• 26 ocak 2019 tarihinde (bugün sabah) sundance film festivalinde ilk gösterimi yapılan ve hbo kanalında gösterilecek olan 4 saatlik belgesel. konusu: michael jakson'ın safechuck ve robson isimli 2 adama çocukluklarında cinsel tacizde bulunduğunu ispatlamaya çalışıyor. belgeselde bu iki adam (36 ve 40 yaşlarında) oynuyor, mj ise arşiv resimleriyle yer alıyor. bu iki adam filmden 5 kuruş para almadıklarını, hayır için yaptıklarını söylüyor! (yedik) sundance film festivali yetkilileri seyrettiklerinden rahatsız olacaklar için sağlık görevlilerinin salonda hazır bulunacağını belirtiyor. (bak sen şu işe)

    gösterimden sonra twitter'da mavi tıklı, az takipçili fim eleştirmenleri hep bir ağızdan biz inandık, bir daha mj dinlemeyeceğiz gibi şeyler zırvalıyor. mj hayranları ise tepkili, bunlara küfrediyor. sağlığında 10 yıl fbi tarafından araştırılan mj, büyük jüri tarafından cinsel taciz (pedofili) suçlamasından beraat ettirilmişti. safechuck ise jackson'ın sağlığında cinsel taciz iddialarını reddetmişti. ölümünden sonra bu ikilinin açtığı cinsel taciz davası mahkeme tarafından reddedilmiştir. yaşarken tüm suçlamalardan aklanan biri için ölümünden sonra -kendini mahkeme yerine koyarak- suçlamalarda bulunmak ahlaksızlığın yerlerde sürünen halidir.

    bunlara en güzel cevabı ise bir film yönetmeni olan marcos cabata vermiştir: "profesyonel yönetmen olarak baktığımda, bu düzmece bir belgeseldir, kurbanların tek bir sözüne bile inanmadım, utanmazlar ve kötü oyuncular, yönetmen ve senaryo kötünün kötüsü, puanım 1/10."

    micheal jakson birilerine itaat etmediği için öldürülmüştü. they don't care about us şarkısında "beni yönetemezsiniz, korkutamazsınız, beni öldüremezsiniz, beni rahat bırakın" diye feryat figan bağırıyordu. öldü bu sefer de imajını bitirmek için belgesel yapıp pedofili yaftası yapıştırmaya çalışıyor adiler.

    edit: wade robson'ın neden ifadelerini değiştirdiğiyle ilgili bir belgesel daha yapmışlar. wade sahtekardır wade mj ölene kadar (27 yaşına kadar) birlikte çalışmışlar. ölümünden sonra iş bulamamış, yalvarmalarına rağmen mj müzikalinde kendisine iş vermemişler. bitik duruma gelmiş bir looser yani. 27 yaşında iken cinsel tacizin ne olduğunu bilebilecek durumda olduğunu söylerken 37 yaşına gelince cinsel tacizin anlamını bilmiyordum deyivermiş ! mj ile tanışık olup neverland'da kalan bir çok çocuk taciz iddialarını kesin bir dille reddetmişken sadece bu sahtekar wade yıllar sonra ifadesini değiştirip tacize uğradığını iddia ediyor.
  • 240 dakikalık belgesel hakkında, şimdiden çok konuşulmaya başlandı. .
  • michael jackson'ın taciz iddialarını konu alan ve ilk fragmanı yayınlanan belgesel.
  • eski bir mj manyağı olarak iddiaların konuşulmasına dahi tahammülü olmayan insanların karşısına cesaretle çıkmayı göze alan bir belgesel.

    mj'a uğruna adam öldürebilecek derecede tapınan insanlar var. yalan yanlış iddiaları kaba etinden uydurarak elde edeceğin şeylerle kaybedeceğin "can" kıyas dahi kabul etmez.

    pencereden bebek sarkıtma, kötü geçen çocukluk yılları nedeniyle her zaman bir şüphe beslemişimdir. tabi yine de büyük ihtimalle gerçeği hiç bilemeyeceğiz. fakat insanlar her ne iddia ile çıkarsa çıksınlar otomatik olarak reddetme eğilimindeki sözde fanatik olmayan alelade insanları da anlamak mümkün değil.
  • michael jackson’a yöneltilen çocuk istismarı iddialarını ele alan belgesel.

