• kafaniz patlamak kalbiniz dagilmak uzereyken ilk bolumundeki gerginlikten mazosistce bir zevk alabileceginiz eser
  • ilk temsili (18 ekim 1904) mahler'in yönetiminde köln'de verilmis olan bu senfoni (do diyez minör) su bölümlerden olusur:

    1. trauermarsch. in gemessenem schritt. streng. wie ein kondukt
    (cenaze marsi, ölcülü adimda, sert, cenaze alayi gibi)
    plötzlich schneller, leidenschaftlich, wild
    (aniden daha hizli, tutkulu, vahsi)
    tempo i

    2. stürmisch bewegt, mit größter vehemenz (firtinali derecede hareketli, en atesli sekilde)
    langsam aber immer 2/2 (yavas ama daima 2/2)
    nicht eilen (acele etmeden)

    3. scherzo. kräftig, nicht zu schnell (kuvvetli, cok hizli degil)
    etwas ruhiger (biraz daha sakin)
    molto moderato
    a tempo i
    tempo i (subito)

    4. adagietto. sehr langsam (cok yavas)

    5. rondo-finale. allegro
    nicht eilen, a tempo
    grazioso
  • adagiettosu ile venedik te ölüm filmine bambaşka bir boyut katan senfoni.
  • bastan sona sabırla ve kendini bırakıp dinleyen kiside film izlemis gibi bir etki bırakan eser.adagietto bölümü kisiyi garip ruh hallerine iter."ölmeden önce maziyi düsünen insan" tribine sokar.huzuru ve huzursuzlugu aynı anda verir.muazzam'dır...
  • "mahler bir orkestra için çok zordur. öncelikle, diyelim bir ressamsınız, paletinizi hazırlayın. fakat zorluk büyüktür, ve en büyük tehlike şudur ki, eğer bu iyi yapılmazsa müzik sıradan görünebilir." herbert von karajan

    mahler senfonileri hakkında bunları söylemiş olan karajan, şüphesiz bu senfoninin en iyi kayıtlarından birisini yönetmiştir: 1973, berliner philharmoniker, deutsche grammophon.
  • nasıl ki mahler senfoni no. 2, rıfkı tipinde bir senfoni ise, bu senfoni de murtaza tipine sahip bir senfonidir. senfoniyi gözü kapalı dinleyenlerin kafasında canlanması gereken insan tipi murtaza'dan farklı olmamalı; eğer öyle ise, bir hata var demektir. (zaten mahler'de de potansiyel bir "hilmi sururi" tipi var; dersiniz tam istanbul beyefendisi.[tabi pala bıyıklı olan halini tenzih ederim.])
    ---
    zamanında süper bir kafayla yazmışım bunu.
  • bilkent senfoni orkestrasının önümüzdeki hafta iki defa seslendireceği senfoni.

    bu iki konserin benim açımdan önemi büyük. gurbet ellerde başlamak üzere olan master eğitimim nedeniyle bilkent senfoni orkestrası'nın bir üyesi olarak katıldığım konserlerin (en azından bir süre için) sonuncusu olacak konserlere hepinizi beklerim.

    daha provalar başlamadı ama mahler 5`in kolay bir senfoni olmadığını anlamak icin notalara bir dakika bakmak bile yeterli. oysa denilene göre mahler`in 1. senfonisi dışındaki senfonilerin hepsinden daha kolaymış. ben mahler`in tüm senfonilerini çalmadığım için bu konuda bir yorum yapamayacağım. ama öyle manyaklar da var, mesela carnigie hall turnesinde berliner philharmoniker`in 10 günde tüm mahler senfonileri yorumlaması varmış, ben de yeni duydum bunu, hala şoktayım... bunu yapan insan olamaz diyerek konumuza dönüyorum.

    bu senfoniyi sevenler, konserimize gelmek isteyenler için detaylar:

    20 haziran 2009, cumartesi, 20:00: bilkent senfoni orkestrası sezon kapanış konseri
    yer: bilkent konser salonu

    22 haziran pazartesi, 20:00: 37. uluslararası istanbul müzik festivali yer: aya irini

    şef: klaus weise
    solist: han-na chang, viyolonsel (bilgi için, bkz. http://www.biletix.com/…viewinfo.htm?id=6&fbid=2033)

    program:
    edward elgar | viyolonsel konçertosu, mi minör op. 85
    gustav mahler, 5. senfoni

    (ankara için)

    bilet ücretleri: 10 ytl (salon, 2.balkon) 15 ytl (balkon)
    indirimler: öğrenci, öğretmen, emekli -2ytl

    bilet satış yerleri:
    bilkent konser salonu
    beymen (arjantin cad.)
    dost kitabevi (kızılay, kavaklıdere, ankuva)
    diapason (kavaklıdere)

