• "iş işten geçtikten sonra" anlamı da vardır.
  • cevabi, uskudar'da sabah olduktan sonra* veya balik kavaga ciktiktan sonra* olabilen *soru.
  • aslinda cok cekici bir yani var bu obegin. bir tamamlanmislik duygusu veriyor; hicbir olay askida kalmiyor. sanki olan biten her seyin kahramanimizdan gizlenen askin bir nedeni varmis da kosullar olgunlastiktan sonra sonuclari gorulebilir olmus.

    bu da kucukken anlayamadigim seylerden biriydi. okudugum kitapta bir kac sayfa atladim ya da kacirdigim onemli bir sey oldu arada sanip donup tekrar okuyasim gelirdi bazi yerleri sozu edilen olayin "neden sonra" gerceklestigini anlamak icin. gramerin benden sakladigi bir nesnenin pesine dusermisim demek. yazilanlara bakilirsa bir cogumuz ayni kararsizliga dusmusuz. sozlugun hayal kirikligi yaratan yonlerinden biri bu belki; kendimize has sandigimiz bir cok seyin aslinda ne kadar yaygin oldugunu fark etmemiz. neden sonra anladik ki aslinda hepimiz ayni seyleri yasiyoruz.
  • bir şükran kurdakul şiiri:

    "yaşam gölgesidir sabrımdaki gerçeğin
    yorgun damarlarımı sevindiren.
    düğümlerin gizini çözmeye geldim,
    cinnet orduları geçti bahçemden.

    yaşasam, bende kalan doğanın görkemini
    çiçeklerle koklaşsam, kuşlarla söyleşsem.
    esinlerin dalgasına bıraksam kendimi,
    sarhoşluğun bordasına vurdukça evren."
  • (bkz: olduğu halde)
  • ingilizcesi "long afterwards". liseler için hazırlanmış ders kitabında bu laf öbeği ile karşılaşmak ise ayrı bir şanstır.
  • en nefret ettiğim kitap yazı dili kalıbı. konuşma dilinde kullanıyor musunuz hiç? kullanıyorum diyen toptur çünkü yalan söyler. yerine başka şeyler konulabilir ve artık silinip gidebilir kitap dünyasından. onunla beraber adam sen de de gitsin.
  • ilkokulda keşfettiğim kalıp. biraz da takıntılı bir çocuk olduğumdan okuduğum kitaplardaki neden sonra kalıplarını saymıştım ve 54 öykü kitabında 287 ''neden sonra'' kalıbı diye o zamanlar tuttuğum deftere not almışım.

    hatta bir dönem bu kalıba o kadar takmıştım ki, ilkokulda okuduğum kitaplarında çok fazla ''neden sonra'' ya rastladığım gülten dayıoğlu'na mektup yazmaya karar vermiştim. ''neden sonra, çocukluğumuza kazandırdığınız bu kitaplardaki cümleleri sorgulamaya başladı usum.'' diye başlatabilirdim mektubu aslında.
  • sanki türkçe'ye uygun değilmiş gibi gözükse de özellikle edebi eserlerde sıkça karşılaşılan, kullanması zevkli, karşı tarafı anlamsız bakışlar içerisinde bırakan kalıp. günlük konuşmalarda pek kullanılmaz.
hesabın var mı? giriş yap