• dolar düşerken yapılınca "iyi bişey değil mi düşmesi? neden müdahale ediliyor bırak düşsün, türk lirası değerlensin..." diye yorumlara neden olabilecek, ama arkasında açıklanabilir nedenleri mevcut olabilecek hadise. örneğin türk parasının ani değerlenmesi nedeniyle yurtdışındaki firmaların mallarımızı artık ucuz bulmayınca bizim malları ihraç edemememiz gibi...
  • merkez bankasının gün içinde iki kez yaptıgı müdahale. bir etkisi olmamıstır. bunun üzerine 1.77 ye gelince pazar günü yapılıcak toplantıda faiz arttırımı haberi cıkacagı beklentisiyle dolar kapanısa yakın bir miktar asagı getirildi. ben hala merkez bankasının büyük alıcılara ceza kesme niyetinde oldugunu düsünüyorum. sayet bu yüksek seviyelerden ciddi alış gelirse, ki suan alıs ve satıs dengede ve hacim yok, merkez bankası söyle kallavi bir miktar dolar cakıp kuru geriye indire bilir böylece yukardan alanların elinde patlatır.
  • bugünlerde konuşulan, türkiye piyasasından çıkmak isteyen yabancı fonlara ucuz dolar satıp, "tüyü bitmedik yetimin hakkını" elin adamına peşkeş çekmekten başka anlama gelmeyecek, dalgalı kurun doğal akışını bozma girişimi.

    kur yıllar içinde düşerken, kur makası açılıp, ihracatçı kıvır kıvır kıvranırken, ucuz ithalat yüzünden yerli küçük üretici topu atarken, düşük kur yüzünden kenar mahalle marketlerinde bile perrier maden suyu raflara girmişken, "n'apalım, kuru dalgalanmaya bıraktık" diye kılını kıpırdatmayan merkez bankası'nın bu noktada işin doğal akışını bozması, yamyam yabancı yatırımcıya halkın cebinden para aktarmasından başka birşey değildir.

    şu tablo ortaya çıkarken 5 yıl boyunca aklınız neredeydi?

    http://www.zshare.net/image/502647564755c17b/
    (avg usd=aylık ortalama dolar kuru, avg eur=aylık ortalama euro kuru, t.r.=tefe'ye göre reel kur, ü.r.=üfe'ye göre reel kur)

    döviz bu derece düşüp, kur makası tüfe bazında %94'lere kadar tırmanırken "neler oluyor?", "yerli üreticinin, ihracatçının hali nicedir?", "petrol mü bulduk da, paramız bu kadar değerleniyor?" diye merak etmeyen merkez bankası, olsa olsa türkiye'de olur zaten.

    (bkz: sıcak para/#9594994)
  • -- biz zamanında dolar düşükken deli gibi borçlandık, şimdi dolar yükselince açığımızı kapatamıyoruz, lütfen merkez bankası rezervlerini ucuza versin bize, onunla borcumuzu ödeyelim.

    türkiye özel kesimi, 2008

    (bkz: amerikan dolari/#14247590)
  • hedge fonların yüksek faize koşup bozdurdukları dolarları geri alması ise dolardaki çıkışın nedeni, merkez bankası beklemeye devam edecektir. 81 milyar doları biz bunun için biriktirdik. bu iş bittikten sonra yerli oyuncunun sığlaşan piyasada spekülasyon yapmasına kalırsa işler müdahale o zaman gelecektir derim.

    gözden kaçan bir husus ta hazine bonolarının satılıp fiyatlarının düşürülmesi ve dolayısı ile faizin artmasıdır. kredi piyasası faiz oturana kadar stand-by ışığını yakmıştır. düşük dolar kurunda borçlanarak iş yapan sayın sanayicilerimiz eski kredilerinin sadece faizini ödeyip yenilemeyi düşünürken şimdi çok ciddi zarar hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıyadır.

    1994 kamu açığının finansmanı krizi idi. 2001 bankacılık sektörünün çürümesi krizi 2008 hesapsız borçlanan reel sektörün krizi gibi duruyor. ne demişler on yılda bir darbe yedi yılda bir kriz.
  • uzun sure anahaber bultenlerinde dakikalarca ekonomi dansımanlarınca cevrilen geyikleri hatırlatmıstır bana.
    (bkz: dolar 1 ytl olur mu)
  • yapılacaksa unatıkan'lar, erdoğan'lar, falanlar, filanlar dolarlarını sattıktan sonra yapılır.
hesabın var mı? giriş yap