• 27 yaşımdayım hülya avşar'ın ne oyunculuğunu beğenirim ne de televizyonculuğunu. kürt olduğunu üstteki bir entryden öğrendim. lakin ben artık hülya avşar'ı eleştiremem. neden? çünkü kürt olduğunu öğrendim ve eleştirirsem ırkçı olurum çok ayıp bana.

    edit: imla.
  • uyuz mahidevranla şişko hürremin dizisini yapacaklarına şu kadının hayatını dizi yapsalardı hiç konu sıkıntısı çekmezlerdi.
    birkere onun da mahfiruz sultan diye bir belası vardı. sonra oğulları 4. murat ve deli ibrahimle maceraları vardı. genç osman üzerinde oynadığı entrikalar vardı. gelini hatice turhan sultanla çekişmeleri vardı. koca imparotorluğu yıllarca imparatoriçe gibi tek başına yönetmesi vardı. bir bölümde beş saat gösterilse bile boğmazdı. muhteşem yüzyılı protesto edenler de bunun osmanlıyı anlatan bir dizi olduğunu anlayamazlardı ataları kanuniden bahsetmediği için... gerçi içlerinden dördüncü muratı tanıyan çıkabilir.
    edit: anaa yapıyorlar diziyi valla. kesin bu entrymi okuduktan sonra çekmeye karar verdiler. avantamı isterim
    edit 2: hayatı bu kadar dolu dolu geçmiş kadının, dizisini nasıl bu kadar boktan ve rezalet çekebildiniz gözü körolmayasıcalar. ben en merak ettiğim tarihi karakterin güzel bir filmini, dizisini, kitabını görmeden mi ölücem
  • dizisi çekilirse kesinlikle beren saat'in oynaması gereken. yapımcıya sesleniyorum, gerekirse televizyona çıkıp ağlayın, kapısında yatın ama ikna edin, büyük cast uzmanı olan şahsıma güvenin, öyle hazal kaya'yla, hande doğandemir'le (ay hele bu nedir, tövbe estafurullah..) olacak iş değil bu. kösem denen zalım gadını -ben tabi ki kendisini çok seveceğim, kötü insanlara bayılırım- beren saat'ten daha iyi canlandırabilecek genç oyuncu yok.

    dizi entrisi girmemekten parmaklarıma depresyon başlangıcı teşhisi kondu, ama ne yapayım, "benim adım varoş", "bana artık kezbi de", "kaçak embesiller" gibi sikko dizilere 3 milisaniye bile tahammül edemediğim için mecbur bu reyizi bekliyorum :/
  • 1590 senesinde doğan kösem sultan rum ya da boşnak asıllıdr. kösem sultan küçük yaşta cariye olarak girdiği sarayda 14 yaşında iken birinci ahmet ile evlenip sarayın en güçlü kadını olmuştur. ayşe ve fatma sultanlarla, murat, ibrahim ve süleyman adlı şehzadeleri doğurmuştur. bunlardan oğulları dördüncü murat ve birinci ibrahim de padişahlık yapmışlardır. birinci ahmet ölünce tahta veliaht olan osman'ın yerine akli dengesi bozuk birinci mustafa'nın çıkarılmasında rol oynamış (1617/18), ikinci osman tahta çıkınca 1618-1622 yılları arasında saraydan uzaklaştırılmış ancak 1622/23 yılında ibrahim yeniden tahta çıkarılınca tekrar saraya dönmüştür.1623 yılında oğlu dördüncü murat henüz onbir yaşında tahta çıkarılınca hem valide sultan hem de saltanat vekili olarak 1632 yılına kadar 9 yıl boyunca devleti idare etmiştir. daha sonra dördüncü murat 1640 yılına kadar annesi kösem sultanı devlet işlerinden uzak tutmaya çalışmış ancak 1640 yılında dördüncü murat ölüp yerine kösem sultanın diğer oğlu ibrahim geçince 1648 yılına kadar devlet işlerinde yine çok etkili olmuştur. ibrahim 1648 yılında tahttan indirilip yerine torunu dördüncü mehmet geçince devlet işlerine tekrar egemen olmak istemişse de dördüncü mehmet'in annesi turhan hatice sultan tarafından boğdurularak öldürülmüştür(1651).
  • -kıymayın canıma, görüyorsunuz ki yaşım küçük. ne istediyseniz verdim.

