• kökenbilimsel bilgilere devam... diğerlerini başlıkta rumuzumu aratarak bulabilirsiniz.

    trajedi kelimesi...

    antik yunan devrinde trajedi türünden tiyatro gösterileri esnasında, "tragoudistis" adında erkek ve "tragoudistria" adında kadın oyuncular, sahne gösterilerini yaparlarmış ve bu gösteriler sonrasında, dionysos tapınağının önünde çoğunlukla keçi kurban edilirmiş.

    keçinin antik yunanca'daki anlamı ne dersiniz? "tragou."

    olay bu.

    salt kendi zevki ve ihtiyacı için, başkasını kullanmak. belki kendini de kullandırmak...
    kendi zevki için başkasını kurban etmek.
    insan olarak da kurban edilmek, belki kendi etinin de kurban edilmesi sonra...
    trajedinin dibi.

    aslında, bu tarz bilgileri ilgili kelimenin başlığına yahut "ilginç etimolojik bağlantılar" diye bir başlık varmış, oraya yazabilirdim ama bana kalırsa, bu tarz bilgiler ufku iki katına çıkarma potansiyeline sahip. o yüzden hepsi burada kalsın.
  • ekim ayı, 'ekme' eyleminden türemiş olup, tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamına gelmektedir. önceleri süryanice olan teşrin-i evvel (ilkteşrin) adı verilirdi. 10 ocak 1945'te kabul edilen yasaya göre teşrin-i evvel ayı ekim, teşrin-i sani ayı kasım, kanunuevvel ayı aralık ve kanunusani ayı ocak olarak değiştirilmiştir.

    ekim'in ingilizce karşılığı olan "october", latince 8 anlamına gelen 'octo' dan gelir. aylara bölünmemiş kış süreci, ocak ve şubat arasında bölünene kadar eski roma takviminde ekim ayı 8. ay olarak geçmekteydi.
  • vajinasının kalıbını çıkarıp, alçıdan çalışmalar yapan ve bu icraatlar sonucu 1 milyon yen kazanan ancak işin ucunun gittiği yeri kestiremeyip, tutuklanan ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılan fakat 2.5 milyon yen kefaret ödemek suretiyle serbest bırakıldıktan sonra yılmayıp, vajina şeklinde tasarladığı kanonun patentini alarak işleri daha da büyüten, 1972 doğumlu japon iş kadını.

    (bkz: megumi igarashi)
  • ufku iki katına çıkarır mı bilmem ama sanayi odalarının raporlarından derlediğim kadarı ile amerika birleşik devletleri:

    toplam nüfus 324 milyon. din çoğunluk olarak protestanlık ve roman katolik. etnik yapı %79 beyaz, %12 siyah, %4 asyalı, %1 yerli geri kalan diğer.

    amerikanın dünyaya olan ticaret oranı %11. kısaca dünya ticaretinin yüzde 11lik kısmını tek başına bu ülke yapmış. 2015 verilerine göre toplam ihracat rakamı 1 trilyon 504 milyar usd. ithalat 2 trilyon 304 milyar usd.

    kısaca dünyanın en büyük ithalatçısı. en çok ihracat gerçekleştirdiği beş ülke: kanada, meksika, çin, japonya ve almanya.

    idari ve siyasi yapı

    yönetim şekli federal birlik. abd başkanı yürütmenin başıdır. kurum ve kuruluşlara yönelik poltikaları belirler ve yürütülmesini sağlar ayrıca anayasadan aldığı güçle gümrük vergileri ve diğer ticari konularda kararlar almaya yetkilidir.

    abd kongresi senato ve temsilciler meclisi olmak üzre iki ayrı yasama biriminden oluşur. senato her bir eyaletten 2 üye olmak koşuluyla 100 sandalyeden oluşur.

    gelelim yargıya.

    mahkemeler gücünü kanunlardan alır. ülkenin en yüksek mahkemesi olan kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen birim anayasa mahkemesidir. bir başkan ve 8 üyeden oluşur. başkan tarafından ömür boyu görev yapmak üzere atanırlar ve senato tarafından onaylanırlar.

    nüfus

    kuşkusuz dünyadaki her milletten beşerin yaşadığı bir ülke. 2050 yılında nüfusun 400 milyon olması öngörülüyor. amerika'da yabancı ülke doğumlu 38 milyon insan yaşamaktadır. dünyanın en kalabalık 5. ispanyolca konuşan nüfusunu barındırır ve hispanikler önemli bir orana sahiptir.

    ehonomi

    ekonomik gücünü zengin doğal kaynaklardan ve nitelikli iş gücünden alır. meritokrasinin iyi bir örneğini teşkil eden ülkede dünyanın birçok ülkesinden zeki gençleri kendine çeker böylece ülke gelişiminde sorunların çözümünde kilit rol oynar.

    ziraat sektörü gsyih içinde küçük bir değere sahip olsa da gıda ve işlenmiş ürün ihracatında ilk beş ülkeden biri. neden?

