• arnavutluk deniz kuvvetlerine ait olan ve türk deniz kuvvetleri tarafından da kullanılan bir askeri üs. 60'lı yıllarda arnavutluk'un vlora şehrinde inşa edilen deniz üssüne, 24 mart 1998'de imzalanan protokol kapsamında türk deniz kuvvetleri tarafından bir lojistik birliği konuşlandırılmış ve liman altyapıları tadilattan geçirilmiştir. bu kapsamda, 6 temmuz 1998 tarihinde arnavutluk savunma bakanlığı ile tsk genelkurmay başkanlığı arasında imzalanan "bakım, onarım ve emniyet unsurlarını kapsayan türk lojistik birliği faaliyetlerine ilişkin tamamlayıcı protokol" çerçevesinde ve buradaki lojistik birliğinin emniyetini sağlamak maksadıyla, amfibi deniz piyade tugay komutanlığı'ndan da bir bölük görevlendirilerek, 1 kasım 1998 tarihinde üsse konuşlandırılmıştır.

    1998 yılında nato güneybatı kanadı komutanlığının adriyatik denizinde keşif, devriye ve karakol operasyonları yürütmeye başlamasıyla ve stanavformed kapsamında adriyatik denizinde saha harekatları icra edilmiş olup, türk deniz kuvvetleri bir fırkateyn ve bir mayın tarama gemisiyle bölgede görevlendirildiğinden, paşalimanı deniz üssü, nato ve türk deniz kuvvetleri için önemi gözardı edilemeyecek bir liman haline gelmiştir. halen burada görevli türk deniz kuvvetleri personeli bulunmakla birlikte yugoslavya harekatı artık sona erdiğinden ve 2002 yılında iş başına gelen akp hükümeti ilgisini daha çok ortadoğu sahasına yönelttiğinden, adı pek fazla duyulmaz olmuştur.

    https://www.tbmm.gov.tr/…/b127/tbmm200601270297.pdf
    http://arsiv.sabah.com.tr/1998/06/02/r01.html
  • bir zamanlar (1955-1962) sovyetler'in akdeniz'deki en önemli üslerinden biriydi..*

    arnavutluk, varşova paktı ile ilişiğini kesip anlaşmaları falan feshedince sovyetler üssü boşaltarak terk etmiş.. bu süreçte kızıl çin'e yanlamış ve teknik destek almışlar ama onlardan alınan yardımlar da kesildikten sonra tesisi ve bağlı bulunan yüzer unsurları idame ettirememişler..

    (bkz: taşıma su ile değirmen dönmez)

    tesisin, doksanların son yarısında türkiye cumhuriyeti ile arnavutluk arasında yapılan anlaşma kapsamında modernize edilip tekrar ayağa kaldırılmaya başlanmadan önceki fotoğrafları için: http://dritare.net/…halimanit-ne-97/8#gallery_photo

    eski uydu görüntülerinde dört adet olduğu görülen ve sovyetlerle ilişkiler iyiyken alınan meşhur viski sınıfı denizaltı harabelerinden üçü kaybolmuş durumda.. geri kalan tek denizaltı da temizlenip boyanmış ve hala burada bağlı görünüyor.. incelediğim arnavutluk kaynaklarında atıl durumdaki 4 denizaltıdan birinin müze gemi kapsamında korunup diğerlerinin hurda olarak satıldığı bilgisine ulaşmıştım..

    whiskey class submarine
    vikipedi'nin yasaklı olduğu bazı tuhaf ülkeler için

    açık kaynaklarda, türkiye cumhuriyeti tarafından baştan aşağı onarılıp modernize edildiği ve türk deniz kuvvetlerinin aktif askeri personel barındırdığı sınır ötesindeki bir türk askeri üssü olduğu yönünde bilgiler bulunan paşa limanı hakkında tiran büyükelçiliği ve deniz kuvvetleri komutanlığı resmi internet sitelerinde -ne yazık ki- dişe dokunur hiçbir bilgi yok..
hesabın var mı? giriş yap