• üst edit

    tabi ki de devlet kalkınmada olmalı. ama bu sırada kimlerle işbirliği içinde olmalı?

    devlet önderliğinde , tüccarlarla ve bu işi yapabilecek veya yapmaya talip tüccar sınıfıyla yarışmacı şekilde , bu insanları sistem içerisine alıp kapsayıcı bir kalkınma mı?

    yoksa rejimin otorite endişeleri nedeniyle sermayeyi kendi kontrolünde tutma amacıyla , iş verimsiz olsa dahi , yandaş çevrelerle sıfırdan sermayedar yapılan ailelerle iş birliği içinde mi bu kalkınma yapılmalı. konu tam olarak bu.

    edit 1

    öncelikle bu hükumet altında zengin sınıfı yaratılinca 5li çetelerle karşı gosterdigimiz tutumu neden burada göstermiyoruz. ayrica bahsedilen dönemlerde birçok gayrimüslimin malına çökülüp , rejime yakın insanlar , sıfırdan insanlar zengin edildi. olay bu ikiyüzlülük.

    edit 2

    mantıklı yatırım diyen arkadaşlar, burada mesele şu: bir rejim var ve sermayeyi kontrol etmek için sermaye sahiplerinde aranan özellikler
    1-kendi adamları olması
    2-biat etmesi
    3- elde edeceği gücü rejim aleyhinde kullanmaması

    yani sizin düşündüğünüz gibi amaç verimli ticaret ve kalkınma değil. saçma sapan bir şeker üretim işini, sırf tanıdık olsun , sırf bizden biri sermayeyi kontrol etsin , mottosuyla yola çıkılması.

    kişi gözetimi yapılmadan kapsayıcı ve yarışmacı şekilde bu üretimler yapılsaydı ve imkan tanınmış olsaydı, kalkınma çok daha verimli gerçekleştirdi.

    köylünün bütün varını yoğunu vergi diye devlete verdiği dönemde birileri , sırf rejime yakın olduğu servet edindi.

    o celal sengor darbede işkence ile bok yedirilen insanlara karşı " ne var canım bende yiyorum" diye dalga geçen ve en ufak vicdan kırıntısına sahip olmayan bir insan. çünkü biat ettiği kişiler tarafından zengin edildi ve neyi var neyi yoksa bu zihniyete borçlu.

    ***********

    celal şengör'ün dedesinin kemalist rejim altında sıfırdan zengin edilmesi hadisesi.

    celal şengör kendi itiraf etmiş. dönemin rejimine yakın bir aile olan şengör ailesi , mustafa kemal atatürk tarafından kredi verilerek zengin edilmiş. bu zenginlik bugünlere kadar geliyor.

    celal şengör : atatürk sayesinde bir gecede zengin olduk.

    link1
    twitter link

    yani dedenizin rejim tarafından kredi verilerek sıfırdan zengin edildiğini ve bu aile içinde istediğiniz şımarıklıkla ve imkanlarla büyüdüğünüzü hayal edin.
    ama siz bu imkana sahip değilsiniz. birçoğunuz geçim kaygısı ve gündelik dertlerle uğraşırken , rejimin zengin ettiği aile tarafından sağlanan büyük imkanlarla ve çevre ile akademik kariyer yapıp daha sonra sürekli olarak normal insanları aşağılayan ve küçümseyen bir profesör celal şengör.
  • mantıklı yatırımdır. yatırım yapılan aile, dünya çapında bir bilim insanı yetiştirmiş ve kurdukları şirketler 100 senedir ayakta.
  • en azından doğru yere yatırım yapılmıştır.

    aile dünya piyasasına saygın bir bilim insanı, bir entelektüel çıkarmış.

    edit: özel mesaj yoluyla küfürler alıyorum. iyi de ben şimdi ne dedim, dünya da saygın bir bilim adamı çıkarmış ailesi dedim ne var bunda. yalan mı?
  • (bkz: krediyle zengin olmak)

    oğlum mal mısınız? hibe bile değil kredi veriliyor ki ülkede şeker fabrikası kurulsun, yurt dışından makineler getirilsin.
    ayrıca önümüze gelen ilk kişiye verelim dememiş
    “güvenilir biri” arayışına girilmiş.