    ücretsiz servis:
    tunus caddesi, sıhhiye köprüsü, milli kütüphane'den
    (konserlerden 1 saat önce)

    istanbul için ise bilet ücretleri tuzlu:
    1. kategori: 90,00 tl
    2. kategori: 67,50 tl
    3. kategori: 45,50 tl
    öğrenci: 22,50 tl
    balkon: 134,00 tl
  • yapit mahler'in orta donem senfonileri olan 5., 6. ve 7. senfonilerinden ilkidir. bu 3 yapitin ortak ozelligi mahler'in daha onceki ve sonraki kimi senfonilerinde kullandigi insan sesine bu yapitlarda yer vermemesi (salt orkestral yapitlar olmalari) ve ucunun de minör tonalitede olmalaridir.

    bu senfoninin 1. bolumu tam olarak sonat formuna uyar. iki temali bir serimi vardir. 1. tema, trompetin sundugu tema \ ritmi baz alir. 2. tema yaylilar tarafindan sunulur ve 1. tema ile celisik bir moddadir. 1. tema gergin ve karanlik iken 2. tema melankolik ve dingindir. serimin tekrari tekrar isareti ile belirtilmemistir dolayisiyla ilgili tekrar aynen degil ancak biraz degistirilerek 'kabaca aynen' yapilir.

    sonrasinda gelisme ve serimin turevi takip eder. bolumun kapanisi muhtesem bir ses solenidir. kapanisin basi kendi basina urkutucudur. sessizligin icerisinde timpani, bolumun en basinda trompetin caldigi temayi calar. hemen akabinde cellolar muzigi yoktan varederek baslatir, bu muzik kapanis boyunca yukselir ve gerilir ve nihayetinde akil disi boyutta tinlayan bir doruga* cikar ve sonra sonerek karanlik icerisinde yok olur. bolumun en son notasinin nasil calinacagi bir tartisma konusudur. kimileri (bernstein) bunun forte calinmasini savunurken kimileri piano calinmasi gerektigini soyler.

    * bu dorugun muhtesem bir gorkem, guc ve korkutuculukla gerceklendigi bir kayit icin dinleyici leonard bernstein'in viyana filarmoni orkestrası ile deutsche grammophon'a yaptigi kayda bakmalidir.

    2. ve 3. bolumler ifade anlaminda alabildigine dalgalidir ancak net bir bicimde 2. bolumden 3. bolume gecisle birlikte muzik aydinlanir, kendine guven duyar bir hale gelir, sesi cok daha pozitif cikmaya baslar.

    4. bolum sadece yaylilar ve arplar icin bestelenmistir.

    cok gec olmakla beraber bu senfoninin 5 bolumlu bir yapit oldugunu ancak mahler'in bu 5 bolumu 3 kisima ayirdiginin altini cizmeliyiz. yapitin ilk iki bolumu 1. kismi, son iki bolumu 3. kismi, 3. bolum ise kendi basina 2. kismi teskil eder.

    bu hatirlatmadan sonra; ifade anlaminda senfoninin ilk kisminin karanlik, agir, bunalimli, ikinci kisminin ilk kisimla alabildigine celisecek sekilde ozguvenli ve canli, disavurumcu, son kisminin ise melankolik ve huzurlu oldugunu soyleyebiliriz. bu nitelemeye gelecek bir itiraz herhalde finalin canli oldugu ve bu nedenle 3. kisim icin yapilan tanimlamaya uymadigi yonunde olacaktir ancak dikkat edilmelidir ki bu bolumun temalarinin coskun olmaktan cok (yahut coskun olmanin yanisira) gorkemli bir finalin degilde bir tur tatliya baglanan finalin temalari olma egilimi vardir ve bu acidan bakildiginda senfoninin son kismi, evet bence, melankolik ve huzurlu olan muzikleri icerir. finalin temalarinin bu ozelliginin (gorkem ve zafer duygusundan cok bir huzur ve yer yer melankolik olma) gozlemlenebilmesi icin mahler'in kimi diger finallerine bakmak yeterli olacaktir (senfoni no 1, 2, 3, 7 gibi)

    edit : imla ve ek
  • ilk kez bir kız arkadaşımla dinlediğim, bitiminde hafif nemli gözlerle alkışlamaktan ellerimi ağrıttığım müthiş mahler eseri. işin kötü tarafı kız arkadaşım çok sıkıldığını söylemişti. eh gerisi malum:

    (bkz: kibarca eleştir ve siktirip git)
  • mahler'ciler kötüleyebilirler tabi, ama söylemeden duramayacağım; 2. senfonisine göre bence sönük kalan eseridir.

    şurdaki duygusal dalgalanmayı ve gerginliği hiç birşeye değişmem . (zevkler nasıl tartışılabilir ki)
    söz konusu scherzo bölümü:
    http://www.youtube.com/watch?v=sqyrqwolxae

    (bkz: mahler senfoni no. 2)

    not: tam bir scherzo canavarıyım, bana scherzo olsun da fasülyeden olsun.
hesabın var mı? giriş yap