şükela:  tümü | bugün
  • 1956 danimarka doğumlu yönetmen. reklam yönetmenliği ile başladığı kariyerine televizyon dizileri çekerek devam etmiş, 1991 yapımı europa ile dehası patlamış ortalığa saçılmış, kuzey avrupa sineması geleneğinden gelen, surrealist diyebileceğimiz yönetmen.
    1995'te danimarka televizyonu için çektiği kingdom isimli dizi avrupanın twin peaks'i sayılmaktadır ama bence beş basar. (ehem) 1996 yapımı breaking the waves ile ülkemizde de tanınmıştır. son olarak dogma 95 manifestosu'na (sinemada teknloji ve konuya yeni bir soluk aldırmak amaçlı) uygun olarak çektiği idiots isimli filmini çekmiştir. sinama dili ve yönetmenliği ile avrupa sinemasına yön vermekte olan trier bence yüzyılın en iyi yönetmenlerinden, hatta en iyisidir ve mübalağa da bir söz sanatıdır. bana yaşattığı görsel deneyimlerin huzurunda eğilirim.
  • (bkz: dalgalari asmak) gibi bir fransız filminden daha fransız olan filmi çekebilen fransız olmayan yönetmen...
  • (bkz: dogma95)
  • kısa filmler hariç filmografisi
    forbrydelsens element/suç unsuru(1984)
    epidemic/salgın(1988)
    europa/avrupa(1991)

    medea(1987) (tv filmi)

    riget/krallık(1994) (tv dizisi yada arkası yarın filmi)
    breaking the waves/dalgaları aşmak(1996)
    riget2/kralllık2(1997)
    idiots/geri zekalılar(1998)
    d dag(2000) (tv dizisi ve koparmış bir dogme projesiymiş)
  • uçak korkusu olan ve bu yüzden amerikaya gitmeyen, gidemeyen yönetmen.
  • dogville diye 1film cekme asamasinda su sira. merakla beklioruz.
  • beş bölümlük kingdom'ını birgünde seyrettiğim bölüm aralarında o yaramaz yüzü ve şeytan vari peleriniyle gelecek bölümü pazarlamasına taptığım dalgaları aşmak'taki oyuncu seçimine hayran kaldığım her filminde off be offf bu neydi be ! heyt be millet neler yapıyo! bu nası bi düşünüş biçimi? dedirten muhterem yönetmen.
  • ve de beyoğlu sinemasında temmuz'da üç filmi (avrupa, karanlıkta dans ve dalgaları aşmak) birden gösterilecek.