiyle sarsılır ve intikam almak için yemin eder. ancak, hamlet'in düşünceleri ve eylemleri sürekli olarak değişkenlik gösterir. claudius'un suçunu kanıtlamak için bir oyun sahnelemeye karar verir. bu oyun, kral hamlet'in ölümünü anlatır ve claudius'un vicdanını sorgulamak için bir tuzaktır.

    hamlet'in annesi kraliçe gertrude, claudius'un karısıdır ve hamlet'in ilişkisine dair karmaşık duygular yaşar. hamlet, annesine karşı da karmaşık bir tutum sergiler.

    hamlet'in çocukluk arkadaşı horatio ve onunla birlikte ophelia adında genç bir kız da hikayenin önemli karakterlerindendir. ophelia, hamlet'in sevgilisiyken, hamlet'in zihinsel dengesi bozulduğunda trajik bir şekilde hayatını kaybeder.

    sonunda, trajedinin son sahnesinde, claudius'un entrikaları açığa çıkar ve hamlet, intikamını alır. ancak, bu intikam, hamlet'in kendisinin de ölümüne yol açar. horatio, ölen prensin ölümünden sonra hikayeyi anlatan tek kişi olarak kalır.

    hamlet, trajik bir şekilde aile ihaneti, intikam, ihanet ve ölüm gibi temaları ele alır ve shakespeare'in en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap