• ing. kıyı/kıyıya sahip bölge demekmiş.

    (bkz: the more you know)
  • piyano temelli, görünümü piyano gibi olan yeni bir enstrüman. piyano ve orgtan farkı klavyesi. klavyesinin üstünde, çalan kişinin baskı uyguladığı oranda ton iletecek şekilde geliştirilmiş yumuşak bir madde var. sanırım akustik müzikteki telli çalgıların hissiyatı bu yeni enstrümana aktarılmaya çalışılmış.

    hans zimmer test etme şansı bulmuş. kendisi gibi besteciler için sonsuz bir mecra olduğunu belirtmiş bu yeni alet için.

    satışı da başlamış.

    http://www.bbc.co.uk/news/technology-21699459

    http://www.weareroli.com/store/
  • tuşlu çalgılar için yeni bir devrin başlangıcı olacak gibi gözüküyor.

    roli seaboard
  • üzeri ribbon (kauçuk) kaplı bir piyano varyantıdır. sesi, tuşa bastığınız sürece eksiz olarak sürekli çalabilir.

    tuşlu çalgıların en sıkıntılı tarafları vibrasyon ve perde kaydırma işleminin anlık ve hissiyatı aktaracak şekilde yapılamamasıdır. bu yüzden gitar ile yapılan derin introların piyano ile yapılamadığı söylenir. çünkü bir tuşlu çalgı ile bir hissiyatı içinizden geldiği gibi uzatıp, eğip bükemezsiniz.

    seaboard bu konuda atılmış en iyi ve yeni adım. vibrasyon için parmağınızı içinizden o an nasıl geliyorsa o ölçüde titretiyorsunuz. hiçbir şey statik değil. ara değerler de sizin elinizde. olmuş bence, beş/beş bir alet.
  • 25 tuşlusu ve 49 tuşlusu zuhal müzikte satılmaya başlanmış, fiyatlar tabii el yakıyor burada.

    edinmek istiyorum ben de bir ara.

    http://shop.zuhalmuzik.com/…vyeler-472/roli/472-367

    edit: ve mutlu son :)
  • gitarı kusursuza yakın taklit edebilme yeteneğine sahip yeni nesil tuşlu çalgı.
  • deneyemediğim için hassasiyeti hakkında bilgi veremeyeceğim ancak izlediğim videolardan kulağa çok hoş gelen epey farklı bir müzik aleti. roli firması hassasiyeti konusunda oldukça iddialı. dahili synthesizer ile profesyonellere hitap etmekte ve fiyatı hala el yakmaktadır.
  • her türlü enstrümanı çalıp içinizden geldiği gibi müziği eğip bükebilme imkanı sağlayan ve çok zarif görüntüye sahip bir enstrüman. buna o parayı verip almasına alırım da hakkını verip çalacak yetenek yok ona üzülüyorum.
  • uzun zamandir kullandigim 24 tuslu block versiyonu* nispeten daha ucuz olan, kullanmaktan en keyif aldigim midi klavye, almayi düsünüp hakkinda sorusu olanlar yesillendirebilir.
  • mobil keyif için eğer bir ipad pro’ya ve app store’da ios için optimize edilmiş “audio modeling” firmasının satılan ses paketlerine sahipseniz, zevkten yanaklarınızı titretebilen yeni nesil midi klavyedir. bu aralar çip krizi ve korona yüzünden üretiminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle stok bulmak pek olası değildir. zar zor zuhal’de son kalan 25 tuşlusunu showroom cihazı olmasına rağmen aldım. 49 tuşunu bulamadığım için kahır bile ettim, o kadar sevdim ben bu cihazı.

    sanıyorum rise’lar hariç (25 ve 49 tuş), diğer bir versiyonu olan grand’ın üretimi tamamen durduruldu (on board-synthesizer’lı fakat controller’ları olmayan model).

    bunu ipad pro ile kullanmak isteyenler için bir kaç tiyo vereyim pek sağda solda bulamayacağınız bilgiler olabilir:

    *cihazı özellikle monofonik enstrüman olarak kullanacaksanız, evvela mutlaka desktop / ios destekli audio modeling (diğer adıyla swam) paketlerine bakın, bu lezzeti kaçırmayın.

    *yine monofonik için konuşuyorum, asla bluetooth’a güvenmeyin. sürekli stuck notes için panic düğmesine basmanız gerekecek. zira 16/32’liklere bluetooth yetişemiyor. ben ipad pro 2021 m1 çipli 16gb ram versiyon kullanmama rağmen, bluetooth’la hala hüsran yaşıyorum. bu arada ios15 ipad ram kullanımını 12gb’a kadar çıkardı dendi.

    *evet, kablo ile bağlanacağız dedik. ıpad’e bağladığınız anda kendini şarj etmek isteyecek ve ipad’in pilini içmeye başlayacak. bunu önlemenin tek yolu cihazı kendi adaptörü ile kullanmak. kendinize 12v 1,0 a 4,0*1,7mm bir adaptör temin edin. yok almam diyorsanız ios15’le ipad’e daha yeni teşrif eden düşük güç modunu kulanın.

    *data kablosu için eğer ipad’de dock kullanmıyorsanız zaten mecburen ya type-b’den (rise için) ipad’e type-c direkt, yani eski lightiningler için kullandığımız apple midi-camera connector’e hacet kalmadan bağlanabilirsiniz. ama ipad’i aynı anda şarj edemezsiniz. eğer ipad için dockunuz ya da extra usb-c girişi olan magic keyboard’unuz varsa ipad’i de aynı anda şarj edebiliyorsunuz.

    *eğer bir kulaklık amfiniz var ise ve bunu da setupınızda kullanırsanız, ipad’inizin dac’ını kullanmayacağınız için performans artacaktır. tekrar edeyim bunun için de bir ipad dock’a sahip olmanız şart.

    *app store’daki rise destekli roli’nin kendi ürettiği noise app’i kullanacaksanız ayıktırayım. bu app’in kendi içindeki store’da swam sesleri paket olarak daha ucuza var. ama bunları garage band’de kullanamazsınız (auv3 desteği yok). ayrıca panic tuşu yok ve çok takılıyor. ve tabi ki micro-tuning vs. diğer enstrüman detaylarına erişemezsiniz. sadece audio modeling’in kendi ios app’leri randımanlı, boşa noise’dakilere bulaşmayın, üzer.

    *ve son olarak yeni ipad’ler thunderbolt nanesine girdiği için henüz portable dock bulamadıysanız (pek çok portable dock şu an ipad pro 2021’i desteklemiyor) dell dock'lar çalışıyor bilginiz olsun (misal da-200&300’ler uyumlu).
hesabın var mı? giriş yap