• ana ögelerinden biri soyaçekim olan edebiyat akımı.

    özet:
    katranı kaynatmakla olur mu şeker
    cinsini ....... cinsine çeker
  • sanat akımının ötesinde natüralizm bir dünyayı ve evreni algılama perspektifidir, bir bireysel düşünce çerçevesidir. fiziksel olarak varolanın, doğanın ve evrenin dışında ve ötesinde bir varoluşu reddeder, tüm toplumsal ve bireysel özelliklerin fiziksel olandan kaynaklandığını savunur, materyalizmle ve pozitivizmle atbaşı gider.
  • aynı zamanda soyacekimi savunan sanattır... kisinin sahip oldugu erdemler, cevresinden - soyundan kaynaklanıyodur.. kisinin bunda kendi payı yoktur..iyi cevreler iyiyi, kotu cevrelerse kotuyu yetistirir..
  • 19. yüzyılın son yarısında fransada gelisen bu edebiyat akımına realizmin ilerletilmis versiyonu da denebilir. sanatci olayları ve kişileri bir bilim adamı gozunden incelediğinden ötürü determinizme gore hareket etmekten ya da cirkin , igrenc olarak nitelenebilecek kısımları betimlemekten cekinmez.
  • germinal frankların parfüme dayanan uzun ve kokulu yolunda ne kadar sert tartışılır ama alsace kömür yataklari gerçeğine uzanmasi açısından geleneksel tiksinçlik derecesinde bir tasvir mi yoksa makro ekonomik bir siradanlık mı bilinmez. kafka gibi iç dünyasını anlatmaktan çok kusarak betimleyen pazarlamacı kırılganlığı bile bazen daha eleştirel. hayat balansı bozulduğu zaman naturalizmden gerçeküstücülüğe kadar kaç fosforlu kisve giyiyorsa o kadar natural.
  • gökyüzü natüralist renklerin arasında denize batıp çıkarken bir ufkun ayakları suya değecek şimdi. eftalikus gökyüzü yok derken bakmış ki evin bahçesi almış başını gidiyor. frengili akşamları da çekip gidiyor. epistemolojik kaygıların tavan yaptığı zorba yıllarda yaşamın ana rahminden doğan ırmaklar coğrafik desenlerin düşler ülkesine patika yollardan gitmişler. yıkımın ayak sesleri ensemden dolanıp kulak mememin topografyasına tuzak kurdu. çağdaş vurgu göklerde.
  • aynı zamanda türkiye'de geçersiz bir eğitim felsefesi. çocuklara ahlaki değerleri verirken gerçekçilikten uzaklaşmamak gerektiğini ve çocuklar ahlaki değer olgunluğuna gelene kadar onları ahlaki ve dini öğretilerden muaf tutmanın gerekliliğini savunur.
  • toplumu bir bilim adamı titizliğiyle gözlemeye, en ince ayrıntılarıyla betimlemeyi öngören 19. yy ortalarından itibaren romantizme karşı ortaya çıkan realizmin bi üst basamağı olan akım.

    bu akım özelikle öncelikle emile zola ile bir aşırılığa yönelmiş, insanın özgürlüğünü sıfıra indiren bir akıma dönüştürmüştür.insanı toplumsal koşulların kuklası olmaya mahkum eden bu anlayış doğası gereği sanat ve edebiyattaki özgürlüğü sınırlandırmıştır.
  • bilim ile aralarındaki ilişki göründüğü gibi değilmiş.

    (bkz: naturalizme karşı evrimsel argüman)
hesabın var mı? giriş yap