• yerlilerinin ne işi var dolarla, avroyla. türk vatandaşı türk lirası mevduat yapmalı.
    (bkz: loading)
    aklı başında çoğunluk mevcut yapının finansmanı noktasında bu mecburiyetin farkında ama kimse dile getiremiyor.
    ytd.
  • bahçeli'nin “türkiye’nin ekonomik gerçeklerine uygun, insanlarımızın ve ülkemizin ekonomik ilişkilerini emniyete alan, kültürümüzden, milli ve manevi kaynaklarımızdan beslenen yeni ve adil bir kambiyo rejimi üstünde mutlaka çalışılmalı, tek yanlı bağımlılıktan kurtulmak için kollar sıvanmalıdır. bize göre önümüzdeki en önemli gündem konularından birisi de bu olmalıdır.” hezeyanlarını piyasa pek takmadı gibi duruyor şimdilik.

    tabi 17 yılda alıştıra alıştıra getirildiğimiz vaziyette yarın pat diye "hayde kambiyo kontrolüne geçirdim sizi" (bkz: uçurdum sizi) dense kim ne diyebilir, ne kadar şaşırabilir. zira akp tipi başkanlık sisteminde cb'miz meclise sormadan şak diye her kararı alabiliyor. insanların yüzyıllar evvel demokrasi için mücadeleye başlamasındaki en büyük saiklerinden biri iktidarın kafasına göre vergi koymasını engellemekti. geldiğimiz noktada türkiye'deki iktidar kimseye danışmadan kafasına göre vergileri yükseltiyor (yakın zamanlı örnek: cep telefonu ötv'si), kafasına göre kaldırıyor (yakın zamanlı örnek: sırbistan'dan et ithaline verginin kaldırılması). yani demokrasinin en temel fonksiyonlarının kalmadığı bir ülkede kim hangi serbest piyasadan bahsedebilir ve neye güvenip yatırım yapabilir?
  • exchange regime gibi karizmatik kelimelerin latince etkisiyle çevirilmesinin sonucu dilimize çirkin şekilde giren kavram.
  • bu gece 00.00 da olmasını beklediğim hadise
  • dövizin devlet tarafından kontrol altına alınması. ikiye ayrılır: (bkz: liberal kambiyo rejimi), (bkz: kontrollü kambiyo rejimi)

    türkiye teknik olarak liberal kambiyo rejimini uygulamaktadır yani esnek/dalgalı kur politikasıyla ekonomisini döndürür.

    kontrollü kambiyo rejimi ülkenin enflasyonunu kontrol altına almak, anlık kur değişimleri yerine sabit kur sistemine geçilerek oynamaları önlemek amacıyla devlet tarafından yapılır. yani döviz alışverişi (resmiyette) devlet eliyle yapılır.

    türkiye 1980 öncesinde karma ekonomi ile kontrollü kambiyo rejimi uygulamıştır. kısaca belirtmek gerekirse o günlerde döviz hesabı diye bir şey yoktu, elinizde herhangi bir döviz bulundurmanız yasaktı. yurt dışından döviz getirmeniz yasaktı. yani kimsenin elinde dolar, mark gibi para birimleri yoktu. olsa da kullanacak yer yoktu çünkü hem dövizle satılan bir şey yoktu hemde kendi kendine yeten bir ülkenin vatandaşının döviz kullanacak bir ihtiyacı yoktu.

    bugün kontrollü kambiyo rejimi uygulansa (ki bugün karma ekonomi değil serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor.) devlet döviz kurunu sabitler. 3 tane döviz kuru olur. (misal türkiye cumhuriyet merkez bankasında 1 dolar = 10 lira olur ve bu değişmez.** özel bankalarda 1 dolar = 15 lira olur çünkü dövizi en ucuza her zaman bankalar alır. birde bunun sokaktaki versiyonu olur ki 1 dolar = 20-30 lira "artık onu da halk arz/talebe göre belirler." )

    devlet kamu maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelirse banka hesaplarını dondurabilir, para çekmenizi engelleyebilir. yani döviz hesaplarınıza devlet el koyup kendisi değerlendirebilir bunu da "devletin kurtuluşunda başka çare yok, mal senin ama ben el koyuyorum sonra sana geri vereceğim." diyerek kendini savunur. üzerine bir bardak soğuk su içilir. ortada bir döviz sıkıntısı olduğu ve kur sabitlendiği için(kambiyo rejimi) karaborsa oluşur yani sen doları 10 liradan bozdururken sokakta 30-40 liraya (artık sokak ne diyorsa) bozdurursun. karaborsa olunca zincirleme etkiyle daha kötü şeyler olur.

    dalgalı kurdan devlet kontrolündeki kura geçiş ekonomileri batmış ülkelerde olur. gelişmiş ülkeler, ekonomisi iyi olan ülkeler sonradan sabit kura yani kontrollü kambiyo rejimine geçmez.
  • (bkz: loading)

    hükümet yanlısı yazar tarafından ilan edilmiştir. bilmeyenler için sistem şu şekilde işliyor.

    bankada 10 bin dolarınız var. siz 165 bin tl ettiğini düşünüyorsunuz.

    ancak sayın cumhurbaşkanımız sizin paranızın aslında 100 bin tl ettiğini ilan ediyor, ve paranızı tl olarak çekebiliyorsunuz. böylelikle her gün dolar indi mi çıktı mı diye takip etmenize gerek kalmıyor.

    kaynak:
    https://m.turkiyegazetesi.com.tr/…-ugur/621958.aspx
  • her ülkenin para birimi için bir kambiyo rejimi vardır. ülkeler serbest kambiyo rejimi veya kontrollü kambiyo rejimi izleyebilir. izledikleri bu rejimleri katı ve dar olarak uygulayabildikleri gibi, gevşek ve geniş olarak uygulayabilirler.

    türkiye'de mustafa kemal atatürk döneminde kontrollü kambiyo rejimine geçilmişti. turgut özal döneminde serbest kambiyo rejimine dönüldü.

    bence şu an uygulanan ekonomik model kontrollü kambiyo rejimini şart koşuyor. çünkü şu hâlde emekçi ve yerli sermaye günden güne eriyor. nitekim tobb başta olmak üzere iş çevrelerinin yaptığı öngörülebilirlik ve tedbir alınması çağrıları, türkiye'nin yeniden kontrollü kambiyo rejimine geçmesi yönünde bir istencin göstergesi olabilir.

    (bkz: kontrollü kambiyo rejimi)
  • zor oyunu bozar mantığı akp zihniyetinin en sevdiği yöntem olduğu için, attığı adımların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla bütün tuşlara basacaktır.

    akp zihniyeti yanlış yapmaz. eğer yapılanlar olumsuz bir sonuç doğuruyorsa, o sonuç zor kullanılarak olumluya çevrilmeye çalışılır.
hesabın var mı? giriş yap