• esnaf özellikle baharat fiyatlarını gelen yoğun turist akımına göre ayarlamıştır. gereksiz pahalı fiyatları ile lokal aktarlarla rekabet edemeyecek konuma er ya da geç gelecektir. arkadaş ya ürün kalitesine yürüyeceksin ya da uygun fiyata ama ikiside sizde yok, bu su bir gün debisini kaybeder.
  • baharat kokusu,tatlı ve lokum cenneti çarşı.
    şöyle bir içinden geçip çıktığımda bile saçlarım tarçın,vanilya parfümü sıkmış gibi kokuyordu.
  • tahtakaleyle misir carsisinin kesisiminde muthis bir abimizde pide yedikten sonra (karadeniz pidesi) çesitli insan ve dükkan manzaralarinda misir çarsisinda kaybolmaya hazirsinizdir. bazi insanlar anlayamasa da buranin esnafinda mantik cok basittir para para para. para kazanmak pahali kiralar ve diger bir cok kalem çikti için elzemdir. her gün binlerce insanin sokaklarinda kaybolmak pahasina ya da amaciyla turladigi bu sokaklar bir kaç süreksiz ara sokakla yabancıların be seyyahların grand pazar dedikleri kapalı çarsıya bağlanır.
    henüz burada ki hanlardan haberi olmayanlar için gümüs ve altin islemeciligi yapilan hanlar ve eski tas yapilar efsunlu bir binbirgece masali tadindadir. her ne kadar kapilari güvenlik önlemleri nedeniyle çelik kapi formunda olsa da, ki malum burada pahali malzemeler islenir, los bir isikla ara sokaklar ve tarih kokan bir atmosferde dolasmak, kaybolmak gibisi yoktur.
    herkesin bir aradigi vardir bu sokaklarda kimi kaybettigi aski icin kara kitaplar dolusu hatira ve ipucu ararken galibin rüyasini aradigindan daha masum amaçlar ugruna mesela bir el isi oyasina uygun iplik aramaya veya evlilk hazirliginda ucuz elbise aramaya çikmislar da olmaktadir. mahmutpasa esnafinin merhametsiz pazarliginda kendine indirim bulamayanlar için ise ara sokaklar da seyyara düsmüs asklar ve cep kolanyalari mevcuttur. saka saka cep kolonyalari ve kemerler, saatler, takilar, keten pantolonlar, hatta ikinci el çorap pazarligi yapabileceginiz açik göz tekinsiz adamlar...
    velhasili kelam muhabbeti bol her esnaf gibi hüseyin amcamiz da isiyle mesgulken pek bir konsantreydi. acaba benin aradigim öyküm demiydi de tum alakam? hıc böyle çalisamamistim. ketum tavirlariyla kirdigi kalbimi tahtayi nasil oydugunu göstererek tamir etti. geldiginden beri istanbula bu atelyede çalistigini zaten sormadan anlayabilirdiniz. 100 mumluk florasan parlakligindaki tenine kuvvet, acaba bu los sari isiklarin nedeni nedir diye sorarsiniz kendinize.
    dünyanin en romantik insanlariyla çay içiyormus gibi bir his kaplarken içinizi bir yandan daha fazla rahatsizlik vermemek için kaçmaya çalissaniz da hem konusup hem çalisabilen bu amcanin muhabbetiyle saatler geçirebilirsiniz.
    kendine güvenip su siralar suriyelilerle dolu sokaklarda dolasmak istemez ve esnafin da aksamustu ciddiyet ve hizina maruz kalmaktan kaçinmak tavsiyemi kulak ardi etmezseniz hemen vapur iskelesine...
    hadi! kosun...
  • mısır çarşısı, yeni cami külliyesi’nin hemen yanında, külliyenin bir parçası olarak 1664 yılında hizmete açıldı.

    osmanlılar bir cami inşa ettiklerinde, yanına bir de çarşı inşa ederlerdi. (örneğin sultan ahmed camii'nin yanındaki arasta çarşısı)

    bu çarşılardaki işletmelerden edinilen kira geliri ile de caminin bakımı ve onarımı sağlanırdı. böylece külliye bölgeye büyük bir ticari ve sosyal hareketlilik getirirdi.

    ne var ki, mısır çarşısı'nın şöhreti yıllar ilerledikçe yeni cami'nin şöhretinin çok önüne geçmiştir. yıllar boyunca asya'dan mısır'a getirilen baharatlar, deniz yoluyla istanbul'a taşınmış ve toplanma noktası da bu sebeple mısır çarşısı adını almıştır.

    mısır çarşısı günümüzde biraz turistik bir yer haline geldi. kapalı çarşı'nın küçük bir versiyonu oldu da diyebiliriz. halbuki osmanlı döneminde büyük ahşap variller içinde sadece baharat ve şifalı otlar satılırdı.
  • ingilizcesiyle "spice bazaar", bir kapalıçarşı olmasa da, her türlü hediyelik eşya, baharat ve tatlının bulunabileceği, istanbul'da eminönü semtinde yeni camii'nin arkasında ve çiçek pazarı'nın yanında bulunan tarihi (yaklaşık 350 yıl) çarşı. istanbul'un en eski kapalı çarşılarından biridir. aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır.

    web sitesi - http://www.misircarsisi.org/

    vikipedi - https://tr.wikipedia.org/wiki/mısır_çarşısı
  • 1 saat kadar önce şapkalı yuvarlak gözlüklü mühendis ayakkabılı 30 yaşlarında bir erkeğin yüklü miktarda para getir götür yaptığı yer. şüphe çekmiştir.
  • taş çatlasın 100 metrelik bir sokakta, her yerde bulanabilecek baharatların olduğu, sadece tarihi yapısı ile göz dolduran istanbul'un en abartılmış çarşısı. gezilen değil geçilen çarşı. 45 saniyede biter. bir nevi eminönü'yü keşfetmek için başlanan güzergah.
  • alışverişlerinize istinaden satış fişi vermeyen, satış fişi diye bir şey yok gibi davranan dükkanların çok olduğu tarihi baharatçılar çarşısı.

    bugün altı ayrı dükkandan alışveriş yaptım. istisnasız hepsi de para üstünü verdikten sonra, diğer müşterilere yöneldi.

    tarihi mekan falan ancak, satış fişi talep etmezseniz, öyle bir yükümlülükleri yokmuş gibi davranan bir sürü dükkan mevcut.
hesabın var mı? giriş yap