• bu hepimizin ayıbı..."nerde bu gençlik" dedirten, insanı hüzünlendiren bir olay.
    otobüs içerisinde, özellikle gençler, yaşlı insanlara, kadınlı çocuklara, kısacası otobüste yer verilmesi gereken kişilere yer vermemek için yarışıyorlar.
    kimi uyuma numarası yapıp cama kafasını dayarken, kimi de hiç umrunda değilmiş gibi devam ediyor muhabbetine. (bkz: otobuste yer vermemek icin yapilanlar)

    ama bilmiyor ki, ayakta duran onca yaşlı insanın ahını aldığını.
    yada bilmiyor ki gün gelip aynı duruma annesi, babası hatta ve hatta kendisinin düşebileceği ihtimalini.
    ve bu bahsettiğimiz konu ayrı bir köşede dursun, bir de otobüse yaşlı annesi, babasıyla binen gençler de yer vermeyen gençleri görünce "anasını sikiyimm bundan sonra yer verenin" demez mi?
    der hem de öyle bir der kii.
    böyle böyle yayılır bu yer vermeme virüsü ve hiç kimse birbirine yer vermemeye saygı duymamaya devam eder gider.
    sonuçta bu toplumun bir ayıbı olup çıkar.

    ancak bir de madalyonun öteki yüzü var ki bu bizi birazda olsa umutlandırıyor.
    tabii ki hala ve hala yer veren duyarlı gençlik.
    yaşlıları sevindirip gönül almayı bilen "hala gençlik ölmemiş" dedirten. ve bunu yaparken bir karşılık beklemeyen, "yaaaa bak bi yer verdik. insan bir sağol der" gibi triplere girmeyen, yer verdi diye mazeretlerle bir daha yer vermemek için kendine göre bahaneler uydurmayan gençlik.
  • bir de bu gencligin adamina gore yer vereni vardir. ayakta olan iyi giyimli, surmus surusturmus orta yasli bir bayansa yer vermemeyi, gormemeyi tercih eder. ama genc bir turbanli bayan bindiginde, iyilik damari kabarir. ayaktaki yasli, orta yasli erkek ve oturan genc olasiliginda da ayni durum gecerlidir.
  • (bkz: egitim sart)
  • malesef liberalizm'in kötü sonuçlarından bir tanesidir. ferdiyetcilik süper bir şeydir ama nereye kadar? otobüs koltuğuna kadar.
  • sosyolojik tespit için çok elverişli bir durum oluştururlar...zira hadisenin sonucuna şiddetle tesir eden bir sürü parametre vardır...ve dolayısıyla çok farklı durumlar mevcuttur...

    otobüste yer vermeyen genç potansiyel sistem karşıtıdır ve sistemi yaşlıya indirgeyebilmektedir...eğer insanları yönetirken sistematik bir yönetim yeğlenmişse, sistemin içinde bulunan otorite dışındaki insanların hayatlarında yaşadıkları zorlukların o otorite tarafından çözülmesi gerekmektedir...eğer sistem sizi yönettiğini iddia ediyorsa ama sizin sorunlarınızı önemsemiyorsa, bu noktada sizin otoriteye bireysel veya toplumsal manada haklarınızın farkında olduğunuzu ve haklarınızı size verecek olanın da otoritenin ta kendisi olduğunu, otoritenin hakettiği yöntemlerle hatırlatmanız gerekmektedir...işte otobüste yer vermeyen genç de kendi kafasındaki bu tip fikirleri kafasında da olsa yer vermediği şahsa(yaşlı, hamile vs.) sorar ve cevabını da şahsın genel duruşundan alır...eğer yer vermediği şahıs kakara kikiri modunda,kokona görüntüsü içinde bir teyze(tip1) ise aldığı cevap "ben dünyanın anasını satma eğilimindeyim hak arama ne ola...sosyetenin bağrında olmam gerekirken buralara düşmüşüm o ayrı...çok düşündürmeyin beni zira başım döner" cevabını alır ve teyzeyi teyzenin mantığı ile satar...eğer şahıs çember sakallı,elinde tesbihi ile otobüste trip yapan bir amca(tip2) ise cevabı "beni sistem besliyor ben neden sistemin gözünü oyayım karga misali...ha beslerken biraz ihmal etmiş az beslemiş ondan buradayım ama olsun ahirette huri yerim huri içerim ne olacak" şeklinde alır yer vermeyen genç...ve bu yaşlı amcayı da amcanın mantığıyla yorumlar ve hurilere havale eder...eğer okuma gözlüğü boynuna asılı,çantasının bir köşesinden gazetesi görünen,az uzun kır saçları ile 50sinde dahi alımlı görünebilen bir teyze(tip3) ise cevabı "hayatımı idame ettirebilmenin getirdiği zorlukların sınırlamasına rağmen hakkımı salt bu durum bazında değil genel manada çeşitli şekillerde aradım ama sonucunda elime çok şey geçmedi....hala giden bir nesne üzerinde 30 kilometre ayakta kalabilme şeklinde ulaşıma reva haldeyim....elime geçen tek şey ise sosyal manada bilinçli ve mantıklı yaşamayı biliyorum...içinde bulunduğum durumu analiz edebiliyorum" şeklinde alır...içinde bulunduğu durumu analiz eder ona istinaden kararını vermiştir oturmasını gerektirecek bir durumdadır...tipler çoğaltılabilir...

