• tidal ve apple music'in zaman senkronlu şarkı sözleri yayınlama özelliğini yıllar yıllar önce musixmatchdesteğiyle getirmiş, daha sonra da bilinmez bir sebeple bunu kaldırmıştı. şu an musixmatch, tidal ile anlaşmış görünüyor; çünkü tidal'daki şarkı sözlerinin altında musixmatch logosu çıkıyor.

    pek çok konuda öncü ve kullanım kolaylığı konusunda hala tercih edilesi olmasına rağmen, rakiplerinin "lossless" atağına bir şekilde cevap vermesi gerekiyor diye düşünüyorum. bunu da sağladıktan sonra, hele ki apple musicgibi fiyat farkı da almazsa, diğer markaların işi tekrardan zorlaşacak. eğer tidal filan da fiyat kırarsa, bu gidişle, zaten fındık kadar para kazanan müzisyenlere bir darbe daha vurulacak.

    usb arayüzler, daw'lar, neural dsp, native instruments vesaire derken, müzik üretimi yapmanın en kolay ve hızlı olduğu bir dönemdeyiz. insanlar büyük stüdyolara ve plak şirketlerine takılmadan, hayallerindeki müziği neredeyse vinyl kalitesinde ortaya çıkarabiliyorlar. fakat, aynı zamanda bu kadar emeğin karşılığını almak da parasal manada gitgide zorlaşıyor.
  • android sürümünde dikattimi çeken bir olay yaşattı.

    64gb hafızamda yer kalmayınca buradan bazı şarkıları silmeye başladım. belki 100-200 silmişimdir. hatırladığım kadarı ile 13-14gb kadar yer kaplıyordu. fakat yer açılmıyor.

    daha sonra verileri silip, şarkıları tekrar indirince 11gb kadar yer açıldı telefonda. artık android mi yapıyor spotify mı neden oluyor bilemedim ama şarkılar silinse bile telefonun bir köşesinde yer kaplamaya devam etmekte.
  • plus abonelik surumunu deniyormus. 0.99 dolara reklamli fakat siradaki sarkiyi kendinizi secebilecegi, yani calma sinirlamasi olmayan bir abonelik paketi olacakmis. bence fena fikir degil.
  • herkese açık çalma listelerimin aylık kaç kez dinlendiğini nasıl görebileceğimi merak ettiğim müzik platformu.

    böyle bir tool ya da web sitesi var mıdır? bilenlerin yardımları ricasıyla.

    iş bu entryi çözüme ulaştığında güncellenecektir.
  • ios 15 beta güncellemesinde hata veren uygulama. ilk 3 beta güncellemesinde sorun yaşamamıştım fakat bugün spotify şarkının ortasında kapanıyor maalesef. eylül ayında ios’in gerçek sürümüne geçince düzelir artık.
  • haftalık keşif listesinin eskisine oranla belirgin şekilde iyi çalışmaya başladığı uygulama.

    eskiden "bunu alan bunu da aldı" mantığıyla sanatçılar arası bir ilişki kurarak onların en çok dinlenen şarkılarını tercih ediyordu galiba.

    şimdi sanki kullanılan enstrümanlar, ritm, tarz, enstrüman soloları gibi detayları dikkate alıyor gibi geldi. belirgin bir iyileşme var.

    yıllar önce pandora uygulamasının music genome project ile yaptığı yaklaşımı uygulamaya başlamış olabilir. yıl olmuş 2021, pandora seviyesine daha yeni ulaşıyor.
  • premium youtube kullandığım için uzun süredir uzam kaldığım uygulama.

    kesinlikle youtube müzik'ten daha güzeldi ve çok özlüyorum, ama her uygulamaya ayrı para vermek de yoruyor bir zaman sonra.
  • pahalı ya, her şey gibi.
  • sweet child o' mine 1 milyar dinlenmeye ulaşmış.

    daha önce yazdığım alakalı entrylerde (bkz: spotify/@moresk) stream başı gelirlerden bahsetmiştim.

    guns n roses'in 1 milyar stream'i karşılığında aldığı para yaklaşık 3 milyon dolar.

    spotify'ın kurulduğu 2006 yılından beri 15 yılda bu tek şarkının geliri 3 milyon dolar. 15e böldüğümüzde 200.000 dolar yıllık bir para tutuyor.

    tabi ki, spotify'da milyar dinlenen adamın yegane geliri spotify üzerinden olmayacaktır. konseri var reklamı var satışı var tişörtü var evet, ama "ben bestelerimi yayınlayayım, spotify'dan telif alayım" diyen arkadaşların bu rakama iyi bakmalarında fayda var.

    "abi yıllık 200.000 dolar bana iyi ya" diyeceksiniz de, spotify'ın telif ödemesinin ülkelere göre olduğunu hatırlatayım. yani amerikalı bir dinleyiciden gelen gelirle türk bir dinleyiciden gelen gelir aynı değil. çünkü amerikalı 10 dolar ödüyor (80 lira) türk burada 20 küsür lira ödüyor aylık. gelir paylaşımı da ona göre.

    tarkan'ın 1 milyar dinlenmesi 3 milyon dolar yapmayacak yani. dinleyicilerin ödediği aylık ücrete göre oranlanacak. kendi dinlenme sayılarım ve karşılığında hak kazandığım parayı hesapladığım takdirde stream başına 0.00112 dolar kazanıyor türkiye'de türkçe muzik yapan birisi.

    1 milyon dinlense alacağı para 1.120 dolar. 10000 lira civarı yani. net söyleyeyim, produksiyonu profesyonellere yaptırılan tek şarkının zaten maliyetini belki kurtarır. buna pr bütçesi dahil değil.

    özetle indie olarak albüm yayınlamak isteyen, bestesini kaydedip bu ortamlarda yayınlamak isteyenlerin buradan gelir beklentisi olmasın hiç. burası artık bir kartvizit. müzik üreten birisi olarak "var mısın"a "evet" diyebilmek için kullanılması gereken bir platform.

    takip ettiğim, indie denebilecek y.dışı sanatçıların grupların yöntemi canlı konser - online konser ve patreon, buy me a coffee - twitch donation tarzı şeylere yönelmiş durumda.
    ek olarak tabi ki bir de merchandise var. dropshipping yöntemiyle t-shirt, kahve fincanı, plak vs satıyorlar.

    özetle pederlerin "hobi olarak gene yap" tavsiyesi geçerli görünüyor.
  • sabah saatlerinden beri hata veren müzik platformu
hesabın var mı? giriş yap