17007 entry daha
  • 'nokia melodisi (nokia tune)' olarak bildiğimiz tını, ispanyol besteci francisco tarrega'nın 1902 yılında yaptığı 'gran vals' adlı parçadan alınmış.
    https://youtu.be/usqzux3qw2y
  • uyurken boşluğa basmış gibi bacağımızın seğirmesine miyoklonik kasılma deniyormuş. uykuya dalarken solunum yavaşladığı için beyin vücudun ölmekte olduğunu düşünüp uyandırmak için elektrik sinyalleri gönderirmiş.

    (bkz: house md)
  • buradaki en iyi başlık net
  • rauf denktaşın son seçimi ile ilgili...
    rum lordos ve iş adamı şarık tara rakip derviş eroğlunu destekliyor ve bunun için 250 milyon dolar ayırmışlar, türk tarafı ise rauf denktaşı destek için 25 milyon dolar göndermiş ve denktaş bunun 1 milyonun harcamış gerisini iade etmiş.
    oylar para ile alınıp satılıyor.
    usul şu kimlikleri ile geliorlar çingenelere 50 tl , göçmenler / bulgaristan türkü filan 100 - 150 tl vererek oy alabiliyorsunuz.
    kıbrıs türkleri oylarını para ile satmıyorlar (!) onlara iç politikadan söz ediliyor ve tabii ki buzdolabı, çamaşır makınası ile ikna ediliyor..
    olayın şahitleri halit kakınç-star gazetsi ve erol mütercimler..
    erol mütercimlerin anlatımı ile..
  • "aza tamah etmeyen çoğu bulamaz" atasözü bana mütevazi bir çağrışım yapardı. oysa ki "tamah etmek" açgözlü olmak demekmiş. yani az için açgözlü olmayan çoğu hiç bulamaz manasına geliyormuş. galat-ı meşhurlardan biriymiş.
  • konu hakkında az biraz bilgisi olanlar biliyorlar zaten ama ilginç bulduğum için bilmeyenlere de not düşeyim,

    bir film, dizi, belgesel falan izlerken yakalayacağınız ya da yönetmenin/kemaramanın bilinçli bir şekilde bıraktığı lens flarelere bakarak kullanılan lens hakkında bilgi alabilirsini. bunlar genellikle beşgen, sekizgen falan olurken bir keresinde kenarları yuvarlatılmış dikdörtgen lens flaree rastlamıştım, muhtemelen hödüklük olsun, ekipman sergilensin diye yapılan bir hareketti bu.
  • aydınlatılmış onam, hem hekim için hem de hasta için oldukça önemli bir unsurdur. tıp etiğinin özerklik ilkesine dayanmaktadır. özerklik ilkesi kabaca, “tıp uygulamalarında, hastanın kendi geleceği ile ilgili olarak karar verme hakkına sahip olması nedeniyle hastalığını ve tedavisini de bilmeye ve onaylamaya hakkı olması” demektedir. hekim ile hasta arasındaki eşitsizliği yaratacak bilginin hastaya aktarılması anlamına gelmektedir aydınlatılmış onam.

    eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla hastaya bilgi aktarılması, hastanın kendisine yapılacak tedavinin ne olduğunu anlamasını, onun tedaviye katılımını ve kooperasyonunu kolaylaştırması için önemlidir. bunu da aydınlatılmış onam sağlar. ayrıca, herhangi bir tıbbi girişime yönelik açıklamalar, hastanın kaygı ve gerginliğinin üstesinden gelmesine de yardım etmektedir.

    aydınlatılmış onamın geçerli olabilmesi için önkoşul, kişinin karar verme yetisine sahip olmasıdır. yine tıp etiğindeki özerklik kavramına dayanarak yeterlilik kişinin bir eylemde bulunmak ya da bir karara varmak için gereken özelliklere sahip olup olmadığını tanımlamaktadır.

    hukuk sisteminin yasal düzenlemeleri insan vücudunun bütünlüğüne yönelik her türlü girişimi engellemektedir. ancak anayasamıza göre, rıza alınması koşuluyla tıbbi amaçlı eylemler yapılabilmektedir.

    tedavinin kabulü için aydınlatılmış onamda yer alması gereken unsurlar;

