• doktora sonrası araştırmalar yapan kişiye ecnebi memleketlerinde verilen isim.
  • akademide en az destek alan ve is guvenligi en az olan arastirmaci grubu. genellikle projeler/kontratlar alti ay ile iki yil arasidir. uc yillik postdoc pozisyonlari cok nadirdir ve genellikle universite disi fonlara baglidir. postdoc trapa sikismis bir akademisyen ortalama bir bucuk - iki yilda bir sehir/ulke degistirir.

    ayrica son gunlerde postdoclarin psikolojik sagligi yeniden tartismaya acilmisir. ilgili haber
  • son zamanlarda iyice tartisilan akademik pozisyon. millet vazgecmeye calisiyor, bizimkiler yeni yok yasasiyla is guvencesizligini getiriyor.
  • postdoc ne teknik, ne pratik ne de baska bir acidan kesinlikle ogrenci pozisyonuyla uzaktan yakindan alakasi yoktur. daha henuz akademi geleneginin tam olarak oturmadigi turkiye'yi baz alarak yanlis tanimlamalarda bulunmayin.
    postdoc doktora sonrasinda universitenin ya da baska arastirma fonlarinin belli bir projeye dayali olarak (tekil ya da cogunluklu) kisa donem kontratli (1-3 sene arasinda degisir) bir cesit arastirma gorevlisi pozisyonlarindan biridir (kontrat turune gore ders vermekten de sorumlu olabilirsiniz). postdoc'u diger kisa donem kontratli pozisyonlardan ayiran en onemli sart doktora savunmasindan sonraki ilk 2 bazen 5 sene icerisinde basvurmaniz gerekir. yani doktor olduktan 10 sene sonra kafaniza esip postdoc yapamazsiniz. bir diger genel gecer sarti da doktorayi aldiginiz universitede genelde postdoc'a devam edilmez.
    turkiye'de nasil bilmem ama gene bati ulkelerinde is guvenliginiz normal bir calisanin nasilsa postdoc'un da ayni sekildedir.
    ayrica postdoc her hangi bir unvan kazandirmaz. docent olmak icin bir sart degildir. sadece docent olma yolunda elde edilen arastirma projesi fonu icin yapilan bir kontrat turudur.
  • dunyada bir cok yerde bulmanin git gide zorlastigi akademik adim. her gecen gun artan phd sayisi ve azalan devlet destekleri acilan bir pozisyona basvuran yuzlerce cok kaliteli adayin mucadelesine donusuyor. 2 makaleli taze phd olunca 6-7 makaleli 3. postdoca gelenlerle mucadele etmek de oldukca zor oluyor

    edit: oh be sonunda buldum!
  • yök'ün yurtdışı araştırma izinlerini düzenleyen yönetmelikte yaptığı değişiklikle artık yapılması neredeyse imkansız olan şey. üniversitelerden maaşlı-izinli sayılabilmek için 6 yil bir fiil öğretim üyeliği yapma şartı getirildi. bu değişiklik sabbatical için anlaşılabilir olsa da post-doc için maalesef büyük bir engel teşkil ediyor. pek umudum olmasa da ilgili yönetmelik umarim yeniden gözden geçirilir.
  • doku mühendisliği konusunda yurtdışı için olur da yardımcı olabilecek olursa aşırı sevineceğim.

    tanım: türkiyede bazı okulların (bkz: odtü) yurtdışı post doc şart koştuğu doktora sonrası eğitimdir.
  • acikcasi git gide bulmasi zorlasan doktora sonrasi arastirma pozisyonudur.

    'ornegin 2018 ortalarinda basvurularimi yapmaya basladim, akademik olarak ortalamanin ustunde bir yayin sayim olmasina ragmen 300 civarindaki toplam basvuru sayimdan sadece 10 geri donus alabilmistim.

    bu 10 geri donus icersinden ise 6 skype gorusmesi yaptim ve olumlu yorumlara ragmen sadece 2 tanesi tekrar geri donus yapti. bu kalan 2 'den 1 tanesi kabul etti oteki ise biraz daha zamana ihtiyacim var dedikten sonra beklemeye aldi. dusunmeden beni kabul edeni secip yoluma devam ettim.'

    cok mu onemli doktora sonrasi calismak derseniz, akademik olarak bir kariyer yapmak istiyorsaniz bence kesinlikle yapilmali. doktoradan sonra memleketimde direkt hoca olabilme olasiliginiz var tanidik olduktan sonra ama turkiye 'deki iyi unviersiteler ve dunya genelinde 2-3 postdoc yapmadan hoca olmaniz cok zor.

    ayrica, doktora bittikten sonra ve hoca olmadan once bu ara basamak size cok fazla deneyim ve tecrube katiyor, olay sadece hoca olma sartini saglamakla alakali da degil. hoca olduktan sonra ne kadar iyi is yapmak istiyor ve akademiyi umursuyorsaniz otomatik olarak kendiniz bunu yapmak isteyeceksiniz zaten.
  • ret maili gelince seviniyor insan en azından cevap verdiler diye. çoğunlukla epostayı atıyorsun ve beklemeye başlıyorsun. uzaya teleskop fırlatıp aylarca yörüngeye oturmasını beklemek gibi. bazen veriler doğru düzgün iletilmez bazen aksaklıklar olur. teleskop olmak yine de daha iyi gibi.
  • amerika'da doktoramın son senesindeyim. avrupa, amerika ve kanada'da da postdoc başvuruları yaptım. toplamda 35 farklı pozisyon. şuan için 2 mülakat, 4 tane reddim var. çok stresli bir dönem malesef. bazen insan red almayı, hiç ses çıkmamasına yeğliyor valla.

    edit: ve uzun mülakatlar ve bir sürü red maili sonrası bir okuldan resmi teklif ve iki okuldan da ilgilenildiğine dair mailler aldım. bu mailler ocağın 2. haftası sonuna doğru geldi. ilk okulun teklifinin bir süresi vardı ve o süre içinde diğerleriyle daha fazla uğraşmadan teklifi kabul ettim. daha hırslı bir insan daha iyi okulları da zorlardı diye tahmin ediyorum ancak artık bu noktada baya yorulmuştum ve bıkmıştım bu başvuru ve iş kovalama ve reddedilme sürecinden. kabul ettiğim okul en iyiler arasında olmasa da araştırma ağırlıklı okullardan biri. 3 yıllık pozisyon sonunda bakalım başımıza daha neler gelecek.
hesabın var mı? giriş yap