    çünkü bu ülkede ziraat mühendisleri bankacı değil. bilmem anlatabildim mi?

    kendi ülkemden örnek sunuyorum. türkiye dünyanın en kaliteli tohumunu üreten iki ülkeden biri. şu talihimize bakınız ki kendi tohumlarımızı dünyaya satarken çiftçimiz israil tohumuna mahkum ediliyor. tek mahsul alınan tohum diyorlar. sadece bu değil sorun.

    ahmet emmi toprağını halen 1500'lü yıllardan kalma köhne tekniklerle ekmeye devam ediyor. yeri geliyor öküzüyle yeri geliyor sabanıyla. toprağını tanımıyor ahmet emmi, komşusu rıfat bu sene domatesten iyi hasat kaldırınca ithal tohumla domates ekmeye karar veriyor sonra bir bakıyor ki hasat kötü yakıyor toprağını toprağını öldürüyor bilmeden, kredi borçları boğazını sıkıyor ahmet emminin belki toprağının cinsi kalitesi en verimli patatesi çıkaracak nitelikte ama bunu kimse bilmiyor. sonra 300 konutlu bina diksinler diye müteahhitle anlaşıyor büyük şehrin yolunu tutuyor ahmet emmilerimiz.

    arkadaşlar üretim ve toprak bir ülkenin en büyük değeridir. toprağını ekemeyen köylü borçlardan sıkıntılardan üretimden vazgeçiyorsa vay o ülkenin haline. daha bugün meraktan baharat ve bakliyat reyonlarındaki ürünleri inceledim. hadi size müjde köftehorlar vietnam karabiberi yiyip hindistan kimyonu serpiyorsunuz yemeklerinize. pardon fasülyemiz italyadan geliyor demiş miydim? ha olurda yanına pilav yapmaya kalkarsanız çok güzel amerikan pirincimiz var. e canım koca millet mahrum mu kalsın ecnebi mallardan. suçlu kim peki ahmet emmi mi devlet mi toplum mu?

    konumuz abd diğmi evet ola ki koca bir toprağın var ben elma ekcem beneneğ diye ısrar edemiyorsun devlet ağzına çotanak diye geçiriyor terliği. senin toprağını önce güzelce analiz ediyorlar o topraktan en verimli hangi mahsülleri alacaksan ancak ona izin veriliyor.

    sonra çiftçisini alıyor odalara kayıt edip bir güzel eğitiyor. himmet ağbey gazmam gırıldı derdi yok anlayacağın. en modern üretim teknikleri konusunda kapıları ardına kadar açıyor. teşvik veriyor inanılmaz koşullar sunuyor. bu kayıt olunan odalar var ya heh işte onlar üniversitelerin ziraat fakülteleriyle ortak hareket ediyor bilimin ışığından teknolojinin nimetinden ar-ge yatırım ve teşviklerinden nasibini alıyor köylü üreticiler. abd'de bazı çiftçilerin pilotluk lisansı olduğunu biliyor musunuz? tek motorlu küçük uçaklarıyla havadan tohum ekiyorlar.

    her neyse abd'de üretilen tarım ürünlerinin dörtte biri dışarıya ihraç ediliyor. sağlam bir üretim altyapı zinciri mevcut ülkede.

    sanayi

    dünyanın en gelişmiş sanayi devi desek yanlış olmaz sanırım. özellikle ilaç, havacılık, uzay sanayi gibi teknoloji yatırım ar-ge nitelikli işgücü gerektiren sektörler. abd'nin sanayi devi şirketleri ucuz işgücü ve hammadde olan ülkelere yatırım yaparlar. 2008 mortgage krizinde firmalar birer birer dünyaya dağıldılar. yatırımlar ırak libya rusya türkiye gibi birçok ülkeye kaydı. 2008 krizinde ülkemize yüklü miktarda sıcak para girdi ama bunu fırsata çeviremedik maalesef daha çok inşaat diyerek. bugün ki çıkmazın suçlusu elbette kılışdaroğlu derhal istifa etmeli asldalsd.

    ulaşım telekomünikasyon altyapısı

    havayolu mu dedi biri. dünyada bir yılda gerçekleşen uçuşların %50'si sadece abd sınırları içerisinde eyaletten eyalete şehirden şehire gerçekleşmektedir. geri kalan yüzde %50'yi biz dünyalılar bölüşüyoz olm asdfghjk.
    yalanım varsa vip şekersiz kahvem bana zehir olsundu.