    özel sektörü geliştirmek adına bunların yapılması normal değil mi? hatta şart. o yoksullukta kim fabrikaya makine alacak yatırımı yapabilir?

    yandaşa, kayınçoya, enişteye, biradere, dayıya çekilen bir peşkeş yok yani.

    kredi geri ödenir ve fabrika sahibi süreç içinde zengin olur. bunu düşünmek çok kolay amk.

    edit: artık mesaj atmayın bro. kuyruk acınızı ben dindiremem. beşli çete ve bilhassa cengiz holdingle aynı kefeye koyup kıyaslayanlar için şu bakınızı verip gidiyorum:

    (bkz: bu milletin amına koyacağız)
  • adam gerçekten güvenilirmiş. hem işi layıkıyla yapmış, şeker fabrikaları kurulmuş, hem de zengin olup dünya çapında bir bilim adamımız olmasına vesile olmuş.
    başkaları gibi silah almak için italya’ya gönderilip dolandırılabilirdi ya da parayı ankara pavyonlarında yiyebilirdi. şimdi devletin zengin ettiklerinin çocukları bırakın bilim adamı olmayı, lüks arabalarda pudra şekeri çekip, türbanlı bacılara muta nikahı kıyıyorlar.
  • insan olan her yerde yolsuzluk ve hırsızlık olabilir. ama söz konusu yer orta doğu ise bu olasılık %100'dur. sanki eskiden herkes durustmus gibi şaşırmak neden? bugün ne ise,eskiden de böyleydi.

    ılık muhalifler yine şaşırtmadı. benim hırsızın iyi akp hırsızı kötü yarışına girdiler.
  • bunun doğru bir davranış olduğunu bilmeyen kişiler hayatında okul dışında tarih ile alakalı bir okuma yapmamıştır.

    tabii ki rejim zengin sınıf yaratacaktı. sadece şengör değil sizin gördüğünüz bu zengin koç ailesi de rejim tarafından zengin edilmiştir.

    kurtuluş savaşı sonrası devlet bir bakmıştır ki türkler çok fakir. ermeni, yunan vb. topluluklar çok zenginken türkler fakir kalmış konumda. peki orta sınıf ve zengin sınıf olmayan devlet büyüyebilir mi? hayır.

    haliyle devlet kendi eliyle belirli kişileri zenginleştirmiştir. zenginleştirmiştir ki bu kişiler üretime katkıda bulunsun.

    dünyanın her yerinde uygulanan bir sistemdir devletin halka bu tip destekleri. dünyada devletler kimi zaman sadece üst sınıfa değil orta sınıfa da para yağdırır. misal abd, yaşadığı buhranı orta sınıf oluşturmak için belirli kesimin gelirini devlet yoluyla artırarak sağlamıştır.

    çok doğal ve zoraki bir süreçtir. neden ahmet değil de mehmet sorusunun cevabı anlamsızdır. birilerini seçeceklerdi. yunan kazansaydı taraftarı dedenizi mi seçselerdi?
  • şimdiki hükümet ile bir gecede zengin olanların yanında hayırlı olan olmuştur. zira ilgili şahıs dünyada saygın bir bilim adamı olmuş ve ömrünü para için değil bilim için harcamıştır.

    gelelim bizim bir gecede zengin olan ihalecilere. hangisi ülke için bir yaralı parmağa işemiş söylesene delikanlı. sizin derdiniz insanlar değil bu ülkenin ileri gitmesini hazmedememek. bunu açıkça söyleyin de herkes rahatlasın.
  • --- spoiler ---

    mantıklı yatırımdır. yatırım yapılan aile, dünya çapında bir bilim insanı yetiştirmiş ve kurdukları şirketler 100 senedir ayakta.
    --- spoiler ---

    bunu yazan adamın nicki de "objektif yorum". güler misin sabaha mı bırakırsın... senin dedeni "güvenilir" bulsalardı o şirketler yine 100 yıl ayakta kalır senin de celal şengör kadar kafan çalışırdı.

    biri de yandaşa peşkeş çekilmemiş güvenilir adama verilmiş yazmış. son yılların en komik başlığı mı geliyor ne...

    ekleme: biri de entrysine şöyle girmiş:

    --- spoiler ---

    senin de deden adam olsaymış, kapasiteli bir cumhuriyet neferi olsaymış...
    --- spoiler ---

    daha ne yorumlar var...
  • kozmetikçilerin! sıfırdan zengin edilmesinden iyidir.
hesabın var mı? giriş yap