• ozellikle latin amerika'da bolca tuketilen, muza benzer (daha yesil, daha buyuk) sebze. tad olarak tatli patatesi andirmakta ve genelde patatese benzer sekillerde tuketilmekte.
    pek cok insan, muz sanarak plantain alir, muz olmadigi, soymaya calisirken farkedilir. cok serttir kabugu.
  • muzla arasindaki farki bilmeyen adam vari yogu uzerine sizinle bahse girebilir dolayisiyla kisa yoldan para kazanmak isteyenlere duyurulur.

    tadinin patatesle alakasi yoktur, kendine ozgu bir tadi vardir iste.cok pahali olmayip oldukca doyurucudur.kabuklari yesilken kaynatilirsa yumusamasi yarim saat kadar surerken , oldunlastiktan sonra 10 dakikadan kisa surer. haslanmis sekilde uzerine bol tereyag surulerek, peynir ve hatta yumurta ile yenebilir.

    cig yenilmemesi gerekir.
  • bol nisastali bitki. biz en cok en sade yontemi oneriyoruz. yaklasik 7-10mm kalinliginda verev kesilmis sebzelerimizi uzerine biraz teretagi konmus yapismaz tavamizda karamellesene kadar kizartiniz. sicak tuketmeye bakiniz, tereyag gunluk doymus yag acliginizi karsilamadiysa, uzerine guatemalilardan ozendigimiz eksi krema oneriyoruz.

    tatli tariflerimizi rellenitos de platano da bulabilirsiniz.
  • kisa sureli tanisikligimiza ragmen hemen isindigim muzgillerden meyve. kuba espesyalitesi olarak kendisinin dolmasi da vardir. bildiginiz kabak dolmasi gibi icine kiyma doldurularak hazirlanir, ben diyeyim sarmisakli yogurt siz diyin eksi krema esliginde servis edilir. tatli eksi bambaska bir tat.
  • latinolar tarafından plantan denir ve muzla (musacea) aynı familyadan gelen bir meyve mi desem sebze mi desem... kızartılmıs tatlı plantan super bir sey...
  • mikrodalga firinda bile pisirilebilir. tabi evvela iki ucunu bicakla kesmek ve soyulmasini kolaylastirmak icin yine bicakla 3-4 adet boydan boya cizik atmak gerekiyor. mikrodalga firinda en yuksek derecede 4-6 dakika arasi pisirildikten sonra cok rahat bir sekilde soyup yiyebilirsiniz. tadi sekerli oldugu icin elbette patates ile ayni lezzetde degil ama kesinlikle onu andiriyor. seker tadi alinan patates nasil olur diye sorulsa herhalde boyle olur derdim. (ki zaten arizonanin sekerli patateslerinden yedim daha once, o da ayni bu plantain gibi bayik bir sey) gerci plantain biraz daha yumusak patatese gore. sekerle yenilebilen her turlu sey ile beraber servis yapilabilir. mesela uzerine krem ya da labne peynir surerek yiyebilirsiniz. her ne kadar yenilebilirligi olsa da bana deseniz ki haci 1 adet plantain mi yoksa cikita muz mu alalim bakkaldan, aksam yemegi icin. cikita muz derim. onu da acik acik soyleyeyim.
  • tropik bölgelerde yetişen, muzun yabani ve büyük (en az 3 katı) olanıdır.
  • latin amerika'da bolca bulunan ve bizim bu taraflara ancak zorlu yolculukların ardından ulaşabilen bir sebze. görünüş olarak şaşırtıcı derecede muza benzer ve bizim gibi muz bilen insanlar için plantain'in muz olmadığına inanmak zor olur. muzdan daha büyük ve yeşil ve kalın kabukludur. muzu soyduğunuz gibi soyamazsınız, portakal soyar gibi kenarına çizikler atmak zorunda kalırsınız. ancak içi dışı kokusu herşeyiyle muz gibidir, bakın ben hala muz olmadığına inanmakta zorlanıyorum örneğin. ve fakat tadı aslında muzdan çok patatesi andırır. tatlıdır ama şekeri bile kendine özgüdür. alın size bir resim:

    http://www.nandyala.org/…ges/plantain/plantain1.jpg

    gördünüz mü muza gerçekten çok benziyor. yeterince merak ettiyseniz hemen basit bir tarif vereyim, böylece günün birinde plantain bulursanız ne yapacağınızı şaşırmaz ve en azından bu şekilde kızartıp yersiniz çünkü kendisi asla ve asla çiğ yenmiyor.

    plantain'i en kolay ve lezzetli tüketme yolu kızartmaktır. ince ince doğrayarak muz cipsi yapar gibi de kızartabilirsiniz, soyduktan sonra 4-5 cm kalınlığında doğrayarak da kızartabilirsiniz. ancak bu şekilde kızarttıktan sonra mutlaka plantain'i ezin. ağır bir tencere tava artık elinize ne geçerse, düzgün bir şekilde üzerine bastırırsanız güzel bir yuvarlak haline gelecektir. bu şekilde ezdikten sonra tekrar kızartın ve tuzlayın. soğutmayı denemeyin iğrenç oluyor.

    not: plantin değil plantain.
  • nijeryalı ev arkadaşlarınız varsa mutfak bu meretten doludur. başta ulan ne çok muz yiyo bu keratalar dersiniz, özellikle kızartmasını tadınca siz de kilolar halinde eve yığınak yapmaya başlarsınız. hatta harıl harıl tohumunu alıp türkiye'de ekme planları peşinde koşarsınız o derece.
hesabın var mı? giriş yap