• cevap : yönetemez. zira, anayasa md. 104'e göre, "anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır. türkiye büyük millet meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir."

    cevap : meclis kanun çıkarmak istedi ancak cumhurbaşkanı veto etti diyelim. türkiye büyük millet meclisi, geri gönderilen kanunu üye tam sayısının salt çoğunluğu (301 vekil) ile aynen kabul ederse, kanun cumhurbaşkanınca yayımlanır.

    yani, cumhurbaşkanlığı kararnamesi özetle şudur: arkadaş vekiller olarak birleşin adam gibi bir kanun çıkarın, ha eğer çıkaramazsanız işi ben devralacağım. tabi ki işi benim devralmam da anayasa md. 104'e bağlı, kafama göre her konuda devralamam.
  • akp’den meclise girmemiş 1 adet milletvekilinin çok zengin olmasına sebep olacak durumdur.
hesabın var mı? giriş yap