    otobüste yer vermeyen genç potansiyel sistem tedarikçisidir...bugün sistem için ne yaptın...suyunu, elektriğini, yolunu sisteme borçlusun...hatasız kul olmaz...önemli olan durumu hataları ile kabul edip nankörlük yapmamaktır...ayrıca sen bugün allah için ne yaptın bakalım...yer vermeyen genç bu fikirleri beyninde su uyur düşman uyumaz mantığıyla istihdam etmektedir...ve yine kafasında sorar yer vermediği şahısa...eğer şahıs tip1 ise cevabını "ben anlamam sistemden filan günümü gün etme yanlısıyımdır..bu halimde bile gülerim allahıma bin şükür" mealiyle alır ve teyzeye onun mantığı ile sistemin otobüsünde oturmaya ne hakkın var, gidebildiğine dua et şeklinde yaklaşır...eğer şahıs tip2 ise cevabını "sistemin kuluyum kölesiyim,yürüyen aksamı benim maşallah...ama demek ki hak ettiğim bu kadarmış ki şu an ayaktayım...ahir hayatı var bunun orada alırız mükafatımızı elbet...hem otururum yanıbaşıma bi karı oturur yeriz güzelim abdesti" mealinde vahiy beller...ve kafasında hatasız kul olmaz dur bir hata da ben eyleyeyim hem abdestim de yok yanmasın amcanın abdesti ayrıca sistem beni daha çok seviyor olmalı ben oturuyor olduğuma göre ne yapayım elimin tersi ile iteyim mi sistemi mantığı ile oturur yer vermez...eğer şahıs tip3 ise cevabı "her türlü yönetilmeyi istemiyorum,her birey kendini yönetebilmeyi başarırsa kendini yönetemeyenlere de yararı olacaktır elb...(yer vermeyen genç bu noktada kafasında da olsa tip3'ün fikirlerine daha fazla dayanamayıp sansür uygular) " şeklinde meal eder...ve teyze de maaşallah bu yaşta bile güzelmiş lan...dur bireysel olarak ben oturayım o ayakta kalsın şeklinde bakar ve yer vermez...tipler çoğaltılabilir...

    otobüste yer vermeyen genç potansiyel denyodur...ulan dünya ipimde mi benim..aha da oturuyorum ve cep telefonumla oynuyorum ohhh ne ala memleket...dur bari tiplerle dalga mı da geçeyim...tip1 de tam kokoşmuş...yaşlanmış çuvala dönmüş...tip2ye bak lan...şekil yapmış sakal tesbih felan...bol bol da giymiş şalvarı...serin tutar malları..ahhaha...tip3 de buradaymış..yerim senin gözlüğünü entel dantel teyze...şimdi ayakta kalmanın sosyolojik analizine kasıyordur teyze...lan beynimi fazla mı yordum dur uyuyayım ben tipler çoğaltılabilir ne de olsa...

    otobüste yer vermeyen genç de coğaltılabilir...
  • şöyle savunma yazısı gönderecek gençliktir; "ne bilelim bu yaşlının, hayatında neler yaptığını.. belki de karısını hergün dövüyordu, belki gençken 35 bin çocuğa tecavüz etti.. ne bilelim.. her yaşlı iyilik timsali midir?"
  • oturdugu yerde uyuya kalip, olmamasi gereken son durakta inen gencliktir.
  • mutlaka terbiyesiz olması gerekmeyen, iş güç yorgunu, sinirli, bunalımlı ya da keyfinden mayışmış olma ihtimali de olan, gücünün doruğunda, özgür irade sahibi bir gruptur.
    illa kendisine yer verileceğini hesaplayan ve öküz gibi bakan kimselere yer vermemek en doğal haklarıdır.
    netekim götüne güvenen bozancıbaşıdır ve de her koyun kendi bacağından asılır*.
  • otobüste yer vermeyen gençlik hasta ya da çok yorgun olabilir.ayrıca yer vermekten kastedilen altın gününden dönen kokoş teyzelerse gençlik bu durumu hiçte tınmayabilir.
  • yaşlı teyzelerin 7- 8 yaşlarındaki torununu * cam kenarına alıp kendisini diğer tarafta oturup kafasını camdan ufuklara çeviren, yanı başında ayakta duran yaşlı dede sıfatına erişmiş insana torununu kucağına alıp yer vermeyen bu teyzelerden nefret eden gençliktir aynı zamanda
hesabın var mı? giriş yap