    3-4 mart’ta hbo’da yayınlanacak.
    trailer

    doğru ya da yanlış ama insanları mj’den baya bir soğutacağını düşünüyorum. iddialar bile mide bulandırmaya yetmişti. şimdi bir de istismara uğradıklarını iddia eden kişilerin hikayesini izliycez.

    fragmanda belgeselde iddiaların doğrulanacağı ya da yalanlanacağına dair hiçbir ipucu olmamasına rağmen ilk gösterimde izleyen kişilerin yorumlarına bakıldığında olayın bu belgesel ile iddialara gerçeklik kazandırıldığını görebiliyoruz.
  • fragmanı yaklaşık 1 milyon izlenmiş ve ortalama 10 bin dislike, 2 bin like almış belgesel.

    benim anlamadığım, taciz suçlamasında bulunan bu iki arkadaş neden mj hayattayken ve kendini savunabilecek durumdayken konuşmadılar da adamın ölümünden yıllar sonra konuştular? iddialar doğru olsa bile bu kısmı düşündürücü.

    bakalım yıllar önce beraatle sonuçlanan taciz davası, bu belgeselle hangi boyuta gelecek?
  • eğer sundance gösteriminden sonra kritiklerin yazdığı gibi "insanları şoka sokacak" belgeler gözümüzün önüne serilecekse pop kültür tarihini değiştirecek bir duruma şahit olabiliriz.

    https://variety.com/…ew-michael-jackson-1203117883/

    https://edition.cnn.com/…everland-review/index.html

    bu arada belgeselde "tanık" olarak göreceğimiz wade robson son elli yılın en iyi koreograflarından biridir. "herifin teki çıkmış konuşuyor allah konuşuyor, paraya ihtiyacı var herhalde." demeden önce adamın cv'sini incelemenizi tavsiye ederim. james "jimmy" safechuck hakkında fikrim yok onunla alakalı bir şey diyemeyeceğim.

    yayınlanacak her bir karesini tam olarak bu sebeplerden delice merak ediyorum.
  • 4 saatlik belgeselin henüz 1 saatini izledim ve diyebilirim ki; rezalet!

    bu adamlar sanırım michael jackson sağken de bu suçlamalarda bulunmuştu ve michael, "bunlarla uğraşmak istemiyorum," deyip para verip davalardan çekilmişti (kendisiyle çekilen son belgeselde öyle anlatıyordu). hatta jackson'a sahte suçlama yapan bir çocuk, "beni babam zorladı," demişti ve babası da intihar etmişti. bu belgeseldeki tipler muhtemelen diğerleri.

    elemanlardan birinin anlattıkları karşısında dondum kaldım. michael'la ilk mastürbasyon, oral seks, neverland'de hemen her yerde seks yapmaları falan... kolay kolay itiraz edilebilecek suçlamalar değil. jackson'ın ailesinin ve sevenlerinin neden, "durdurun bu belgeseli!" diye veryansın ettiklerini şimdi anlıyorum. gerçi bu vakitten sonra heriflerin anlattıkları bana pek doğru gibi gelmiyor (michael yaşarken de kimler neler neler söylemişti, pek çoğu yalan çıktı); ama eğer ufak bir ihtimal de olsa gerçeklik payı varsa... oovvvooovvvv!

    daha dur bakalım kalan 3 saatte neler olacak?
  • hakkında açılan tüm davalardan beraat etmiş, isnat edilen tüm suçlardan * aklanmış, 10 sene önce ölmüş adamın üzerinden hâlâ para kazanma çabasından başka bir şey değil.

    dergilerde, gazetelerde, kitaplarda, ekranlarda gördüğünüz her şey doğru ya da gerçek değil *.
    2019 yılında anlatmak zorunda kaldığımız şeye bak.
    adı "belgesel" * olunca da sunulanlar yüzde yüz gerçekler olmuyor.

    bir arkadaş yıllar önce çok güzel anlatmış şurada: (#11213845).
    hepsini tekrar etmeye gerek yok ancak insanlar ilk gördüğüne, ilk duyduğuna araştırmadan, soruşturmadan nasıl inanabiliyor gerçekten aklım almıyor. bir skandal olunca, bir de efsane bir isim hakkında olunca, yalan mı değil mi diye düşünmeden öylece inanıp konuşmak daha kolay geliyor herhalde.
    karalanmaya çalışılan isim temize çıkmış olduğu hâlde aynı iğrenç iddiaları yeniden gündeme getirmek de bu kolaycılığa güvenmek işte.
    ancak;

    "facts don't lie. people do."
  • michael jackson’a yoneltilen suclamalarin dogru olup olmadigini bilemem, orada olmayan kimse bilemez. sansasyon yaratmak adina yapilmis bir is olabilir, evet. benim algilayamadigim sey, kendilerinden hic suphe duymadan “taciz iddiasi yanlistir” seklinde klavye basinda kendini paralayan insanlar. arkadaslar, siz hayal aleminde mi yasiyorsunuz? cok iyi bir insan imaji cizip kadinlar, cocuklar, engelliler ve bazen de erkekler gibi fiziken dezavantajli bir kurban bulunca her turlu pisligi yapabilen insanlar varken, cocuk tacizcilerinin cogunun ailenin tanidigi, yakin cevreden biri oldugu biliniyorken, taciz magdurlarinin cesitli yollarla susturuldugu herkesin malumu iken en fazla birkac konser kaydini izleyip muzik dergilerinde 3-5 roportajini okudugunuz bir insani nasil caniniz pahasina savunabiliyorsunuz?

    suna her gecen gun daha cok emin oluyorum: fanatizm, tum asiriliklar icinde en yikici olani.
hesabın var mı? giriş yap