    13.500 havaalanı varmış ülkede. breh breh breh. kargo taşımacılığı da var tabisi cancağızım sizi şordan alayım:

    kargo taşımacılığında en önemli havaalanı l.a, memphis, miami.

    ve karayolu..

    benzin çoğ ucuz. 1 fincan starbakıs kavesinden bile ucuz diyolla. ama vipten pahalı tanesi 25 kuruş bimde.

    abd'de 6.5 milyon kilometreyi aşan karayolu ağı varmış. ay hesap edemedim o gadan büyük ki dünya sıralamasında lider konumunda. neden çünkü bizi kıskanıyor, eyyyy amerigaaa sen kimsin yiaa? her yere yol yapacaz mutfaktan kilere kadar otoban yapacaz. çekemeyenler anten taksın litfen.

    tren gelir hoş gelir... demiryolu ağı.

    amtrak. ahaha lan vallaha böyle bir şirket var devlet destekli ülke genelinde hizmet ediyor tren seferleri bu amtraktan soruluyor ülkede. töbe estağfırıldak. bir de bilenler bilir (bu kalıba hastayım) boston-nyc-washington arası seferlere acela diye bir şirket bakıyor.

    iletişim... ayformuştu mu, gaç cügübayt o, feys var mı, ganka tinderde bi kızlar var... ay dilini eşek arısı sokasıcalar.

    halkın yüzde 85'i internet kullanıyormuş. yaa herkesin feysi var olm aklaklakl. internet sağlayıcısı genelde özel sektörde devlet bunları denetliyor ama. atıyorum istanbul avrupa yakasının filanca semtini a şirketine veriyor a şirketi o bölgenin altyapısından zartından zurtundan sorumlu. işte kardeş payı etmiş bi nevi. ay ne bilim sanki bana faydası var.

    ve basın yayın. özgür medya. özel sektör ağırlıkta. bissürü dünyaca ünlü gazeteler haber kanalları var. şimdi sayamam biliyosunuz zaten bir çoğunuz.

    enerji sektörü

    dünyanın (şu içi mavi sıvı kaplı top gibi olan) en büyük enerji üreticisi, tüketicisi ve de ithalatçısı. dünya sıralamasında petrol rezervleri açısından 14, doğalgazda 4, kömürde 2. sırada yer alıyor.

    %80'i ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı. günlük ham petrol ithalatının 13.45 milyon varil düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. üretimde yapıyor elbet misal teksas, alaska, california, meksika körfezi.

    doğalgaz üretimi de olmasına karşın üretim tüketim ve talebi karşılayamadığından bunu latin ülkelerden alıyor. e canım alıyor dediysek elin lorenzosundan değil o ülkede doğalgazı çıkaran kendi şirketlerinden e ne sandın yağrım küresel sömürü.

    elektrik üretimi yapan sanayi ne kullanıyor dersiniz elbette kömür ve nükleer enerji. petrol değil. şerefsizim aklıma gelmişti.

    bankacılık ve finans

    pissmii. hişşt sessizlik. efendim bu sektörde 6 milyon insan çalışıyormuş. abd ekonomisinin şah damarı. yasal düzenlemeler fed, sermaye piyasa kurumu, federal mevzuat sigorta şirketi tarafından gerçekleştiriliyür.

    new york ülkenin finans merkezi. new york stock exchange siz türkler nasıl der new york menkul kıymetler borsası ahh evet. 100 fazla ülkeyi kapsayan 4 binden fazla şirketin kayıtlı olduğu piyasa değeri 16.613 trilyon doları aşan bir borsa. o kadar büyük ki o paraya asyanın tamamına öküz çiftliği kurabilirim en işlek caddelere büfe zinciri açabilirim kahretsin hala param var ve bitmedi. aslşdalsşd

    yine bissürü uluslararası kuruluşlara üye bu ülke. sayamacağım vallla saat 1i 20 geçiyo.

    gelelim kapanış konumuza.

    türkiye- abd ilişkileri

    türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştirdiği eyalet michigan. ay oralar da pek güzel lam hep ağaçlık.

