• sabancı ve koç aileleri aralarındaki farkların- karşılaştırmaların ifadesidir.

    biri yerli ve üretici bir özellik gösterirken diğeri küresel oyuncuların yerli taşeronudur.
  • sabancı bugün türkiye'deki hemen hemen bütün yönetim danışmanları, erp uzmanları veya yönetim biliminde iş yapan kişilerin bir dönem ortak geçmişini taşıdığı yerdir. maaş seviyesi genel olarak koç'un altında olmakla beraber çalışma koşulları, iş ahlakı ve yönetim bilimlerindeki gelişmişlik açısından koç'un çok ama çok önündedir.
    buna örnek olarak sabancı center'da yer alan eski ama belli bir "decency"ye sahip yerleşim kalitesini gösterebiliriz. aynı şeyi koç'un hemen hemen hiç bir yerleşkesinde görmek mümkün değildir.
    öte yandan yukarıda belirttiğim gibi koç şirketlerinde maaş seviyesi daha yüksek olmakla beraber, çalışma ahlakı çok daha düşük, yönetim bilimi gelişmişliği çok daha berbat seviyelerdedir. öyle ki performans yönetimi konusunda çalışan bir çok kişi, "xyz müdürümüz koç'tan geldi" cümlesini yönetim sistemlerinde kullanılan excel'lere bakarak "belli" diye yanıtlayabilir. tamamen koç uydurması sistemlerle yönetilmeye çalışılan, koç'ta tıkandığı seviyede daha küçük ölçekli firmalara genel müdür olup farzı misal özel misaflrlerin ağırlandığı odalardaki peçetelerin "renkli logolar" içeriyor olmasına takıp, buradan cost cutting yapmaya çalışan yöneticilerin cirit attığı şirketler mevcuttur.

    netice olarak sabancıyı sevdiğimi falan düşünmesin kimse. en ufak çaptaki holdingten bile tiskinmeye yakın duygularla bahsederim.
  • soy, aristokrasi olarak, sabanci koy, toprak kokenlidir, egitimleri genelde avaraj normal yurtdisi okullaridir, medyayi seven insanlardir, unlu olmayi da severler, halktan, daha sicakkanli insanlardir. bugune uzantilarindan da goruldugu gibi, yeni nesilleri de genelde manken, sarkici olup sonradan modaci olacak hos, havali kisilerle evlenirler- sadece saniyorum ortanca ogullari idealist, business okumus, otelcilige yonelmis, medya ile pek hasir nesir olmayan aslisah alkoclarla citayi yukseltmistir.

    koc lara gelince, gelinleri de dahil cogu ivy leage okullardan mezundur, harvard, london school of economics gibi hatiri sayilir okullardir. arastirmadim soylarini ama agir insanlar, sessizler, sarkici, manken, modaci uclemesine oldukca uzaktirlar, medyadan uzak, skandallari yoktur. sessiz sedasiz, sade bir sekilde evlenirler. evlendikleri kisilerde kendileri gibi sade, asil, cok iyi egitimli, genel kultur ve egitim olarak avaraj ustu insanlardir. misal, bir koc gelini instagram da begeni alicam diye caba harcamaz, ya da butun yorumlarinizi okuyorum, okumuyorum sanmayin lutfen falan diyip coluk cocuga aciklamalarda bulunmaz.

    kisaca olay bir demet akalin vs nükhet ruacan dir

    diyecegim sabanci batacak olursa, ki olmasin, gostermesin oyle birsey ama olacaksa da altyapisiz, medyaya biraz duskun yeni nesil, ve idealleri , iyi bir brans egitimi ve unvani olmayan modaci gelinleri batiracak.
  • bana göre koç'un her zaman sabancıdan her anlamda üstün olduğu karşılaştırmadır.

    koç ailesinden kimseyi televoleci magazin basınında görmezsiniz ama hacı sabancı'yı sürekli kendinden uzun mankenlerle basında görürsünüz.

    koç ailesi kurnazlıkla anılmaz ama "cin ali" lakaplı pegasus patronu ali sabancı sürekli hinliklerle ve cinliklerle anılır.

    siyasi konularda sabancı hep susar, görüş bildirmekten kaçar ama gezi olaylarında oteli açıp gazdan kaçan göstericilere merhamet eden koç'tur, otokratik yönetime rağmen cesurca duruşunu koruyan koç'tur,

    zaten borsada işlem gören koç ve sabancı hisselerini kıyaslamak bile iki grup arasındaki farkları net bir şekilde anlamak için yeterlidir.

    sonuç olarak isimlerini duyunca bende oluşan çağrışımlar şunlar:

    koc: kalite, elit, güven, eğitimli, cesur, adil
    sabancı: zengin, avam, kurnaz, pragmatik,
  • oturup uzun uzun araştırmadım illa ki bir iki tane istisna çıkacaktır. ilk bakışta benim gözüme çarpan şey sabancı holding ne yaparsa mutlaka bir yabancı ortakla yapıyor. daha kendi başlarına bir işe giriştiklerine ben denk gelmedim. yabancı şirketleri türkiyeye getiriyorlar daha da kötüsü sonra komplesini satıyorlar. misal danonesa idi sa-sı gitti danone tek artık. dupontsa'nın da tamamını aldılar öyle örnekler de vardır ama genelde getirmler ve getirip satmalar daha çok sanki.
    koç böyle çalışmıyor. daha çok kendi markaları var. koç'un yönteminin memleket için daha faydalı olduğunu düşünüyorum. sabancı da iyi tabi ki. nihayetinde de para onların hiç sanayi yatırımı, üretim yapmayıp parasını inşaattır, hizmettir, distribütörlüktür öyle işlere de gömebilirlerdi doğuş gibi. ama tabi ki de bu demek değil ki doğuş grubu kötü... hiç başka hizmet işine de bulaşmayıp paraları ... böyle böyle gider. para onların neticede bana neyse.
  • koç grubu zamanında bu ülkenin volkswagen'i olabilecek kapasiteye sahipken tamamiyle çıkarcı ve kurnaz bir tutumla fiat, ford gibi grupların montajcısı olmayı tercih ederek, ülkemizin bugünkü ekonomik koşullarını da doğrudan şekillendirmiş kapitalist bir gruptur.

    1982 yılında avrupada üretimi durdurulmuş araçların bantlarını satın alarak, 1989 yılında yerli araba adı altında türkiyeye çakan bir gruptur koç. bu ülkenin insanını yıllar boyunca şahin,kartal,murat gibi arabalara bindirmiştir. koç grubunun bugün yaptığı tam anlamıyla ölümü gösterip, sıtmaya razı etmektir.

    haaa pardon yaaaa 10 kasımda olmasaydın olmazdık yaniiiiii unutmuşum yaaa koç yaaa abi adamlar atatürkçü gezici o zaman sprlr anlsnaaaa uffffff.

    sabancı grubuysa zamanında toyota'yı ülkeye getirip, insanları gerçek araba ile tanıştırmış, uzunca bir süre toplam mal varlığı konusunda koç grubunun eline verdikten sonra, suikast girişimi ile durulmuş ve daha pasif bir ekonomik politika izlemeye başlamıştır.

    ikisi de aynı bokun lacivertidir o ayrı.
hesabın var mı? giriş yap