• kısaca ihraç fazlası diye tanımlanan bu ürünler her zaman, ikinci kalite, defolu ya da ayıplı olak zorunda değildir.
    öncelikle tekstil başta olmak üzere, ithalatçı firmalar, her ithal partisi için bir tedbir payı olarak sipariş adedinin üzerine %5-15 arasında bir yedek kısım eklerler ki başlarına bir şey gelirse oradan takviye edilebilsin.
    işte bu kısmın tamamı bozuk ya da defolu olmaz, bazıları tamamen sağlamdır, birinci kalitedir.

    bu sadece türkiye'de değil diğer ihracatçı ülkelerde de geçerlidir, başta italya olmak üzere.
    eğer maldan anlayan, tekstilde kumaştan dikişten, kuptan paftadan, saraciyede deriden kalıptan, genelde de tarzdan, üsluptan haberli birisi ise kişi, hani şöyle dokunduğu kumaşın kabataslak gram/metrekare ağırlığını, bileşimini bilebiliyorsa, derinin cinsini cibilliyetini çakozlayabiliyorsa, yurtdışı markalarına ve hele de tarzlarına alışıksa, gerektiğinde etiket kumaşından adı kesik olsa bile firmasını, dikiş özelliğinden markasını ayırdedebiliyorsa bu ihraç fazlası diye kestirip atılan malların arasında ne joseph ceketler, ne ted baker mantolar; ne plainsphere çizmeler, stuart weitzman pabuçlar bulması işten bile değildir.
    iş ki kişi bakmayı bilsin,
    kişi iş ki baktığını görmeyi,
    gördüğünü ayırdetmeyi bilsin.
  • yurt dışına açılmak isteyip de açılamayan, hasbel kader açılıncada "işte bakın şarkım dillere pelesenk oldu !" havalarına giren yonca evcimik'ten hakan peker'e kadar bilumum pop tayfasının girebileceği kategori. oysa ki en büyük ihraç ürünlerimizden olan tarkan'a bir bakın... bunca yıl beklenen "bounce" şarkısının bizde yarattığı hissiyatın, bize gark ettiği duyguların, şapkadan tavşan yerine yanlışlıkla çorabını çıkaran sihirbaz şaşkınlığı hissiyatına ne kadar da benzediğini gördüğümüzden gönül rahatlığıyla şunu söyleyebiliriz: " önce iç pazar" sonra ihracaat...
  • yüksek lisans için almanya'ya giden ve daha gideli iki sene olmasına rağmen, siz türkler nasıl diyoaar modunda gezen kardeşine ablasının taktığı lakaptır.

    - sen karışma, ihraç fazlası.....
  • (bkz: feyk ulan feyk)

    bir nevi tester parfüm.
hesabın var mı? giriş yap