• uzun zamandır araları bozuk olan abd ve çinin birbirleriyle diplomatik ilişki kurmak istemesi ama ilişkilerin başlamasının zorluğu üzerine iki ülkenin ping pong takımlarının birbirlerini ziyaret etmesiyle başlayan yakınlaşmalara verilen ad. daha sonra iki ülke arasında diplomatik ilişkiler daha da gelişir. hatta nixon çini ziyaret eder. forrest gump filminde bununla ilgili bir gönderme vardır.
  • nicholas griffin'le bu konuda yazdığı yeni kitabı üzerine bir bbc söyleşisi; http://www.bbc.co.uk/news/magazine-25836922
  • turkiye ve ermenistan arasindaki diplomatik iliskilerin gidisatini goz onune alirsak, gunumuzde bu diplomasiye verilebilecek en iyi ornegi yakalamis oluruz. once abdullah gul'un ermenistan ziyareti, ardindan sarkisyan'in turkiye'ye gelecegini aciklamasi ve tum bunlarin yalnizca bir futbol maci altinda gelismesi.

    (bkz: 6 eylul 2008 ermenistan turkiye maci)
    (bkz: abdullah gul un ermenistan a gitmesi)

    (bkz: 14 ekim 2009 turkiye ermenistan maci)
    (bkz: sarkisyan in turkiye ziyareti)
  • komunist cin ile kapitalist abd'nin aralari bozuktur. abd'nin masa tenisi takimi cin'i ziyaret eder. abd masa tenisi takimi cin basbakani tarafindan kabul edilir. (1971). ayni gun, abd baskani cin'e uygulanmakta olan amborgoyu kaldirir ve abd'ye gelecek cinlilere vize verilecegini aciklar. cin takimini da abd'ye davet edilir. sporcular seviyesinde bu ziyaretler, baskanlik seviyesine cikarilir. bu iki ulke arasindaki bu yakinlasma ve yumusamaya masa tenisi ping pong diplomasisi denir. abd ile cin iliskileri ping pong diplomasi ile tekrar baslamis oldu.
  • şuan aklıma geldi biraz geç oldu ama şimşekler yeni çaktı.çağdaş türk tarihi okuduktan sonrada çakmış olabilir.forrest gump filminde forrest çinlilerle ping pong oynuyordu, söyleyeyim dedim.
  • abd o yıllarda çin'i sscb'nin artan tehditlerine karşı güvenlik stratejisini belirlemek için kullanmak istemiştir. ilişkilerin başlaması iki ülke ping-pong takımlarının birbirleri ile olan maçları ile başladı. 1971 yılında abd başkanı richard nixonın ulusal güvenlik danışmanı henry kissingerın çin'e yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin de ilk adımı olmuştur.
  • 1969 yılında vietnam savaşında yaşanan başarısızlıklar nedeni ile kamuoyundan büyük tepkiler alan lbj (bkz: lyndon b.johnson) başkanlık seçimlerinde richard nixon'a malup oluyor. nixon döneminin ulusal güvenlik danışmanı henry kissenger'in yön verdiği a.b.d dış politikasının bir ürünü olan (bkz: nixon doktrini) ile birlikte doğu ve batı blogu arasında yumuşamaya gidiliyor. ilk meyvelerini moskova ve pekine yapılan ziyaretler ile gösteren bu yumuşama dönemi ;1970 yılında japonya'da yapılan dünya ping pong şampiyonası'na katılan amerikan takımının pekine davet edilmesi ile iki ülkenin arasındaki buzlar eriyor. resmi aktörler haricinde bazı sporcuların aracı olmasi sayesinde yaşanan bu diplomatik temaslara denen isimde ping pong diplomasisi adı ile anılıyor.
  • çin ve abd, 1949'daki komünist devrimden bu yana birbirleriyle ilişkilerini kesmişti. iki ülke arasında ticaret ambargosu, soğuk savaş ve diplomatik yasak vardı. her iki ülke de sıcak ilişkiler kurmak istedi ancak başlamak için bir şeye ihtiyaçları vardı. istedikleri başlangıç, japonya'daki 1971 dünya masa tenisi şampiyonasında sağlandı. bu, glenn cowan adlı genç bir abd ping pong oyuncusunun çin milli takımını taşıyan bir servis otobüsüne binmesiyle başladı. her iki taraf da konuşmaya isteksizdi, ancak zhuang zedong adlı çinli bir şampiyon oyuncu bir tercüman aracılığıyla onunla konuştu. kendisine bir hediye takdim etti. ertesi gün cowan bu iyiliğine içinde barış sembolü bulunan ve "bırak olsun" yazan bir tişörtle karşılık verdi. bu jestler turnuvanın odak noktası haline geldi.

