• thai yemeklerinin olmazsa olmazıdır.

    (bkz: thai yemeği)
  • yeşil limon ve soya sosu eşliğinde uzakdoğu balığına lezzet katan tropik.
  • hindistan cevizi suyu yeşil renkli taze hindistan cevizinin içinden içilen muhteşem içecektir. olgunlaşmış, sert hindistan cevizi sütüyle alakası yoktur. brezilya'da plajlarda kurulu tezgahlarda, büfelerde içmek mübah. anında satır gibi birşeyle kafasını uçurup delikten içeri pipeti sallandırıp veriyorlar. coco suyu varken normal su neden içeyim ki diye düşündürür insana.. çok leziz çok.. brezilyadan dönünce en çok özlenecek şey olur herhalde..
  • (bkz: moqueca)
  • "jamaikalılar için hindistan cevizinin anlamını fighter öğretti bana. kendi ellerinle kopardığın hindistan cevizinin sütünü içen bir kadın, seni hiç unutmaz ve bir gün mutlaka dönermiş."

    aslı erdoğan - kabuk adam sf: 139.
  • uzakdogu yemeklerinin bir nevi salcasi.
    sogani kavurun, sonra curry paste sonra bu sütü dökün tencereye kaynadiktan sonra artik tavuk mu atarsiniz, karisik sebze mi, size kalmis sonra kisin altini gitsin. müthis bir lezzet. kacirmayin.
  • hindistan cevizi sütü de ikiye ayrılıyor: biri hindistan cevizi kreması diyebileceğimiz, yemeklere katılan ve genelde 300-500 ml'lik konservede satılanlar; öbürü ise normal litrelik süt gibi tetrapak kartonlarında satılan ve aynı inek sütü gibi bardağa koyup içilen, mısır gevreğine boca edileninden...

    ilki çok yoğun kıvamlıdır pişirilip yenilmesi tavsiyedir; ikincisi billur gibidir, lıkıl lıkır içilir.
  • süt olarak satılan versiyonu, krema kıvamında olana kıyasla hem çok daha hafiftir, hem de kolestrolsüzdür. tatlılarda kullanılması oldukça hafif ve hoş aromalı sonuçlar yaratmaktadır (bkz: bessant & drury's).
  • evde yapımı en zahmetsiz bitkisel süt çeşididir. elzem yağ asitleri ve bardağında 3 gram ve üzeri protein, beyin ve kemik sağlığını geliştiren laurik asit içerir.

    malzemeler:

    bim'de pakedi 1 tl'ye satılan hindistan cevizi rendesi
    keyfe göre 2-3 bardak kaynar su

    1 paket hindistan cevizinin üzerine taşmayacak miktarda, kaynayıp 1 dk beklemiş su dökülür, yarım saat bir kenarda üzerine çay tabağı örtülüp bekletilir. ardından süzülmeden blendera atılır, üzerine 2 bardak kaynar su daha eklenir, 2-3 dakika yüksek devirde durup çalıştırarak durup çalıştırarak çırpılır. sonra sık delikli bir süzgeçle bir şişeye süzülür, posası elle iyice sıkılarak sütümüzün son zerrelerine kadar faydalanılır. süt hazır, sıcak sıcak pek bi güzel gider. buzdolabında 3 gün dayanır, fakat üzerinde vücutta üretilemeyen yağ asitleri içeren kıymetli yağı birikir ve katı bir hal alır, isterseniz sağlamca çalkalayıp içersiniz, isterseniz ısıtıp yağı iyice homojenize olunca vegan kekinizin* yanında içersiniz. ben light içmek istiyorum diyenler tarifteki 2 bardak suyu 1 buçuk bardağa düşürüp sütün üzerinde donan yağı alarak saçlarında eritip 1-2 saat bekleterek saç maskesi yapabilirler.***

    posayı çöpe atıyor muyuz? elbette hayır. posayı birkaç farklı şekilde değerlendirebilirsiniz:
    - bazı tariflerde un yerine koyarak,
    - ocakta kısık ateşte kurutup yağsız hindistan cevizi tozu elde edip kavanozda saklayarak,
    -1 bardak şeker, 1 bardak posa, 3 yumurta alternatifi keten tohumu karışımıyla coco denilen kurabiye tarifin vegan olanını yaparak.

    not: keten tohumu karışımı: 1 kaşık öğütülmüş keten tohumu, 3 kaşık kaynar suyla çırpılarak 1 yumurta elde edilir, suyu 1 kaşık azaltıp 10 dk da buzdolabında bekletirseniz tam bir yumurta kıvamı elde edilir.

    diğer bitkisel süt tarifleri için:

    soya sütü: (bkz: #44332881)
    kenevir sütü: (bkz: #45735516)

    çok sonradan gelen not: hindistan cevizini suyla blenderdan çekerken içine bir de 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (eti lifalif falan) koyarsanız çok daha yoğun kıvamlı kremsi bir süt elde edersiniz.
hesabın var mı? giriş yap