• ilgili üniversitelerin orman fakültesine bağlı 4 yıllık lisans bölümlerinden biri..
    (bkz: istanbul üniversitesi orman fakültesi)
  • memleketimizde orman mühendisliğine oranla çok daha geniş bir iş alanı bulunan bölüm ve meslek.
  • işin içinde mühendislik olunca "esneklik" önemli bir husus. bir orman endüstri mühendisi mezunu, tam olmasa da kendisini inşaat mühendisi, mimar, kimya mühendisi, makine mühendisi, tekne imalatçısı gibi geliştirebilir, hatta geliştirmelidir. amelelik mutlaka ve mutlaka yapmalıdır. sonunun nereye varacağını düşünmeden.. erinmeden, gücenmeden..
    okullardaki eğitim pek tabii ki yetersiz gözükebiliyor, bence yetersiz. ancak şunu unutmamak gerekir ki (bu benim bir hocamdan öğrendiğim bir sözdü) : "iyi bir mühendis, kitapta yazanı iyi bilen değil, aradığı bilginin nerede bulunduğunu bilen mühendistir." bir başka deyişle, araştırmacı olmak şart. açıkcası ben, bugüne kadar kitapları şöyle bir okuyarak ortalama bi derece ile bu bölümden mezun oldum. ancak internet üzerinden uluslararası kaynakları takip ettim. özel sektördeki orman ürünleri işletmecileri ve çalışan benden yaşça büyük meslektaşlarım tarafından bilgiye teşvik edildim, ben de çevremdeki insanları bilgiye teşvik ettim. geçmişe dönüp baktığımda daha iyi anlıyorum: elimizde değerli bir kaynak var : ahşap!

    tomruktan al, kereste yap, oradan tekrar kes, lamine et, presle, dekoratif kalas imal et, köprü yap 60 metre uzunluğunda (bkz: glulam) yani glued laminated timber
    tomruktan al, taslak yap, parke üretimine ver, cilayı öğren, tutkalı öğren, masif parke imal et.
    tomruktan al, liflere ayır, tutkalı öğren, preslemeyi öğren, ldf, mdf, hdf üret, laminasyonu öğren, laminat parke imal et.
    tomruktan al, taslak yap, weinig'den geçirip profil yap, deck imal et. deck'e yiv aç, klips kullan, statik hesabı yap, alt konstrüksiyonu belirle, bahçeni, terasını düzenle. istersen pergole, çardak üret.
    tomruktan al, kaplama üret, ister mobilyada kullan, istersen kontraplak üret. kontraplağa film kapla, plywood yap, inşaatçı ol.
    ahşap bitmez, ormanlar da tükenmez, yeter ki doğru yönetilsin. fsc öğren, pefc öğren, eğitimlere katıl, eğitim ver, belgelendir, uzman ol.

    bu bölümü okuyunca 1000'in üzerinde hammadde, ara ürün ve bitmiş ürün çeşidiyle uğraşabilirsin, ben öyle 5-6 kalemde saydım şimdilik. ahşap, dünyadaki en esnek geçişe sahip kaynaklardan bir tanesi.. o yüzden geleneksel kerestecilerin pek çoğunun ya da ahşap ustalarının (lamine ve laminat parke ustalarını ustadan saymıyorum.. ahşap ustalarının, makinesini doğru kullanan ustanın yeri ayrı) "esnek" (tırnak içinde esnek diyorum, anladın sen onu) olmasının nedeni de bu, çalıştıkları malzemenin esnekliği... o yüzden siz de bu esnekliği kendinizde sağlayabilirseniz, karşınızdaki insanlar da sizi esnetmez. bir yere kadar amele olursunuz.
  • bu bölümden mezun birkaç arkadaşın polislik alımlarına başvurduğunu ve birinin, polisligi kazandıktan sonra 'çok sukur' nidasını hatırlatan başlık.
    abi muhendisiz ama iş yok devlet doğru düzgün almıyor, özel sektör daha çok orman mühendisi tercih ediyor, derken kamu yönetimi mezunu vatandaşın ingilizce ogretmenligi yaptığı memlekette yaşadığımı son anda hatırlayarak sasirmaktan vazgeçtim sevgili sözlük.
  • iyi bir üniversiteden mezun değilseniz iş bulabilme ihtimaliniz çok azdır.
  • endüstri mühendisliği ile isim benzerliği olup karıştırılmaması gereken bölüm.
  • sakın bulaşma aman diyim. piyasanın en değersiz mühendislik bölümüdür kendisi

    2008 mezunu bir orm. end. mühendisi
  • 29 mart 2022 tarihinde yapılan açıklamayaogm duyurusu göre bir hafta önce 70 orman endüstri mühendisi alımı yapılacağı belirtilse de bu sayı bölünerek 50 orman endüstri mühendisi sözleşmeli memur olarak istihdam edilmek üzere kadrolar açıklandı. başvuruları 4 nisan - 10 nisan tarhleri arasında yapıldı ve tercih sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

    meslektaşların yeterli birlik ve beraberlik duygusu içinde olmadığını düşünerek bu zamana kadar * gözlemledim ama günü geldiğinde birlik ve beraberliğin oluştuğunu da görmüş olduk.

    devlet kadrolarında daha fazla görev alması gerektiğini hala daha ısrarla savunuyorum. 50 orman endüstri mühendisi sözleşmeli memur alımı eskilere nazaran çok gözükecektir ama az olduğunu meslektaşlarımız görevleri başında işini layığıyla yaparak gösterecektir.

    ** tercih sürecini daha önce bu şekilde yaşamış birilerini meslektaşlarımızdan göremediğimiz için şu gün açıklanır diye net bir şey diyemiyoruz ve bekliyoruz. en azından bizden sonrakilere süreç açısından bilgilendirme amaçlı olaylar geliştikçe eklemeleri buraya yapacağım

    edit 1 : orman mühendisi(kontejyan 283 personel), orman muhafaza memuru ( kontejyan 1500 personel ) ve orman endüstri mühendisi ( kontejyan 50 personel ) alımı için üç branş da 4-10 nisan 2022 tarihleri arasında başvurularını yaptı ve orman mühendisi ile orman muhafaza memurluğu tercih sonuçları 15 nisan 2022'de öğleden önce açıkladılar ama orman endüstri mühendisleri hala bekliyor sabırsızlıkla.

    orman endüstri mühendislerini oem telegram adresi'ne bekleriz

    29.04.2022 tarihinde yerleştirme sonuçları açıklanmıştır. 50 orman endüstri mühendisi yerleştirme sonuçları

    süreç bu şekilde ilerlemiştir. umarım daha sonra aynı aşamalardan geçecek arkadaşlara yol gösterecek şekilde bilgi vermişimdir.
hesabın var mı? giriş yap