• genellikle çoğu işletmede görülen bir müşteri / kar (veya yerine göre ciro) oranıdır.

    müşteri sayısının %20 lik bölümü cironun yada karin %80 ini oluşturur. bu müşteriler önemlidir, onlarla ilgili karini hesaplarken virgülden sonra 4 basamak filan kullanırsın.

    (bkz: stratejik müşteri)
  • fireli ürünler, eksik noktalar, arıza vs. nin sıklık sayısı ve verimliliği, maliyet,emniyet vs. nin olumsuzluk sayısı konuya göre ayırt edilerek, sayının büyüklüğüne göre sıralayarak, aynı zamanda toplam sayısını da gösteren şemaya pareto diyagramı denir. bu diyagram sayesinde fireli ürünler, eksik noktalar, arıza gibi iyileştirilmesi gereken konular hakkında, “hangi konuda problem olduğu” problemin oranı ve etki derecesinin ne kadar olduğunu görerek anlayabiliriz.
  • vilfredo pareto, analizini farklı bilim dallarına yormuş ve teorilemiştir. bunların insanlık tarihini en çok değiştireni, ekonomi açılımı olmuştur. pareto'ya göre refah eğrisinin en dibinde yaşam mücadelesi veren, açlıkla boğuşan erkek ve kadınlar, ergenliğe geçemeden ölen çocuklar vardır. eğrinin ortasında çalkantı, kargaşa ve daimi bir hareket vardır. insanlar yükselir ve düşerler, şans veya yetenekle yükselip, alkolizm, tüberküloz veya muhtelif bedensel zaaflardan dolayı düşerler. eğrinin en tepesinde, başka birileri tarafından tahtlarından indirilene kadar güç ve refahı kontrol eden elitlerin elitleri (creme de la creme) oturur. insanlık tarihinde gelişim yoktur. demokrasi tamamiyle bir hiledir. insan doğası primitif, duygusal ve katıdır. daha zeki, kabiliyetli, güçlü olan pastanın büyük payını götürür. zayıf olan kurur, zayıf toplumlar yokolurlar. ve şöyle devam eder: "sosyal yapılar insan vücuduna benzerler: üzerindeki toksinlerden arındırılmazsa yokolur." o nedenle şöyle bir sonuçlandırmaya varılabilir: toplumun başarılı olması için önemli olan, güçlülerin nasıl yönetildiğidir. bu laf ağzından çıktığı andan itibaren mussolini'nin kulağına gitmiş, pareto analizi hayalinde kurduğu devletin ekonomik ve sosyal kanunlarının temelini oluşturmuştur.

    doğduğu sahil kasabasının minik bir barında birasını yudumlarken karaladığı bu teroiler, belki de amacını aşmış, beklenmedik pratik açılımlara dönüşmüştür.

    sonuçta, dünyadaki biranın %80'ini bira içenlerin %20'si içer değil mi paretocum? hadi siestaya şimdi...
  • çelik malzemelerin gazaltı kaynak dikişinin ideal şeklini (kaynaklanan her iki malzemeye de birleşmiş, altta ve üstte düşük enerjili dışa bombeli yapı) alabilmesi için kaynak gazının gerekli argon - karbondioksit oranını belirleyen kural olarak tanımlanabilir. seçilen tel hızı ve voltaja göre ark tipi değişeceğinden o da şekli etkileyecektir ama entryi okunur uzunlukta tutmak için bu konu burda kesiyoruz.
  • "elde edilen başarın %80’i, yapılan işlerin %20’sinden elde edilir" olarak özetlenebilir.
  • kısaca özetlemek gerekirse: ''dolabımızda ki kıyafetlerin %20'sini %80 sıklıkla giyeriz''
  • "sorunların % 80'i, nedenlerin % 20'sinden olur" gibi de açıklanabilen analiz türüdür.
  • pareto analizi daha çok endüstri ve kalite mühendisleri tarafından kullanılan, olaylara etki eden sebeplerin önem yoğunluğunu gösteren grafiksel sunum aracıdır.
  • yakın zamandan en güzel analoji:

    20: ''gezi'' ruhuna sahip olanlar

    peki ''80'in arasından kimler 20'nin haklarını korumak için ayağa kalkacak?''
  • ölçmedim ama bence bir klavyede bulunan tuşların %20 si, toplamda kullanımınızın %80'ini kapsamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap