• bazı odalar vardır ki ne kadar toplansa da dağılmaları çok ama çok az zaman alır. genelde bu tip odalarda yatağın üzerinde giysiler, dolabın içinde kirliler, çalışma masasında boş tabak ve bardaklar, sandalye de ise bilimum spor eşyaları bulunur. işte bu tip odalar toplama üzerine dağılma özelliğine sahip olup, anne bu cebirde etkisiz eleman olabilmektedir.
  • "(elbise+kalem+yemek+sigara+bira siseleri+cdler+ortuler+hali+...) = oda" esitliginide goruldugu gibi bir odanin 3 harf seklinde gayet derli toplu durma imkani vardir. ancak sozkonusu oda "daginik insan" sabitiyle carpildiginda asagidaki ispatta goruldugu gibi bir anda 3-4 satira dahi sigmaz hale gelir.

    daginik insan*oda=daginik insan*(elbise+kalemlik+yemek tabaklari+sigara kullugu+...
    bira siseleri+cdler+ortuler+hali )
    = daginik insan*elbisesi+daginik insan*kalemligi+daginik insan*yemek tabaklari+...
    daginik insan*sigara kullugu+daginik insan*bira siseleri+daginik insan*cdleri+...
    daginik insan*ortuleri+daginik insan*halisi

    ancak bir "yandan soylenip bir yandan toplayan sevgili =1/ daginik insan" olacak sekilde bir sevgili sabiti tanimlanabilirse:

    yandan soylenip bir yandan toplayan sevgili*daginik insan*oda=(1/daginik insan)*daginik insan*oda
    =oda

    seklinde hersey normale donecektir.

    burada "bir yandan soylenip bir yandan toplayan sevgili" sabitini secerken dikkat edilmesi dereken nokta, bu sabitin "daginik insan" sonsuza giderken 0'a gittigidir ki, bu durumda "0*sonsuz" tanimsitligi olusur. bu tanimsizligi yok etmek icin genelde bir yandan soylenip bir yandan toplayan sevgili daginik insanin turevini alarak yeni bir sayfa acar. bu durumda ispatin basinda daginik insan'i sabit kabul ettigimiz icin daginik insan'=0 olur. buna da litaraturde nothingman sabiti denir. eddie vedder adli unlu matemetikcinin dunyaya kazandirdigi cok onemli bir sabittir. bu sabit karsisinda bize daha fazla sacmalamadan susmak duser.

    (bkz: senin kafan karismis)
  • odanın canlı olup kendi kendini dağıttığına delalettir. * * *
  • evrensel bir kuraldır. çünkü evrendeki herşey her zaman bir değişim içindedir. ayrıca (bkz: entropi)
  • baba literarüründe dingo'nun ahırı özelliğidir
  • termodinamik yasalarıyla açıklanabilecek bir fenomendir.

    (bkz: minimum enerji maksimum duzensizlik)
  • annenin çarpması üzerine toplanma özelliğine eşlik eden bir güzide bir matematik teoremi.
  • v boş ve de hoş olmayan bir küme, k da bir cisim misim olsun. ama şimdi k reel sayılar cismi olsun. şimdi ben bu aşaadakileri ispatlayabilirsem, v uzay alışveriş merkezi olcak.

    i)şimdiii v kümesinde anneler, + ile gösterilen ve adına "toplama" denilen bir işlem tanımlamıştır ve (v,+) değişmeli gruptur.
    ii) sooraa kxv(ke kartezyen ve) -->v , (a,u)-->au biçiminde uzaydaki iki hedeyi alıp evine getirdiğin skalerle çarpma (parayı nnnnal ülen diye satıcının yüzüne çarpma işlemi) tanımlanmıştır ve bu öyle güzel bi fonksiyondur ki, aşağıdaki önermeleri bilem doğrular.

    a)her reel a(yani cepteki para), ve kümedeki her u,v hedesi için a(u+v) = au + av (şimdi bu da toplama üzerine dağılma özelliği bak bak şimdi neler olcak.)

    b)her reel a,b (yani cepteki daha çok para) ve kümedeki u hedesi için (a+b)u = au + bu (bi hedeyi kahrolası çok beğenirsen, bütün paranı kanser gibi lanet olası sarar adamım.)

    c)her reel a,b ve yine kümedeki u hedesi için (ab)u=a(bu) (para ve hede... hede ve para... dünyevi şeyler bunlar.)

    d)k'nın çarpmaya göre birim elemanı 1 olduğuna göre, kümenin her elemanı için 1u=u'dur. (bütün paran bi hedeye yetiyosa, bi hede alabilirsin, pazarlıksız.)

    şimdi, e bu söylediklerinde oda nerde geçiyo diceksin. yukarda söylediklerimle birlikte "oda" da reel bi eleman olarak bu alışveriş merkezindeki işlemleri doğrular.
    a) odaya giren her hede, toplandıkça dağılma potansiyeline sahiptir ve bir topu alıp ovadan dağa çıkarmışsınızcasına da potansiyeli artar.(eeeööööö)
    b)diyelim ki iki oda var. ve bissürü hedeler var yine, dağılır yine, yine dağılır bana ne.(kıvırıyorum öyleyse varım)
    c)yine iki oda var, yine hedeler var, şimdi kavga anında sen aldın bu eşyaları oraya buraya çarptın. noldu? noldu ha söyler misin. cık cık cık. hayır eline ne geçti bi anlasam.
    d)şimdi sen o eşyaları çarptın ya. 2 odadan 1 odaya indi özgürlük alanın. bi odaya bi hede. (ter döküyorum)

    neyse. entrynin sonuna geldiğim şu dakikalarda, ne kadar gereksiz, ne kadar saçma, ne kadar yanlış(üstelik de komik olmayan) bilgilerle(hahah ne bilgisi be) yer işgal ettiğimin farkına varmış bulunuyorum. ama bu bir nevi "arif sabuncuoğlu'yu anıyorum gözlerim kapalı" entarisiydi. bi de şey var, aynası entrydir kişinin karmaya bakılmaz. an itibariyle ne demiş benim için tarkanın karma felsefesi? hırçın golcü. karma lineer cebirle gerçek hayatı birine karma. hadi şimdi dağılın kapattık.

    not: bu entrymi silmeyi, sözlük avlusuna bırakmayı filan çok istedim. hatta az kalsın "evet böyle" sendromuna kapılıp "delete" ile boğuyodum. allah esirgedi... sözlük de esirger mi. yeaaah
hesabın var mı? giriş yap