    topkapı sarayı, 1651.

    bu sözler 8 yaşındaki sultan dördüncü mehmet 'e ait. fatih, yavuz, kanuni gibi isimlerle tanınan osmanlı hanedanı pek çok trajik cinayete de tanıklık etmişti. cem sultan, şehzade mustafa, ikinci osman bunlardan bazılarıydı. dördüncü mehmet de bu listeye katılmak üzereydi, peki kendisini bu listeye katacak olan kimdi? öz babaannesi kösem sultan.

    birinci ahmet döneminde saraya giren ve entrikalarıyla güç kazanan kösem, zekasal problemleri bulunan birinci mustafa döneminde nüfuzunu iyi kötü koruyabilmiş, kendisine tehlike unsuru olabilecek genç osman'ın katlini keyifle seyretmiş ve neticede öz oğlu dördüncü murat'ı tahta çıkartmanın haklı gururunu yaşamıştı.

    murat, 1623'te tahta geçti. 10 yaşındaydı, tahta geçtikten sonra sünnet oldu. abisi osman gibi feci biçimde öldürülme korkusu yaşayan bir çocuktu ve tahmin edileceği üzere devlet işlerini annesi kösem'e bıraktı. kösem ve ona yaranmaya çalışan sadrazamlar rahatça idare etti devleti. murat büyüdü fakat çocuğu olmadı. fazlaca samimi olduğu musa çelebi'nin kösem tarafından katli lazım görüldü. infaz gerçekleşince genç ve çekingen murat kişilik değişimi geçirdi; gaddar, kararlı ve otoriter bir padişah olup çıktı. hikayesini bilirsiniz, 1640'ta sirozdan öldü. 27 yaşındaydı.

    murat'ın yerine geçen ibrahim, yillarca abisi murat tarafından öldürülme korkusuyla yaşamış bir insandı. dengesiz hareketleri vardı ama deli değildi. onun da çocuğu olmuyordu, uzak bir yerde nam salmış cinci hoca getirtildi. bundan sonra ibrahim'in üç tane oğlu oldu.* 1648'e gelindiğinde venedik donanması boğazı ablukaya almış, çeşitli vilayetlerde yağma ve isyan görülmüştü. ibrahim'in arkasında duracak olanlar, şüphesiz onunla aynı kaderi paylaşacaktı. kösem bundan kaçındı ve öz oğlunu idam ettirdi...

    ibrahim'in yerine 6 yaşındaki oğlu mehmet geçti. okuma yazmayı öğrenir öğrenmez babasını öldürenlerin ismini bir listeye yazdığı ve listenin en başına da babaannesi kösem'i eklediği rivayet edilir.

    kösem huzursuzdu. çünkü küçük torunu mehmet açıkça hatice turhan sultan'ın etkisindeydi ve turhan sultan'da da iktidar hevesi görülüyordu. osman'ı, musa çelebiyi, sadrazam hezarpare ahmet paşayı, ibrahim'i harcayan ekip, şimdi de çocuk yaştaki padişahı harcama kararı almıştı.

    birkaç başarısız zehirleme girişiminden sonra hürrem'in savaşçı ağaları topkapı sarayına hücum ediverdiler. darbe için ramazan ayı seçilmişti zira osmanlı'da ramazan günleri şenliklerle geçirilirdi, insanlara çöken rehavet fırsat bilindi. saray amansız bir dövüşe tanıklık ediyordu. günahsız bir çocuk olan mehmet'in fedaileri, bunca yıl süren vahşet ve rezaletten sonra bir padişahın daha katline izin vermedi, saldırganlar kaçtı.

