• kalp hastalıkları ve tedavileriyle ilgilenen bilim dalı.
  • yılmaz erdoğanın kayıp kentin yakışıklısı adlı şiir kitabında yayınladığı bir şiiri.

    kardiyoloji

    kalbim bir etten organ sadece
    kalbim yüreğim olur,
    sen gelince...
  • ilk satırda bile insanın kullağına saçma gelen bir yılmaz erdoğan şiiri
  • hastanenin en yakışıklı doktorlarını bünyesinde bulunduran bilim dalı.
  • dahiliye için cerrahi neyse kardiyoloji için kalp damar cerrahisi odur.
    ya da noroloji için beyin cerrahisi neyse.
    kardiyoloji ile kardiyovasküler cerrahinin derdi pastadan pay kapma derdidir de diyebiliriz bir anlamda.
    tıp pratiğinde kalp cerrahları bypass ve kalp kapak ameliyatlarını yaparlar ama stent takma angio ya da ptca dediğimiz damarı angio yolu ile açma vs gibi işlemleri kardiyologlar yapar.
    ama kardiyovasküler cerrahlar da artık eko yapmak ya da medikal tedavili hastayı takip etmek istiyorlar ya da stent yerine bypass yapılsın diyorlar kardiyologlar da hayır efendim biz yapacağız cerraha da gerekirse biz yönlendirelim diyorlar.işte böyle.
  • kazanması kadar asistanlığı da zor bir bölüm ayrıca teorik yükü de oldukça fazla. hem zor olup hem de tus'ta puanı yüksek olan birkaç branştan birisi. yoğun bakımı oldukça zorlu, hastaların ölüm oranı ise diğer dahili branşlara oranla oldukça yüksektir. birçok dahili branştan daha fazla teknoloji kullanırlar. mesela radyolojik görüntüleme, tanı ve tedavi yöntemleri olan eko ve anjiyo'yu radyolojinin elinden almıştır. yalnız yakın zamanda bu tetkikleri radyologlar ve kalp damar cerrahları ile paylaşması muhtemel. yakın zamanda tıpta bu alanlar arasında bir gürültü kopabilir. bana ne olduysa artık, gariban öğrenciyim ben amk.
  • çalışma şartlarının, asistanlığının ve uzmanlığının oldukça yoğun, zor ve sorumluluğu yüksek olmasına rağmen halen tus'da çok iyi puan yapan öğrencilerce tercih edilmesine hem sevindiğim hem de şaşırdığım branş. hastalara gerçekten yardım edilebilirliğin ve mesleki tatminin hayli yüksek olması bunda etkili olabilir. ama son malpractice yasası, sürekli nöbet, icap derken puanları düşecek gibi görünüyor. öyle ki beş çocuk sahibi bir kardiyoloji hocamın şöyle bir söylemi olmuştu bu yoğunluğa dair "bizim hanım çalıştığım hastanede doğum yapmasına rağmen hiçbir çocuğumun doğumunda yanında olamadım. hayır bir değil, iki değil beş çocukta da bir iş, hasta vs. çıktı. bu kadar da olmaz kardeşim ! millet ne güzel anlatıyor şöyle elini tuttum böyle destek oldum karıma diye"

    yine de her geçen gün önemi artan girişimsel kardiyoloji bölümü gelecek için ümitvar ve kıymetli olacak. yarın kardiyoloji sınavı olan benim ise bu saatte entry girerken pek ümitvar olduğum söylenemez.
  • sanırım artık aklımda stajını aldığımız sırada derslik projektörünü haftasonu çalıp evde dev ekran galatasaray-fenerbahçe derbisini izlediğimiz 20'li yaş günleri olacak kalacak branştır.

    baros'un topu direkten dönmeyeydi bide...

    (bkz: 17 mart 2012 fenerbahçe galatasaray maçı)
hesabın var mı? giriş yap