• ufaktan ufaktan acele edip ele alınması gereken, bir şekilde önüne geçilmesi gereken konu.

    yirmi otuz yıl öncesine kadar iyi-kötü zengin-fakir bir arada yaşar geçinir giderlerdi. şimdi dönüp bakıyorum da statülerine göre insanlar öyle bir ayrıştılar öyle ayrıştılar ki o güzelim homojen yapı eğreti bir heterojen ayrışmaya dönüştü.

    kimisi bağdat caddesi nişantaşı etiler arasında gezip duruyor, kimisi bambaşka bir alemde kendi dünyasında yaşam mücadelesi verip duruyor. kimi zaman yaşamlar teğet geçiyor kimi zaman kesişiyor. nihayetinde herkes kendi gettosunda kendi kuralları ile yaşayıp gidiyor.

    itip ötekileştirilen yığın daha ne kadar sahte rüyalarla kandırılabilir daha ne kadar görmezden gelinebilir bilmiyorum, tek bildiğim bugün dolapdere'de sıkışan trafikte on beş yaşlarında bir genç pervasızca arabanızın camını patlatıp içeriden bir şeyler çalmayı olağan bir işmiş gibi yapabiliyorsa, harbiye ordu evinin önünde güpegündüz kırmızı ışıkta beklerken arabanıza bir travesti atlayıp bıçağı boğazınıza dayayıp "sökül paraları" diyebiliyorsa, gezi parkında her gün birkaç evsiz çimenlerin üzerinde -gidecek başka yerleri olmadığından- tüm sefaletleri ile herkesin gözü önünde yatarken, yardım etmek bir yana, bir allahın kulu da başını çevirip bakmadan oradan geçiyorsa bu işin sonu hiç de iyiye alamet değil gibi sanki. tinercisi, sokak çocukları, yankesicisi şusu busu, hepsi ayrı ayrı sorun, ayrı ayrı kanayan yaralar.

    bir de tamamen geçim sıkıntısı içinde boğulup duran çaresiz insanlar.

    on küsür milyonluk bu koskoca şehrin insanları daha ne kadar taşıyabilecek sırtında bu yükü, daha ne kadar taşıtacak kendini ittiklerine bu şehir; insan ürküyor düşündükçe.
  • kitapta bulunan makaleler:

    binnur öktem ünsal
    - küresel kent söyleminin kentsel mekanı dönüştürmedeki rolü: büyükdere - maslak aksı

    hatice kurtuluş
    - bir ''ütopya'' olarak bahçeşehir
    - istanbul'da kapalı yerleşmeler: beykoz konakları örneği

    besime şen
    - soylulaştırma: kentsel mekanda yeni bir ayrışma biçimi

    maya arıkanlı özdemir
    - kentsel dönüşüm sürecinde eski bir gecekondu mahallesi: karanfilköy - kentlere vurulan 'neşter'ler

    serpil özbulak
    - ''gecekondu''dan ''varoş''a: gülsuyu mahallesi

    şükrü aslan
    - 1970'li yıllarda istanbul'da katılımcılığın örneği bir yerel kent deneyimi: 1 mayıs mahallesi

    didem danış - ebru kayaalp
    - bir bağlamlandırma denemesi: elmadağ'da göçmenlik deneyimleri
  • güncel kentleşme süreclerini soldan bakarak anlatmaya çalışan kitap. makalelerin hemen hepsi kadınlar tarafından yazılmıştır.
  • (bkz: ekümenopolis)
hesabın var mı? giriş yap