• latince; epidermik gül.

    epidermiste oluşan gül yaprağı * şeklinde, kişiye özgü derma virial enfeksiyon türü.
  • gençlerde görülen ve viral olduğu düşünülen bir dermatozdur. gövdede madalyon plak denen oval veya yuvarlak eritamatoz çevresi kepekli büyük öncü bir lezyonla başlar. madalyon plak ortaya çıktıktan sonra 5 - 15 gün içinde çok sayıda benzer plaklar gövde, kollar, yüz ve boyuna yerleşir. bulaşıcı değildir ve tedavisi kolaydır. irritasyon olmazsa 6 - 8 hafta ile 3 ay arasında kendiliğinden iyileşir. keseli, lifli, sabunlu banyo yapılmamalı, ılık duş alınmalıdır. yüzde, boyunda varsa topikal prednol ve nemlendiriciler kullanılabilir.
  • önce çok küçük bı sekilde başlayan ve akabinde hemen müdahale ile gecen bu hastalık yaklaşık 1 sene önce bünyemde tekrar nuks etti. ama bu sefer katlanarak ve büyüyerek. lezyon zaten kitap gibi. ortası boş. kenarları kızarık, (bkz: madalyon belirtisi) fazla kurcalayinca kanıyor hafif (bkz: auspitz belirtisi)

    steroid basınca hafifliyor ama hala stres faktörü hafiflemedikce geçmesi zor.

    acaba fungal elemanlar da yerleşmiş olabilir mı diyerek lamisil deneyeceğim.

    ed: göğüs kafesinin üzerinde başlıyor genelde.
  • cilt hastalıklarından biri bittiğinde bir diğerini çağıran şahane bünyemin yeni arkadaşı. ara ara kaşıntı yapar, kırmızı lekeler yayılarak vücudunuzda yer kaplar. doktorlar, ortaya çıkma sebepleri arasında; sık duş alma,tozla temas ve stresi sıralıyorlar. buna ek olarak; tedavi için m-furo ve ürederm uygun görülüyor.
  • stres sonucu ortaya çıkıp, kendisi başlı başına bir stres yaratıp, insanı kısır döngüye sokan, lanet ötesi bir hastalıktır. stres bünyeye dokunduğu an deride belirir. şanslı isen; diz, dirsek, sırt yada bilekler gibi kolay kamufle edilebilecek yerlerde çıkar. şanssız isen, yüzünde sivilce gibi, ama tam olarak sivilce olmayan, üstü kurumuş sivilce modunda çıkar. diz, dirsek ve sırta attığı, madalyon denen yaralar, deriyi yolduracak şekilde, sağlam kaşındırır. bulaşıcı bir hastalık değildir. tamamen kurtulmak gibi bir durum yoktur.
  • koebner pozitif olduğundan, bu hastalığa sahip olanların hastalığın aktif döneminde deriyi tahriş edecek her türlü etkiden kaçınmaları gerekmektedir. genelde bu toplumda "vücudumda bir döküntü var, gidip kese attırayım da kurtulayım" düşüncesi hakim olduğundan, sonucu hastalığın kese atılan her yere, tüm vücuda yayılması olur.
  • bünyeme hoş gelmiş hastalık.

    (bkz: madalyon belirtisi)
  • bu hastalık bende bikaç yıldır var. ilk bi sene doktora gitmedim, bir çok kişi kendiliğinden geçtiğinden bahsetmiş, bende geçmedi. sonra doktora gittim sivilce tedavisi ile beraber bunun da tedavisine başladık. tabii doktor bana sadece sivilceden bahsettiği için ben sivilce hapını bırakınca bunun kremini de bıraktım. 4-5 ay sonra tekrar merhabalaştık rosacığımla. 1-2 ay sonra tekrar doktora gittim, bu kez krem olmadan sadece hap ile sivilce tedavisine başladık. rosa da kendi kendine geçti valla o dönemde. sonra hap tedavisini tamamladık, ama o da ne 3-4 ay sonra bu rosa geri döndü. bu sene başında tekrar cildiyeye gittim rosa için bi tedavi programına başladık 1.5 ay falan oldu şimdilik iyi gidiyoruz. az çok suratım kendine geldi ama ara sıra yine de ataklar yapıyor rosacığım ben biyere ayrılmam diyor. aha bak 2 gün önce alkol içtim bugün suratım kırmızı. 2 güne geçecek yine her zamanki gibi ama sinir bozuyor ulan artık.

    nelere dikkat etmem gerektiği konusunda bilgisi olanlar yeşillendirebilirse çok makbule geçer.
hesabın var mı? giriş yap