• 6 milyar kilometre yaptı şimdiye kadar sevgili new horizons'umuz.

    şu ana kadar, oraya varması için, 750.000.000 amerikan doları harcanmis.

    750 milyon bolu 6 milyar eşittir 0.125. yani kilometrede 0.125 dolar yakmış

    şu anki kur ile 0.125 dolar yaklaşık 35 kuruş. yani kilometrede 35 kuruş yakıyor. 100 kilometrede 35 lira yapar ki düz hesap benzine 4.5 lira desek şu anda, 100 kilometrede 7.8 litre yakıyor yani.

    işte sen o kadar uzay gemisi yap, kilometrede 7.8 litre yaksın. bi tdi golf olamasın onun iki katı kadar yaksın. tok kapı sesi de olmasın.

    evet nasa uygunsa pazartesi başlamak isterim

    evet
  • 14 temmuzda plüto'nun yanından geçecek nasa uzay aracı.

    yaklaşık 2500 km çapındaki plüto'nun yanından saniyede 14 km gibi müthiş bir hızla geçeceğinden en yakın plan fotoğrafları çekmek ve ölçümleri almak için yalnızca bir kaç dakikası olacaktır. onun dışındaki zaman diliminde de tabii gayet güzel işler yapacak kadar yakında olacaktır.

    yanında o hızını kesecek kadar yakıt taşımadığı için, yörüngeye girmesi ya da birşey indirmesi mümkün değildir. yalnızca hızla geçip gidecektir. arabayla bir binanın yanından geçerken binanın fotoğraflarını çekmeye çalışmak gibi. o nedenle herşey gayet iyi planlanmıştır.

    plütonun yanından geçerken plüton çekimi tarafından verilen sapma ile 2019 ocak ayında bir gökcisminin yanından daha geçmesi planlanmakta. kendini yönlendirebilecek yakıt az olduğu için de plütonun yanından oldukça doğru bir mesafeden geçip, doğru bir miktar sapma alması gerekiyor tabii.

    bu iş de bittikten sonra daha da uzaklaşıp aynı voyager1 ve voyager2 nin yaptığı gibi güneş sisteminin dışına doğru gidecektir. oralardaki manyetik alan ve plazmayı inceleyip boşluğun ta ortasından veri yollayacaktır.

    üzerindeki atom pili bir süre sonra bitecek ve üzerindeki tüm cihazlar susacaktır. bundan sonra güneş sisteminden tamamen çıkıp, yıldızlar arası boşlukta milyonlarca yıl, hatta pratikte sonsuza kadar, insan yapımı bir metal parçası olarak dolanacaktır. geometri hesaplarına göre bir yıldıza ya da başka bir şeye çarpma olasılığı çok aşırı düşüktür. büyük okyanusta rastgele birakılan iki pinpon topunun çarpışma olasılığı gibi.

    güneşten, güneşin dahi görünmeyeceği kadar uzaklaşacak ve yıldızların arasında gitmeye devam edecektir. belki insanlık yok olduktan sonra bile...
  • nasa tarafından 2006 yılında fırlatılacak bir uzay aracı. amacı, 2015 yılına kadar pluton ve kuiper kuşağı dolaylarına bir ziyaret gerçekleştirmek. giderken yolda jupiter ve uydularına da göz atacak.
  • 24 ağustos 2014 tarihinde neptün'ün yörüngesini de geçeceği açıklanan uzay aracı. son defans oyuncusunu da çalımlayıp gole gidiyor yani.. yürü koçum diyoruz. allah antenlerine zeval vermesin...
  • clyde tombaugh'nun küllerinin bir kısmını pluton'a taşıyor, inanılmaz güzel bir saygı gösterisi.
  • bu aletin ve misyonun projelendirmesinde çalışan bir bilim insanı, 9.5 sene evvel aleti plüton'a doğru yola cikardiklarinda arabasinin arkasına sticker yaptırmış, "iki aracim var. biri bu, diğeri pluton'a doğru gidiyor." yazıyormuş. birak projenin planlanmasinda calismayi, o aletin bir tek civatasini sıkmış olsaydım dahi arabamın arkasına benzer bir şey yazardım.
  • bir aksilik olmazsa, 17 ocak 2006 tarihinde cape canaveral uzay üssünden fırlatılması planlanan uzay aracı. kalkışı emektar atlas v centaur roketleri sağlayacak. aracın pluton ve charon ikilisine ulaşması için iki seçenek mevcut. bunlardan ilki direkt yolculuk, ikincisi ise jüpiter'e uğrayarak bu gezegenin savurma etkisiyle yapılacak olan daha kestirme bir seyehat. bilim adamları ikinci seçenek üzerinde odaklanıyorlar. ocak 2006'daki fırlatmadan sonra new horizons tahminen mart 2007'de jüpiter'e yaklaşacak ve bundan sonra 2015 yazına kadar yanlız bir yolculuk yapacak. uzay aracının haziran 2015 de gezegenin 11bin km. yakınından geçerek bu ikili hakkında bilgileri dünya'ya iletmesi planlanmış. bu değer daha önce 5300 km. olarak açıklanmıştı.. her şey yolunda giderse araç 2026 yılına kadar kuiper kuşağı'nı araştırma görevini sürdürecek..

    pluton güneş sistemi'nde ihmal edilen bir üvey evlat gibiydi.. çocukluğumda hep bunu düşünüp acaba ne zaman bir roket yollayacaklar? diye düşünürdüm. kısmet 2006'ya imiş. aslında bu görevin başarısı, bütün bilim adamlarını ve meraklıları yakından ilgilendiriyor. bir gezegen keşfediyorsunuz ve 70-80 yıl boyunca elinizde o'na ait sadece iki soluk noktadan oluşan görüntüler var.. sonuçta adım atıldı, ancak meyvelerini almak için hala en azından on yıl beklemek gerekiyor..
  • kabaca yaptığım bir hesaba göre;

    1 saniyede-21 km
    1 dakikada-1260 km
    1 saatte....-75600 km
    1 günde....-1 814 400 km

    ve 19 ocak 2006'da uçuşa geçtiği tarihten pluton'a varması planlanan 14 temmuz 2015 tarihine kadar geçicek olan 3460 günlük sürede 6.277.824.000 km yol alacak uzay aracı.
  • ay! çok heyecanlandım şimdi gönderdiği son resimleri görünce! 9 yıldır bekliyorum bu günleri! yayınlanalı 15-20 dakika anca olmuştur. plüton ve karon'un, insanlık tarihinde çekilmiş ilk net fotoğrafları; ilk gören siz olun!
  • 20 ocak 2006 tarihinde tsi 21:00 da cape canaveral dan fırlatılan gezgin, yolu açık olsun
hesabın var mı? giriş yap