• bir truman capote kitabı.. öykü toplağı, karakter topacı, anı yumağı.. kapağına saatlerce baktıran bir çilek hadisesi..
  • keyifli ve sürükleyici truman capote hikayeleri. en çarpıcısı el oyması tabutlar. kapak mete özgencilden.
  • içerdiği öykülerden daha da güzel bir önsözü olan kitap.ki bizzat capote tarafından kaleme alınmış samimi bir yazarlık dersi kıvamındadır.
  • remzi kitabevi'nin çilek logolu, murathan mungan tarafından hazırlanan çağdaş edebiyat dizisinde dilimize kazandırılmış bir haline gözatılabilir. 1990 yılına ait bu basımın çevirmeni püren özgören'dir.

    truman capote "music for chameleons"u, yani "bukelamunlar için müzik"i ünlü amerikan yazarı tennessee williams'a adamıştır.
  • todo sobre mi madre'de, annenin cocuguna aldigi hediye, daha sonra capote'nin yetenek ve kirbacli meshur sozu soylenir..ve konu orada kapanir.
  • bay jones'u hala merak etmeme sebep kitap.

    --- spoiler ---

    jones kör ve sakat değil miymiş yani? peki neden hiç odadan çıkmazmış?
    --- spoiler ---
  • truman capote’un anıları, kısa öyküleri ve kurmaca olmayan bir hikayesinden oluşan 1980 tarihli toplama kitabı.
    görsel

    capote kendi yazdığı önsözde şöyle der: “tanrı size bir yetenek verdiğinde, yanında bir de kamçı verir; ve bu kamçı yalnızca kendi kendinizi kırbaçlamak içindir”.

    özeleştirel bir dönemden geçtiğini belirten yazar, derdini tasasını anlatmak için fazla kelime ve cümle kullandığını farketmiştir. zorlu süreçlerden sonra kelimelerini olabildiğince ekonomik kullanarak aynı fikri aktarabilme yetisini edindiği zamanın ürünüdür bu kitap.

    üç bölümden oluşur.

    1. bukalemunlar için müzik
    *bukalemunlar için müzik “music for chameleons": yazarın, martinikli aristokrat bir kadınla söyleşisinden oluşur. kadın, bukalemunların piyano müziğinden hoşlandığını söyler.
    *bay jones "mr. jones": öykü, yazarın bir zamanlar komşusu olan kötürüm bir adamdan bahseder.
    *penceredeki lamba "a lamp in a window": yazar bir düğün sonrası konuk olduğu araçtan apar topar iner. kırsal kesimde izbe bir kulübenin yaşlı sahibesinin konuğu olur.
    *mojave çölü "mojave": new york sosyetesinin bir üyesi olan sarah whitelaw’ın fonksiyonsuz evliliğine odaklanan öyküde; beceriksiz analistiyle yattıktan sonra eve dönen kadına, kocası george whitelaw gençliğinde mojave çölünde yaşadığı bir anıyı anlatır.
    *konukseverlik "hospitality": yazar, çocukken devamlı yanında kaldığı küçük teyzesi mary ida carter’ın konukseverliğini bir kaç anıyla anlatır.
    *göz kamaşması "dazzle": yazarın çocukken new orleans’ın garden bölgesinde yaşadığı sırada tanıştığı tek beyaz çamaşırcı olan bayan ferguson adlı büyüleyici bir kadın hakkındaki öyküde bir tür cadı olan ferguson, yazarın çok gizli bir dileğini gerçekleştirme sözü verir. oldukça travmatik ama bir o kadar samimi bir öykü.

    2. el oyması tabutlar (handcarved coffins): yazarın deyişiyle bir amerikan cinayetinin gerçeğe dayalı bu öyküsü amerika’nın batısındaki küçük eyaletlerden birine ait bir kasabada geçer. 1972’den beri, öldüreceği kişilere içinde kendilerine ait fotoğrafları bulunan küçük tabutlar veren bir seri katilin yıllarca süren öyküsüdür bu. in cold blood’ı andıran bu öyküde farklı olarak capote sadece gözlemci olarak hikayeyi aktarmaz; kendisini de dahil eder.

    3. söyleşi portreleri (conversational portraits)
    *bir günlük iş "a day's work": capote, mary adlı siyahi bir temizlikçinin peşine takılır, bir gün boyunca new york’ta temizlemek için girdikleri dairelerde muhabbet edip ot tüttürürler.
    *merhaba, yabancı "hello, stranger": capote, başı kız çocuklarıyla (!) dertte olan eski bir arkadaşıyla yıllar sonra buluşur.
    *gizli bahçeler "hidden gardens": yazar memleketi new orleans’a gider ve orada eski bir dostla muhabbet eder.
    *gözüpeklik "derring-do": capote’nin, bir katille yaptığı röportaj nedeniyle mahkeme tanıklığı istenir. yazar bunu reddedince polis peşine düşer. california’dan kaçarken binmesi gereken uçak için sahne sanatçısı pearl bailey‘in yardımını alır.
    *sonra her şey altüst oldu "then it all came down": bu öykü yazarın, cezaevindeki bobby beausoleil ile röportajından oluşur.
    *güzel bir çocuk "a beautiful child": bolca hollywood dedikodusu barındıran bu öyküde yazar, ünlülerin oyunculuk koçu constance collier’ın cenaze töreni sonrası, dostu marilyn monroe ile muhabbet eder.
    *gece dönüşleri ya da siyam ikizleri nasıl sevişir?"nocturnal turnings.": bu aslında yazarın bir dergi için oluşturduğu, kendisine yaptığı bir röportajdır. bir anısında yazar willa cather ile karşılaşmasını anlatır.
hesabın var mı? giriş yap