• bir tur italyan sucugu*.
  • (bkz: mor tadelle)
  • (bkz: romano prodi)
  • italyan mutfağından bir ara sıcak.

    malzemeler

    yarım kilo içli köftenin dış yüzeyine konulan etten (özel bir adı var mıdır, varsa nedir bilmem. çiğ köftelik et de deniliyor sanırım)
    200 gram kuyruk yağı
    yarım kilo köftelik kıyma veya beş adet katı haşlanmış yumurta
    bir kadeh kırmızı şarap
    domates püresi veya salçası
    soğan
    defne yaprağı
    karabiber
    karanfil
    tarçın
    tuz

    yapılışı

    eti tuzlayın ve aliminyum folyoya açın. üstüne kıymayı açın (veya haşlanmış yumurtaları alt alta dizin) ve arzu ettiğiniz miktarda karabiber (yumurtalı yapıyorsanız karabiber yerine kimyon), karanfil, tarçın ekleyin. üç şerit kuyruk yağı koyun. aliminyum folyoyla rulo yapın, iplikle bağlayın ve bir tencereye alın. üzerine bir kadeh kırmızı şarap (yumurtalı yapıyorsanız şarap koymayın), 1 defne yaprağı, domates püresi ve bol arpacık soğanı koyun. 45-50 dakika kaynatın. suyu bittikçe sıcak su ekleyin. piştiği zaman halka halka dilimleyin.
  • bu isimle bir de film vardır. sophia loren'in oynadığı filmde loren ablamız amerika'ya asik oldugu adamin yanına giderken bir kangal (kesin italyanca böyle diyolardır) mortadella getirir ama gumruge takilir ve ablamiz hukuk mucadelesine baslar. sonu da film kadar enteresan ve hostur.
  • 2 dilim ekmegi tost makinesinde ısıtın üzerine tereyağ sürüp kaşar, mortadella salamı, marul ve mayonez ekleyin ardından orgazmik lezzet ne demekmiş anlayın.
  • sophia loren'in oynadığı mario monicelli imzalı güzel bir film.
    yıllar önce trt'de izlemiştim.
    gümrükten mortadella isimli salamı geçirmeye çalışan bir kadının hikayesi idi.
    hayal meyal kalmış aklımda, hani bazı filmler vardır.sadece bir iki kare kalmıştır aklınızda.ayrıntıları hatırlamazsınız, görsel tortusu çökmüştür derinlere bir yerlere.
    işte mortadella benim için o filmlerden.
    filmin kafamdaki büyüsü bozulmasın diye bu filmi bir daha rastlasam da izlemeyeceğim.
    bırakacağım o sisli, puslu hali ile kalsın zihnimde.
  • italyanları tek başına sevmek için yeterli bir lezzet...
  • mortadelle olsa ülker hobby derdim.
  • özellikle bologna yöresinde meşhur olan, domuzdan yapılma salamdır. bunun çapı bizim salamlara göre daha geniştir (15-20 cm). içinde öbek öbek domuz yağlarını muhakkak görürsünüz. oldukça ucuz bir şarküteri ürünüdür, bir keresinde macar bir arkadaş küçükken çok fakir olduklarını, annelerinin et alamadığını, et niyetine mortadella tipi salam yediklerini söylemişti. zaten italyan şarküterileri arasında prosciutto, speck, salame napoli, salame milano vs.den sonra gelir kalite ve lezzet olarak. bologna yöresinde bile özellikle mortadellanın tercih edildiği çok fazla tarif yoktur. fakat bir tanesi özellikle noelde yenir, onu paylaşayım. crescentine dedikleri, bizim pişi gibi bir hamur kızartmalarına (küçük, lokmalık olarak pişirilmiş) mortadellayı ve tercihlerine göre, domates, zeytin vs gibi bir ek tat verecek bir minik yiyecek lokmasını kürdanla saplayıp yiyorlar. bunu da genelde önden atıştırmalık, meze olarak tüketiyorlar.
hesabın var mı? giriş yap