• hayvanlarda görülen, içgüdüsel öğrenme davranışına da bu ad verilmektedir. örneğin, yavru kazların annelerinin peşine takılarak bir çizgi halinde ilerlemeleri, bu dünyadaki ilk öğrendikleri olguların başında gelir.
  • bu davranis, mesela kazlarin dunyaya geldikleri ilk birkac saat icinde gordukleri ilk seyi anneleri sanmalari olsun, belirli bir sure icinde gerceklesmelidir, aksi taktirde asla gerceklesmez, ki buna da gelisimde critical period deniyor. mesela kaz ve turevleri icin anneyi/ baglanilacak figuru gorup baglanmalari 12 ila 17 saate kadar gerceklesiyor. bu arada illa ki canli gormeleri de gerekmiyor, dogar dogmaz calan bir calar saat koyarsaniz yanlarina, onu anne zannediyorlar.

    bu konuda en unlu deney konrad lorenz'e ait. kaz yavrularini iki gruba ayiriyorlar, yarisi dogunca anneyi, yarisi lorenz'i goruyor. daha sonraki gunlerde bu iki grubu karistirip bir tarafa anne kazi, bir tarafa lorenz'i koyduklarinda, dogduklarinda ilk kimi gordulerse ona kosuyorlar. klipteki resimler muthis.
    http://www.youtube.com/watch?v=2uiu9xh-mui&nr=1

    yine bu konuyla ilgili ikinci bir video da var ki, izlerken gulmekten kendimden gectim. kopek uyurken yemek isteyerek agzini gagalamasi beni benden aldi, bu allahin salaklarindan yeni dogmusunu yarin sabah masamda gormek istiyorum, mal gibi beni bir omur takip etsin istiyorum, vallaha.
    http://www.youtube.com/watch?v=lgbqqyzid04

    edit: resmen on kere izledim, hala doyamiyorum ulan? sanki yarin bunu sinifta ogretmeyecekmisim gibi, sanki ilk kez duymusum gibi kendimi alamadan izliyorum, delirdim mi acaba? istiyorum bu kazi, her yere benimle gelsin, uyurken agzimi gagalasin uyanip agzina cakayim bir tane mesela, tam gaga ortasindan. ama sevgiyle, hayvan sevgisiyle cakayim, sevgiyle hayvan hirpalamak gibisi var mi be?

    edit2: bunu eklemem lazim, winged migrationdaki cogu sahne, kuslar cekim ekibine imprint ettikleri icin cekilebilmistir.
    http://www.youtube.com/watch?v=pc_qpk2d-ao
    hadi hatta daha sevdigim versiyonunu da vereyim, nasilsa zivanadan ciktim.
    http://www.youtube.com/watch?v=j4skzfntsxm
  • türkçe'ye basımlama olarak çevrilmişliği vardır.
  • türkçe'ye mühürlenme olarak çevrilmişliği de var.
    (bkz: twilight saga books)
  • türkçeye damgalanma olarak da çevrilmişliği vardır.
    (bkz: house of night series)
  • psikoloji camiası genelde mühürlenmeyi kullanır bunun türkçesi olarak. hayvanlarda incelenmesi ilginç bir konu olduğu kadar insanlarda da incelenmiştir. konuyu insanlar da ilk ele alan kişi bowlbydir ve kendisi buna attachment yani bağlanma demiştir. yeni doğanın hayatta kalması ve bunun için gerekli becerileri öğrenmesi açısından elzemdir.
  • basımlama olarak çevrildiğini hiç duymamakla birlikte, basılanma olarak da çevrildiğini bildiğim fenomen.
hesabın var mı? giriş yap