    2008 krizinde 12 milyar dolar ithalat yapmışımız buna nazaran 4 milyar dolar ihracat.

    peki biz ne sattık?

    *demir çelik
    *inşatta kullanılmak üzere yontulmaya hazır erkek şaka şaka taş asldkalsd
    *hava taşıtlarının aksamları
    *tekstil
    *buzdolabı ve soğutucular
    *şömine
    *seramik ürünler

    ne aldık?

    * pamuk ( denizlide inşaata dönüşen pamuk tarlaları gözüne gelsin)
    * pirinç (pilavı çok iyi namıssızın)
    *insan kanı ( bağış yapın mına koduklarım benim türbanlı bacılarıma yankee kanı verdiler)
    *kütük
    *kabuklu kurutulmuş meyveler
    * tıbbi ilaçlar makineler teçhizatlar ekipmanlar kısaca tıp.

    daha bi dünya kalem üşendim yazmaya şimdi.

    abd her eyalette farklı teşvikler uygular demiştik. sanayi bakımından gelişmiş tarım bakımında öncü olan eyaletlere göre değişir. eyaletteki yatırımı ve ihracatı artırmak için yer, sektör, yaratacağı istihdam ve yatırımın büyüklüğü gibi kriterler kesinlikle dikkate alınır.

    bedelsiz arazi temininden uygun koşullu krediye, hibeden vergi muafiyetine kadar çok çeşitli dallarda teşvikler vardır. marka satın almalar şirket birleşmeleri daha nice hayalinizin alamayaacğı işler güçler vs. abd neden güçlü nasıl hükmediyor neden dünyanın ağası cevaplar hep burda yatıyor.

    sizlere daha çok şeyler anlatmayı isterdim ben araştırıp okudukça histeri krizi geçiriyorum. evet sevgili okuyucular bir ülkeyi daha tanımanın sonuna geldik buraya kadar beni okuyan herkese teşekkürlerimi iletir boyunlarından öperim yanlışım bir hatam eksiğim varsa mesajla söyleyin düzeltelim eşek değiliz. fekat rica ediyorum yakışıklı düzenli spor yapan elit ekonomist beyler mesaj atsın şişman şişman konuşup beni sinir etmeyin. aşsldaşsldşa şaka şaka seviyorum hepinizi.
  • duyduğumda vay be, dedim.refik kayıncom,emniyet kemeri takılmadan hava yastıkları açılmaz dedi.ufkum acayip açıldı.
  • ormanın sesini dinlemek için yapılan dev megafonlar. link

    aklı, fikri çok güzel insanlar var!
  • -genellikle fakirlik babadan oğla geçer, aptallık veya korkaklık sayesinde devam eder

    -aşk dünyanın en ticari şeyidir. reklamcılık ve pazarlamada hatta sanatta sex sells, 'love sells'in yanında halt etmiştir

    -ırkçılıkla ilgili american history x filminde, martin luther king'den müthiş bir alıntı vardır:
    "nefret bir yüktür. hayat sürekli kızgın yaşanmayacak kadar kısadır. buna kesinlikle değmez!''
    bu söz benim hayatımda ufuk açmıştır.. 'nefret' in yerine birçok şeyi koyabilirsiniz
  • (bkz: cümbüş)
    1900'lü yılların başlarında, zeynel abidin cümbüş tarafından, (bkz: banjo)'dan esinlenerek icat edilmiştir.zeynel usta banjo'yu görünce; 'ben bunun daha iyisini yaparım.' diyerek gaza gelip, bu güzel aleti bizlere kazandırmıştır.
  • dünya üzerinde bulunan en büyük işverenlerin listesi:

    1) united states department of defense , 3.2 milyon , abd

    2)people's liberation army , 2.3 milyon , çin

    3) walmart , 2.1 milyon , abd

    4) mcdonald's , 1.9 milyon , abd

    5) national health service , 1.7 milyon , ingiltere

    6) china national petroleum corporation, 1.6 milyon , çin

    7) state grid corporation of china, 1.5 milyon , çin

    8) ındian railways , 1.4 milyon , hindistan

    9) ındian armed forces , 1.3 milyon, hindistan

    10) hon hai precision ındustry (foxconn) , 1.3 milyon , tayvan

    kaynak
  • selçuk ünversitesi'inden pilot çıkması hem de liyakatlaymış.
hesabın var mı? giriş yap