    ancak fedailerin gözü kararmıştı. bunca dökülen padişah kanı, bunca sefalet, mutlaka mızrak ucunda bir kelleyle noktalanmalıydı.

    bekledikleri talimat turhan sultan'dan geldi. hareme giren onlarca savaşçı aynı kişiyi arıyordu; kösem. birkaç ufak boğuşmadan sonra daireye girildi. o sırada kösem gibi giyinmiş bir cariye "kösem benim!" diye atıldı. tam boynuna ip dolanacakken kalfalardan biri seslendi; "o kösem değil".

    kösem sultanın dairesine baltacı kuşçu mehmet isimli bir pehlivan girdi, boş bir daireyle karşılaşınca ortalığı aramaya başladı ve kösem sultanı dolapta saklanırken buldu. kösem sultan, ismi geçen bu kişi tarafından odasındaki perdenin ipiyle boğularak öldürüldü.

    güç ve ihtişam açlığının hikayesidir okuduğunuz. kösem'le işbirliği yapanların birer birer kellesi alındı, kan gövdeyi götürdü. dördüncü mehmet dönemi, köprülü mehmet paşa sadaretinde huzur ve bolluk getirdi, bütçe ilk defa denkleştirildi ve osmanlı eski gücüne kavuştu. bunu fırsat bilen bir osmanlı sadrazamı avrupa'nın o güne kadar görmüş olduğu en büyük ordulardan birini toplayacak, gerçekleştirdiği savaş yüzyıllarca konuşulacaktı.
    (bkz: ikinci viyana kuşatması)

    bu da başka bir entry konusu olsun, buraya kadar okuyan arkadaşlara teşekkürler.
  • rol yapma özürlü bergüzar korel'in yakışmayacağı dizidir.
  • diziye "şu girdi diye izlemeyeceğim", "bu oynarsa izlemeyeceğim" diye bi sike derman olmayan çöp entrylerle dolu başlık. ulan şuraya 2 bilgi içeren yorum okumaya giriyoruz. sizin triplerinizi çekmek zorunda mıyız? izlemeyeceksen izleme bize ne amk?
  • nerede vahide gördüm'deki, nur fettahoğlu'ndaki, selma ergeç'teki, nebahat çehre'deki asalet diye sordurtan bir sultan'a sahip dizi. bir insan sultan kıyafeti içinde bile basit görünür mü, oluyor işte.
  • türk halkının öldüğünü öğrenince yikilacağı tarihi şahıs.
  • osmanlı tarihinin en güçü kadın sultanı.sırp veya rum asıllıdır.
    oğulları 4.murat ve ibrahim zamanında,bu sultanların zaaflarından yararlanarak koca devleti tek başına idare etmiştir.
    çocuk yaşta tahta geçen murat büyüyüp palazlandığı zaman annesi biraz frenleyebilmişsede şaraba olan tutkusu ağır başmış dünyadan göçüp gidince ortalık gene kösem sultana kalmıştır.sultan muradın yerine akli dengesi bozuk olan kardeşi ibrahim geçmiştir.
    ibrahim saltanatın son erkeği olduğu için ölmeden evvel muhakkak bir erkek cocuk sahibi olsun diye kösem sultan çok uğraş vermiş , kadınlara pek de ilgisi olmayan oğlunu nihayet baba yapabilmiş,saltanatı ve devleti kurtarmıştır.
    ibrahim'in de vefatından sonra torunu mehmet'i tahta geçiren kösem sultan gelini ile kıyasıya bir savaşa girmiş,ancak bu savaştan yenik ayrılmış odasında boğdurulmuştur.
    ne hürrem sultan ne şu ne bu sultan kösem sultan kadar etkili olamamıştır tarihte. osmanlı'nın tek kadın imparatoriçesi dense yeri var diye düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap