• buraya entry girmek icin de calisma vaktinden calarak ramazan ruhuna aykiri hareket eden insanin goygoyu.

    katiliyorum goze soka soka icilmesin yenmesin ancak ozellikle son yillarda sizden olmayana ne saygi gosterdiniz ki saygi bekliyorsunuz.

    her sene geleneksel ramazan dayaklarini okuya okuya geldigimiz nokta bu maalesef.
  • bazı müslümanları rahatsız etmiş olan eylem. orucu kendine tutuyorsun madem rahatsız oluyorsun bakmazsın. herkes oruç tutmak zorunda değil.
  • orucu kendine tutan ve asıl test olan nefsinden kaçan bir insanın serzenişi. lan sen daha nefsini terbiye edememişsin ahkam kesiyorsun derler adam. az önce kahvaltımı masamda ettim ve şimdi sözlükte takılıyorum. oruç tutan bana tutmuyor ben de tutan için yemek yemiyorum. asıl sorun herkes kendi işiyle ilgilense sorun kalmayacak. ya da mahalle baskısı triplerinden aşmış olsaydı muhafazakar kitle zaten kendiliğinden bekledikleri bu saygı ortamı oluşurdu. ama sen herkesi kendi inançların doğrultusunda emir kipleri, mahalle baskısı ile kendine benzetmeye çalış sonra saygı bekle. alırsın ama saygı değil.
  • devlet dairelerinde artık pek bulunmayan, bulunamayan tiptir. oysaki laik kurumlar olmalarını bekliyoruz evet. topluca cuma namazına gitme baskısından bahsetmiyorum bile.
  • tip tip bakan oruçlu mesai arkadaşına karşılık olarak, "orucu bana mı tutuyorsun ulan sikik" bakışı atar.
    bir yerde haklıdır da, ramazan'dan önce de çayını içiyordu, şimdi de istediği yerde içmek onun hakkı.
    oruç tutan insan nefsine hakim olup, ramazan'da farklı davranmalı, diğerleri değil...
  • oruç tutmayan ya da tutamayan insanın yapmış olduğu bir eylemdir. oruç tutmayan değil de, oruç tutan insan nefsine hakim olmalıdır. tabii ki gerzek gerzek, milletin gözüne sokarak yemenin içmenin bir alemi yok ama; adam tutmuyorsa tutmuyor ya da tutamıyor. sırf çay, sigara v.s. içiyor diye insanlara bir araba laf söylememek gerek diye düşünüyorum. kaldı ki şu an dışarı çıkılsa, su ya da çay içen binlerce kişi görülebilir. o zaman bir ay boyunca da evden çıkmamak lazım.
  • ramazan diye çay içmek de ayıp oldu... ya arkadaş herkesin dini kendine, sen oruç tutuyorsun diye neden insanların alışkanlıklarından vazgeçmesini istiyorsun ? o çayı sana inat içmiyor ki, o çayı zaten her gün içtiği için içiyor.
    biraz saygı, biraz empati demişsin, peki senin saygın nerede? içecek tabi... senin inancına göre öteki dünyada bunun cezası ve sevabı zaten ortaya çıkacak. kafirler ateşte yanarken ve sen buz gibi sularda yüzerken " aman, ayıp olur yüzmeyeyim ben" mi diyeceksin?
    oruç tutmayı, namaz kılmayı öğretiyorlar ama maalesef hoşgörü ayağı eksik kalıyor...
  • kimsenin eleştirmeye hakkı olmadığı insandır. arkadaş bende oruç tutuyorum, beni hiç etkilemiyor etrafımdakilerin yaptıkları. siz neden herkesin siz oruçluyken karşınızda yemek yemesine, su içmesine bu kadar takılıyorsunuz? oruç tutmak demek size göre sadece yemek yememek, aç kalmak demek ise siz hiç oruç tutmayın arkadaş. siz çok yanlış anlamışsınız orucu.
  • ramazan dışında en iyi restoranlarda aç insanların gözü önünde yemek yiyen ve rahatsız olmayan insandan farkı olmayan insandır.
    aynı zamanda yine ramazan ayı dışında arabasıyla giderken ışıklarda çaresizce dilenen kişilerin yanından elinde kahvesini hüpleterek geçen insandan farkı olmayan insandır.
    hepimiz kovmuyor muyuz, yanımıza gelip "allah rızası için" veya "açım" diyenleri. belki gerçekten aç?
    geçen birisi "allahını seversen ver o patatesten biraz." demişti. aç olmayan adam bunu söyler mi?
    bence sorun o çayın göze sokarak içilmesi değil. kişi o sırada şöyle düşünebilir "lan ben de bir yerlerde böyle hapır hupur yemek yer, şapır şupur çay-kahve tüketirken bunlara -herhangi bir sebepten dolayı- ulaşamayan veya bunları yiyip içemeyenler de beni görüyor mu acaba?"
    yani zaten ramazanın mantığı da bu değil mi? herkes kendisine baksın önce bir. dünya ne halde. açlık kol geziyor. lakin sorun gıda yetersizliği değil, gıdanın dağıtılmaması. kimbilir hangimiz bu gıdaların bu şekilde dağıtılmaması çarkının içindeki multinational corporation'larda çalışıyoruz? sistemin tümüne bakmak lazım bence. işyerinde içilen çay devede kulak. çaymış. peh.
    he oruç tutan insan penceresinden bakarsak zaten benim yanımda ingiliz çayını damacanadan içseler yine etkilenmem.
hesabın var mı? giriş yap