• tam karşılığı "ısmarlama" olan tamlama
  • magazadaki bi dallamaya dekor yapacam diye "hoyt kütür benim bu üstümdeki başka bi yer de yooğğkkk" diyen kız arkadaşımdan ayrılmamı ve koşarak uzaklaşmamı sağlayan kelime.
  • yazilisi haute couture olmasina ragmen, okunusu daha farkli ve zor oldugundan -ot kutür- nedense turkiye'de kendilerini haute couture modacisi olarak nitelendirenler tarafindan hicbir sekilde dogru telaffuz edilemez. mutlaka bir harf kayar, kelimelerde bir degisiklik olur. tabii ki de insanlar mukemmel olmak ya da yabanci dil bilmek durumunda degiller, ancak gazetelerde, dergilerde veya televizyon programlarinda "ben sadece sosyetik guzel degilim; kocamin parasi ile yapmadim bu isi, ben hoyt kotör tasarimcisiyim" diye demecler veriyorsa, kendisini belki bu konuda biraz da zorlayarak egitebilmeli, yaptigini soyledigi isin icin dogru okunusunun nasil oldugunu ogrenmeli.
  • haute couture aslında paris'te çıkmış bir birliktir. özel bir sıfat olarak nitelendirilir ve bu sıfatı kazanabilmek için birlik tarafından belirlenmiş standartları sağlayabilmek gerekir.
    haute couture en pahalı çalışmadır. 100.000 euro'dan yüksek fiyatlara mal olan elbiseler dahi vardır. haute couture en kaliteli kumaşlar, aksesuarlar ve dikişler kullanılarak üretilir, üretimi sadece insanlar yapar.
    tek sayıda üretilirler, tek kişinin ölçülerine göre özel hazırlanırlar.
  • birinci françois zamaninda devlet destegi ile couture royal olarak ortaya çikmistir ilk olarak. lady montagu ayni destegi ingiliz hazir giyimine verdirmeye çalismis, ancak basarili olmamistir. böylece birlesik krallik, fransizlar karsisinda mutfak yenilgisinden sonra bir de hazir giyim yenilgisine ugramistir.
    (bkz: lady montagu)
  • haute couture'in 16 yüzyila kadar geri götürülmesiçok doğru değil. malumunuz giyim tarzlari özelilke fransiz devrimine kadar avrupa'da seçkin ve soylular için bir sinifsal ayraçtir ve çoğu zaman da yerel nitelikleri ağır basan farklilaklar taşir. yani "hazir giyim", "ismarlama giyim", "moda" gibi kavramlarin ortaya çikmasinin tarihi sanildiği kadar geriye gitmiyor. belki bir tür "saray modasi"ndan ya da alişkanliklarindan sözetmek mümkün ama bunun toplumlarin geniş kesimleri için ne ifade ettiği tartışılır. giyim tarzinin kültürel bir olgu olarak moda vb. haline gelmesi ve gelişmesinin tarihi bir kaç yüzyillik bir tarihe sahip. yani giyim tarzlarinin tarihinde dinsel, etnik, yönetsel ve sinifsal pozisyonlardan, estetiğin ve kültürün egemenliğine geçiş süreci iki yüzyillik bir mesele. haute couture'in yaratıcısı ise 1850'lerde paris'te yaşayan worth adli bir ingiliz terzi'den başkası değil. kendi toplumunu yaratan burjuva'nin kendi üniformalarını, kendi günlük yaşam giysilerini yaratmasi sürecinin peşinden kendi seçkinleri için bir giysi kültürü yaratmasından başka bir şey değil houte couture. giysi sanayiinin gelişmesi ve kitlesel giyim malzemelerinin hizla yayginlaşmasi karşisinda "kaliteli (zengin) insana kaliteli ve biricik giysi" üretmenin de kültürel ve ekonomik koşullari da hizla gelişir malumunuz. şimdi bu saptamalari kaba, indirgemeci vs. bulanlar da olabilir ama bu indirgemecilik saniyorum "bayağı ve siradan" olanin karşisina yepyeni bir anlayişla ayirdedilebir, farkli ve ayni zamanda kullanilabilir olani yaratan charles worth'un paris'teki atölyesinin müşterileri için de sözkonusu olsa gerek.

    neyse, gazetede hincal uluç'un boynundaki fulari gördüm aklima worth'un boynunda çiçek açmiş fularlar geldi kusura bakmayin..
    merak edenler varsa detaylar şuralarda...

    http://www.metmuseum.org/toah/hd/wrth/hd_wrth.htm
    http://www.worthparis.com/
  • sözlük anlamı, "kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış elbise" olarak geçse de daha çok modacının beğenisine göre tasarlanmış, modacılar arası rekabetin dercesi ile doğru orantılı olarak sizi maymuna çevirebilecek, altına giyecek ayakkabının ve çantanın da bir başka tasarımcının zevkine göre yaptırılmak zorunda kalınacağı elbisedir. ayrıca son günlerde piyasadaki bir çok tanınmış hazır giyim markasının haute couture tasarımı diye sunduğu elbiseleri vardır bu nasıl yaman bir çelişkidir.
  • 17 nisan 2008 de kompakt tarafından piyasaya çıkarılan anunciacion ep sinde bulunan melodileriyle insanı başka dünyalara görüren gui boratto şaheseri.
  • dokuzuncu nesil çaylak.
hesabın var mı? giriş yap