    *bilgi (bilginin hastaya açıklanması, bilginin hasta tarafından anlaşılması)
    *karar verme yeterliliği (hastanın onam vermek için yeterliliğe sahip olması)
    *gönüllülük (onamın gönüllü olması)
    *rıza (hastanın tedavi olmak için onay vermesi)

    yeterli ve gerekli açıklama yapıldıktan sonra hekime düşen, hastanın baskı altında kalmadan, gönüllü olarak ve isteyerek tedavi seçeneklerinden birisinin kendisine uygulanmasına “olur” demesi yani onam verme gerekmektedir. aydınlatılmış onam ilkesi gereği hastanın aktarılan bilgileri tam olarak anladığından emin olunmalıdır. bilgilendirmeyi takiben hastadan, tıbbi müdahale için sözlü veya yazılı rıza (onam) alınmalıdır.

    hastaya tedaviden önce bütün bilgilendirmeyi yaptıktan sonra, onam alırken dikkat edilmesi gereken bir kaç madde var. bu maddelerin dikkatli şekilde uygulanması, olası bir sorunda hekimin, hukuki süreç karşısında elini güçlendirecektir. bu maddeler;

    • aydınlatma süreci, hastanın kültürel, toplumsal ve ruhsal durumu gibi koşullara özen gösteren bir uygunlukta olmalıdır.

    • kendisi dışında bilgilendirilecek kişileri hasta belirlemelidir.

    • her tıbbi uygulama için ayrı ayrı aydınlatılmış onam alınmalıdır. (genelde hekimlerin yaptığı sorunlar buradan kaynaklanıyor, tedaviye başlarken tek bir onamın yeterli olacağını düşünmemek gerekiyor, eğer süreç baştan anlatıldıysa ve ilk alınan onam belgesinde o süreç detaylı olarak yazılıysa durum farklı.)

    • hastanın karar verme yeterliğinin bulunmadığı durumlarda onam, varsa hastanın yasal temsilcisinden alınır. hastanın yasal temsilcisinin onam vermediği ve hastanın yaşamının tehdit altında olduğu durumlarda girişimde bulunabilmek için yasal mercilerden izin alınmalıdır.

    • hastanın yetkili yasal temsilcisi olmadığında ve acil tıbbi müdahale gerektiğinde, daha önceden hastanın kuşkuya yer bırakmayan şekilde bu durumda girişime onam vermeyi reddettiğini gösterir bir irade beyanı yoksa hastanın onam verdiği varsayılarak tıbbi girişimde bulunulmalıdır.

    • çocuklarda ve karar verme yeterliliği olmayan hastalarda yasal temsilcisinin onamı alınmalıdır. bununla birlikte, çocuk ve karar verme yeterliliği olmayan hasta elden geldiğince aydınlatılmalı ve olabilecek en geniş ölçüde karar alma sürecine dahil edilmelidir.

    • bireyin vermiş olduğu aydınlatılmış onamı dilediği zaman geri alma hakkı vardır. (bunun içinde ayrı bir belge hazırlamak gerekiyor.)

    • sağlıkla ilgili her türlü girişim, kişinin özgür ve aydınlatılmış onamı ile yapılır. alınan onam, eksik aydınlatma, baskı ya da yanıltma yoluyla alındıysa geçersizdir.

    • onam yalnızca aydınlatılan konu üzerinde önerilen tedavi ya da işlem için geçerlidir. genellikle, hastalara hastaneye kabul edildikleri zaman, kendilerinden yapılacak her şeye karşı genel bir izin formu imzalatılmaktadır. bunu pek çok hastane yetkilisi ve doktorlar açık onam olarak kabul etmektedir. bu genel yani her şeyi kapsayan onam, hastanın hastanede kaldığı süre içinde bildiği ya da bilmediği bütün işlemlere onam vermek anlamına gelmekte, hasta her şeye örtülü olarak onam vermiş kabul edilmektedir. oysa açık onam, hastanın “her bir tıbbi uygulama için” aydınlatılmış olmasını gerekli kılmaktadır.

    kaynak - türk tabipler birliği
  • antik roma'da bebekler belli bir yaşa gelene kadar insan kabul edilmiyormuş. bu nedenle kadınlar, istenmedikleri bir çocuk doğurduklarında; onu diğer vücut atıkları gibi görerek, bok çukuruna atabiliyormuş. kimse de onları suçlamıyormuş. bunu öğrenince ufkum konya ovası gibi olmuştu. çok acayip.
  • nişantaşı üniversitesinin bayrampaşa'da olması. benim çok ilgincime gelmişti. (aslında buraya yazınca normal gelmeye başladı)
  • kaptan korsanların taktıkları tek göz bandının amacı, karanlık yerlere girildiğinde karanlığa alışma süresini yok etmek için olduğunu öğrenince kendimden geçtim.
24790 entry daha
hesabın var mı? giriş yap