• yanında bir kadeh porto şarabı ile harika giden nefis portekiz tatlısı. üzeri fırın sütlacı andırıyor.

    illa tek tek alıp yemek zorunda değlsiniz, karton kutularda altılı olarak da satılıyor, bir oturuşta yiyebiliyorsunuz. şu an ikideyim kalan dördü bana pis pis bakıyor, bakalım nereye kadar...

    ek bilgi: orijinal tarifi bilen sadece üç kişi varmış ve bu üçü asla aynı uçakta seyahat etmiyormuş.
  • tramway beklerken önündeki kalabalığı görüp ne olduğunu merak ettiğim ve gidip yerinde incelemeler yaptığım pastane. bu kadar kalabalık olduğuna göre mutlaka bir şeyleri meşhurdur mantığıyla insanların aldıkları şeyleri bir süre gözlemledim. lakin herkes farklı farklı şeyler alıyordu ve bu durum karşısında iyice bocalayıp ne alacağımı bilemedim. danışacak kimseye de ulaşamayınca kalabalık arasından sıyrılıp ortamı terk ettim. türkiyeye döndükten sonraysa şans eseri burayla ilgili bilgilere rasladım ve çok çok ünlü bir yer olduğunu öğrendim. şu an 90+4'de gol yiyip kupadan elenen bir takımın burukluğu içindeyim. eğer bir gün yolunuz lizbona düşerse benim gibi ne alacağınızı şaşırmamanız için şu linkteki fotoğrafa bakmanızı öneririm. zira bu fotoğrafta pasteis de belem'in en meşhur ürününü göreceksiniz: http://static.flickr.com/…80148025_baec356302_m.jpg

    pasteis de belem için lizbonun konyalısı da denilebilir kısaca.
  • lizbon'un belem bölgesinde bulunan 1837'de açılmış olan bu pastane dışardan görünenin aksine iç içe geçmiş odalarıyla kocaman bir yerdir. ayrıca dışı milföy hamuru içi krema olan cup cake vari enfes bir tatlıya da ismini vermiştir. bu tatlı üzerine toz şekeri ve tarçın dökülerek de yenilebilir. lizbon'a gidip bunu yemeden dönmeyin derim.
  • lizbon havaalanindaki 4 saatlik aktarma suremi otobus ve tramvaylarda ona ulasmaya calisarak gecirmemi saglayan pastane. ama degdi mi degdi. 3 tane yedim o super tatlidan. yiyebilsem daha da yerdim.
  • portekizin dünyaya armağanı olan oldukça lezzetli bir tatlı olup en güzel belem pastanesi tarafından üretilmektedir. dışardan küçük gözüken bu tarihi pastane içerisine girdikçe büyümektedir.

    üstteki yazar arkadaş 12 tane yemiş çok da iyi etmiş. keşke ben de o kadar yiyebilsem.

    edit: san sebastian cheesecake'den sonra ülkemizde "moda" olmasını beklediğim yeni tatlıdır. refikanın mutfağı isimli youtube kanalında tarifi bulunmaktadır isteyen deneyebilir.
  • arte'de izledigim bir programda görüp cok ilgimi ceken, ünü portekiz disina tasmis bir tatli. sirf tadina bakabilmek, yiyebilmek icin, portekiz seyehati planladim ettim ve gectigimiz hafta da gidip yedim.
    degdi mi peki?
    kesinlikle degdi - tatlinin yaninda lizbon ve porto bonusunu da katinca, yaptigim en anlamli gezi oldu bile diyebilirim.

    haa benim gibi portekiz'e asil gidis amaciniz bunu yemek olmayabilir, ama olurda yolunuz lizbon'a düserse mutlaka gidip yiyin derim.

    ps: pastenenin öndeki kuyruk sadece bunu paket olarak alacaklarin kuyrugu. eger icerde oturmak istiyorsaniz hic bosuna kuyrukta beklemeyin, cünkü iceride masalarin baslarinda, insanlarin kalkmalarini bekliyorsunuz.
  • adını lizbon un belem bölgesinden almış olan ve tarifinin sır olduğu rivayet edilen geleneksel lezzeti .

    tatlının orijin olduğu aynı adı taşıyan pastane güleryüzlü ve sempatik çalışanları , dışarıdan sıradan görünen ancak içeriye girildiğinde labirenti andıran mimarisiyle tatlı yemeden önce gezilmelidir .

    pesteis de nata olarak da bilinen küçük şeytanları üzerine tarçın veye pudra şekeri dökerek yuvarlayabilirsiniz .
  • lizbon'a gittigimde herkesin mutlaka dene baskilari sonucu tadina baktigim, kucuk tatli. portekiz gibi guzel bir restoranda harika bir deniz mamulunu cok uygun fiyata yiyebileceginiz bir ulkede tek lokmalik bir seye 3euro vermek cok sacma geliyor. olur da lizbon'a giderseniz sirf kucuk bir tatli icin sira bekleyeceginize gidin guzel bir yerde fado dinleyin, ahtapot yiyin.
  • "pasteis ci beleyn" şeklinde okunur.
  • lizbon olsun, porto olsun ulusal tat olarak kabul ettikleri, bazı yerlerde adı pasteis de nata diye de geçen ve içi custard dışı çıtır çıtır olan yiyecek ve bu yiyeceğin kaynağı olan mekan. şöyle ki; porto'daki hotel ibis'in açık büfe kahvaltısında dahi üzerinde koskocaman "ulusal yiyeceğimiz" benzeri yazıyla beraber pasteis de nata sunumuna denk gelebilmek mümkündü. hatta ben ilk gördüğümde izmir'in boyozu falan gibi (lizbon=istanbul, porto=izmir) porto'ya özgü bir şey sanmıştım; demek ki lizbon'dan çıkmaymış..

    bir de konu açılmışken, ülkenin ulusal hamur işi tatlı abur cuburu olması ile ilgili diğer bir lezzetli çağrışım için:
    (bkz: trdelnik)
hesabın var mı? giriş yap