• papa'yı seçip ona danışmanlık eder, altını bezler, deklarasyonlarındaki imla hatalarını düzeltir, papa'nın yalamadığı gençleri yalarlar; 75 adettirler. hepsi de nüfuzlu insanlar olup, eşin dostun götünü sağlama almayı adet bilmişlerdir.
  • 1. d'artagnan ve üç silahşörlerin ve tabi ki kraliçenin baş düşmanı, kötü kalpli din adamı

    2. ayrıca bluesaint basçısı emre büyükkalfanın lakabı
  • en önemli, esas, ana.
  • ordinal olmayan. örneğin: donanımcıya gidilir, bana ordinal* parça verin, geçen konfederasyontakiler kardinal çıktı, denir.
  • kırmızı ve mor arası, bordo rengine yakın renkte kıyafetler giyerler ve gelenek olarak aralarından bir adet "pietro'nun halefi" seçilir ki o zaten seçilen papa'nın kendisidir. mesela şuandaki papa 263ncü pietro halefidir.*
    aynı zamanda papa'nın seçimini sistina şapelinde, dış dünyaya bağlantısız bir şekilde gerçekleştiren din adamlarıdır kardinaller.
    baş kardinal seçim sonucu belli oldugunda papa olarak secilen kardinale doğru ilerler ve der ki: "acceptasne electionem ad summum pontificem de te canonice factam?" yani "ulu papa olarak seni seçtiğimiz, kilise kurallarına uygun sekilde yaptıgımız bu seçimi kabul ediyor musun?" papa olarak secilen kardinal "accepto" derse bu "evet evet kabul ediyorum heyoo" anlamına gelir ve o andan itibaren çılgın bir seramoni başlar. "yok hayır istemem ben öyle şey" derse kardinaller gene sistina şapeline kapanıp -ki hepsini dış dünya ile herhangi bir bağlantıya girmesi şiddetle yasaktır- oylamalarına devam ederler. bununla birlikte papalıgı kabul eden kardinal "evet" dedikten sonra diğer kardinal kardeşler ayağa kalkıp, takkelerini saygı ötürüyle çıkarıp, alkışlamaya başlarlar. ve sistina şapelinin sonundaki sağdaki "gözyaşı odası" denen odaya kadar ona kortej ederler.* bu odada bir yardımcının yardımıyla çiçeği burnunda papa, kırmızıya çalan kardinal kıyafetini çıkarır ve üstüne afili, allı pullu papa giysisini giyer. papa giysisi kardinal terzisi tarafından seçimlerden önce 3 ayrı bedende hazırlanmıştır. artık bedenine göre olanı giyer heralde ne biliyim o kadarını. zengin göstersin diye kendine 2 beden büyüğü giymez heralde zaten papa olmuş adam ehm. ve son olarak da beyaz papa takkesini kafasını oturtuverir.
    şapelden cıktıktan sonra birer birer sıraya girmiş kardinal kardeşleri yere çöküp, elini öperek ona bağlılıklarını sunarlar. ve bu sırada sadece bunun için özel olarak yapılmış olan küçük bir sobanın içinde seçim kağıtları güsselce yakılır. sobanın içine atılan toz, madde, öz ne haltsa artık yanan kağıtların dumanını beyaz yapar ve duman sistina şapelinin bacasından çıkar. ve bu şekilde roma halkına ve tüm dünyaya yeni papanın seçildiği duyurulur. başarısız, sonuçsuz kalan seçimlerde ise dumanı simsiyah gösteren bir madde atılır sobacığa ve halka papanın daha seçilemediği sistina şapelinin bacasından duyurulur.
    hemen sonra ise baş kardinal san pietro basilikası'nın dış locasındaki balkona çıkar ve merak içinde yeni papanın kim oldugunu heyecanla duymak isteyen halka yüksek sesle (mikrofonla mı acaba) haykırır: "annuntio vobis gaudium magnum. habemus papam!" yani (aşşagı yukarı) "büyük ulu papa'mızın ismini açıklıyorum. papa'mız var artık!" ve akabınde yeni papa'nın ismini ve soyismini haykırır. bundan sonra asıl adını ve soyadını söyledikten sonra yeni papa'nın kendi isteğiyle seçtiği papalık ismini de halka duyurur.(mesela şimdiki papanın ismi tabiki de papa ikinci jan pol diğil..ama papalık ismi bu. )*vee alkış seli arasında papa locada görünür, kısa bir konuşmadan sonra halkı kutsar ve derki "urbi et orbi!" yani "roma şehrine ve tüm dünyaya!". ve bundan sonra da papalık hayatına resmen başlar.* mesela polonyalı papa ikinci john paul locaya ilk cıktıgında gülümseyerek şöyle demiştir: "diliniz hhöhöm dilimiz italyancayı konuşurken hata yaparsam lütfen beni düzeltiniz." halk tarafından gayet mütevazı olarak karşılanan bu cümle, italyada ünlüdür, arada sırada yabancıların komik konuşmalarını taklit eden italyanlar, espri olsun diye araya bu cümleyi sıkıştırırlar.*
  • (bkz: con clave)
  • beyaz ustune mukemmel kırmızı tuyleri ve asabi duru$uyla gonullerin sultani kucuk ku$lardan biri. canimiz.
  • (bkz: yonlec)
hesabın var mı? giriş yap