    bunu gören çin, abdli oyuncuları kendilerini ziyaret etmeye davet etti. abd daveti kabul etti. richard nixon hem şaşırdı hem de memnun oldu.

    10 nisan 1971'de 15 kişilik bir amerikan masa tenisi takımı hong kong üzerinden çin'e girdi. çin'i ziyaret ederek ve masa tenisi oynayarak 10 gün geçirdiler. ekip ayrıca çin devlet başkanı zhou enlai ile de görüştü. bu ziyaret sırasında başkan nixon, komünist çin'e karşı seyahat ve ticaret ambargolarının hafifletildiğini duyurdu. amerikalılar ve çinliler diplomatik ilişkilerini geliştirdiler.

    abd masa tenisi takımının ziyaretine karşılık, çin masa tenisi takımı 1972'de abd'yi ziyaret etmiştir.
  • başlıkta yazanlara ek olarak;

    çin iç savaşı'nı komunistlerin kazanmasıyla doğu avrupa'dan sonra komunizmin uzak doğu'ya sıçraması abd'yi tedirgin etmiştir. fakat bir hamle yapma kudretine sahip olamamıştır. kore'de suların ısınmasına rağmen abd yetkililerinin kore hakkında yaptıkları nüfus alanımızda değil türünden açıklamaları kuzey kore'yi cesaretlendirmiştir.

    kore savaşı'nın başlaması ile çin, sccb desteğine güvenerek abd ve müttefiklerinin karşısına çıkmış ve askeri olarak önemli kayıplar vermiştir. abd tarafında ise savaşı uzatmak hem iç siyasette başkanı zora sokacağından hem de topyekün bir savaş için en az 2 yıl gerektiği kanısına vararak çin ile anlaşma yoluna gidilmiştir.

    çin askeri ve diplomatik yollar ile bu savaştan önemli dersler çıkartmıştır. askeri olarak her ne kadar abd'nin karşısına çıkması hata ise, diplomatik manevralar ile önemli avantajlar elde etmiştir(bkz: kore savaşı) abd ise kore'nin bölünmesini engelleyemese de soğuk savaşta müdahil olduğu ilk sıcak çatışmada liderlik misyonunu çok iyi kullanmış, bloğun kendi tarafını harekete geçirmiştir. ayrıca türkiye ve birleşik krallık'tan aldığı askeri desteği başarılı bir şekilde konsolide etmiştir. sonucunda ise bildigimiz gibi türkiye'yi nato'ya dahil etmiştir.

    kore savaşından en zararlı çıkan güç ise şüphesiz sscb olmuştur. rakipleri savunma bütçelerini üç kat arttırırken sovyetler birliği'nin çin ile arasına mesafe girmeye başlamıştır. savaş döneminde çin'e gerekli destek verememesi nedeni ile çin uluslararası ilişkilerde daha aktif bir role bürünmüştür. 1971 yılında çin, ping pong oyunu vesilesi ile abd ile ilişkilerini başkanlık düzeyine çıkartmıştır. soğuk savaş döneminde yaşanan bu yumuşama, ping pong diplomasisi olarak adlandırılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap