• profesyonel sistemlerdeki deneyimini ev sistemlerine aktararak sasirtici derecede iyi fiyat/performans oranina sahip hoparlorler ureten firma.
  • 1926 yılında tulsemere manufacturing company adıyla kurulan ingiliz şirket, 2002 yılında danimarkalı tc group tarafından satın alınmış.

    http://www.tannoy.com/
    https://www.facebook.com/tannoy1926
    http://www.youtube.com/user/tannoypro
  • hi end kavramını tamamen hak eden ürünleri olan firma. bu amcaların bi set stereosunu dinledim akıl almaz bişeydi. çift 20 cm dual concentric teknolojili sürücüleri vardı. daha iyisini dinlemedim daha. detaysa detay doğallık derinlik vs herşey yerli yerinde.

    yıllar sonra edit : prestige serisine hayran kalırsın ama evine mx serisi gelir. o da olumlu.
  • tüm zamanların en iyi hoparlör üreticilerinden biridir ancak ülkemizde adı pek bilinmeyen kef, dali, b&o, b&w, sonus faber, heco gibi markalarla aynı kaderi paylaşır. "adı duyulmamış markayı neaabacan paynır alsaydın ya" diyen bir cehalet yumağı var ülkede. tannoy, stereo camiasında ar-ge ile yenilik deneyip, kendi teknolojisini üreten azınlığın içerisindedir. gerçek müzik zevki için bilmeyenlerin keşfetmesi gereken bir dünyadır. sizi uçuracak hoparlörleri vardır. bir vakit giriş seviyesi olan "mercury mx1" modeliyle pek bir sevişmişliğim vardır.

    bir gün canterbury'e ulaşmak da nasip olur inşallah. oh yes
  • hifi olayına vintage ses elemanlarıyla giriş yaptıktan kısa bir süre sonra tanıştığım hoparlör üreticisi firma.
    tannoy ingiltere'de kurulmuş, sonrasına iskocya'ya taşınmış ve şimdilerde de danimarkalı bir gruba ait hifi end hoparlör üreticisi. bir bilgiye göre ismini ilk ürettigi hoparlörlerde kullanilan tantalum-alloy rectifierlardan almıstır.

    ilk olarak bir tannoy super gold monitor modelini dinleme şansım olmuştu. henüz üst seri ses sistemleriyle yeni tanışmış olan benim aklımı alan ses kalitesi ve vintage hoparlörler arasında açık ara en estetik görünümlü hoparlör olması ile gönlümü çaldı. sonrasında bir üst modeli olan bir çift little gold monitor a sahip olma şansım oldu, bırakmaya da hic niyetim yok.

    tannoylar altin çağını 1965-1985 arasinda yaşamıştır. yeni dönem sistemlerini dinleme şansım olmadığı için yorum yapamıyorum ama söylenenler eski ihtişamından çok uzak olduğu yönünde. ilk dönemler profosyonel kullanim amaclı üst seviye monitör hoperlörler üretmis olan tannoy; dual concentric teknolojisi sayesinde soundstaging performansı üst seviye olan, bir dönemler ünlü abbey road stüdyosu dahil birçok kayıt stüdyosunun tercihi olan monitörler tipi hoparlörler üretmiş, prestige serisi ile (bkz: westminster royal) hifi dünyasında efsane olmuş markadır.

    edit: imla
  • tannoy 1950 lerin sonunda ilk hoparlörleri o yapan, altın çağını 1970-1990 arasında yaşamış bir ingiliz hoparlör üreticisidir.
    tam olarak hatırlamamak beraber firma satildıktan sonra ses mühendislerini ve değerli ustaların kaybetmiş ve eski kalitesine hiç yaklaşamayan ürünler üretmeye başlamıştır. şimdilerde high end sistemlerden ev kullanımına geçmiş ve değeri kesinlikle çok düşmüştür.

    tannoy 1947 de ilk dual concentric tasarımlı monitor black ile doğmuş. yani woofer ve tweeter eşmerkezli olacak şekilde tasarlanmış. bu teknoloji 2000lere kadar kullanılmış. 20watt gücündeki monitör black hoparlörler 92db ses hassasiyetine sahip.

    1953 te 15 inch lik monitor silver sistemi piyasaya sürülmüş horn destekli bir hoparlör. bunun 12inch versiyonu daha sonra 1979da piyasaya sürülecek olan efsane tannoy little red monitorün babası.

    1961de monitor red üretiliyor. 15inch 50watt ve 10inch 25watt modellerinin ikisi de 94db. bunlar özellikler tüplü amfiler ile kullanılmak üzere tasarlanmış.

    1967'de monitor gold serisi ile red ler gold lara dönüşmüş. ilk defa şimdinin standardı kabul edilen 8ohm a geçilmiş. diğer tüm tannoylar gibi 10,12 ve 15 inçlik üç modeli var.

    sonrasında hpd (high performance dual) lar ile görüntüde olmasa da tasarımda ciddi değişiklikler yapılmış. farklı tür magnet ve kullanılan hoparlörler lockwood firması tarafından üretilen oldukça büyük kabinetlere yerleştirilmek üzere tasarlanmış. bu büyük hoparlörler daha çok kayıt studyolarinda kullanılmak üzere üretilmiş. 10,12,15 inçlik modelleri ve dual concentric hala devam.

    hpd lerin satışını artırmak için marketin olayına giren tannoy bunları
    arden (15")
    berkeley (15")
    cheviot (12")
    devon (12")
    eaton(10")
    olarak adlandirmis. bu seri 1975-1980 lerde tüm dünyada ve özellikle o dönemlerde hifi elektroniğin kabesi olan japonyada çok büyük başarı yakalamış ve high end kabul edilmiş.

    bu çok büyük kabinetleri evlere satamayan tannoy, auxiliary bass radiator design (abr) kullanarak t serisini üretmiş.
    t225 mayfair ve t185 dorset modelleri 10" hoparlör ve bir abr, yani arkasında elektromanyetik sürücüsü olmayan bir koni kullanarak, t165 chester ve t145 ascot ise sadece 10" hoparlör kullanarak üretilmiş.

    1970lerin sonlarında firma büyük kabinetleri evlere sığdırmak için küçülmeye uğraşırken başka bir takım ise profesyonel stüdyo kayıt monitörleri alanına odaklanmış. tannoy hiç reklam yapmamasına rağmen bu dönemlerde kayıt studyolarinda zaten pazar lideriydi.

    1979'da brüksel fuarında özellikle kayıt studyolarinda kullanılan güçlü amfiler için tasarlanan studıo monıtor (srm) serisini piyasaya sürdü.
    buckingham, classic monitor, super red monitor, srm15x, srm12x, little red monitor, srm10b isimli 6 modeli tannoy markasını hifi dünyasına perçinlemistir.

    1980lerde yine ev kullanıcısına satılmak üzere arundel, balmoral ve caernarvon modelleri çıkarılmış.

    radical range (prestige)
    daha nasıl abartabiliriz diyerek üretilen devasa ve efsane westminster, grf memory ve edinburgh modellerini sadece dinleyebilmek için kapıda kuyruklar oluşan gösteriler yapılırdi.
    bunların devamı olarak biraz daha küçültülmüş modelleri olan stirling ile
    tamamlanan radical serisi sonradan prestige olarak anılmıştır.

    bundan sonra üretilen sistemler wildcat serisinden başlamak üzere gem tasarım hem görüntü hem kalite olarak kötüleşmeye başlamış.

    wildcats, rhr limited edition, series 90, sixes, wavefront, dmt, contractor gibi seriler 1990lara kadar gelmiş.
    bunlarin arasında westminster royal ı kenara koyarsak kalanları tannoy un eski ihtişamına bir daha yaklasamamış.

    tannoy 2002'de tc group ve sonrasında 2015'te tc group ile birlikte music group isimli filipinli bir firma tarafından satın alınmış.
  • kanımca hoparlörde ingilizlerin en iyi firması. şu ana kadar dinlediğim/kullandığım mercury, revolution, saturn, definition… tüm serileri, kendi kategorisinde kesinlikle çok üst performans veren hoparlörlerdi. kontrollü, tok ve net bass’ları, dengeli, doyurucu ton, yüksek detay ve berraklığıyla, kendini hemen fark ettirir. b&w gibi bir rakibi varken “overrated” nitelemesi tannoy’a oldukça uzak.
  • güzel kabinler.
  • mercury mx-1 modelini yıllardır kullandığım, bir zamanlar f/p oranı en iyi bookshelf olarak nitelendirildiği için tercih ettiğim, şimdilerde sıfırı pek bulunmadığından, ikinci elleri iyi prim yapmış, ganimet niteliğinde hoparlörlerin üreticisi, köklü firma. fullrange hoparlörleri de pek methedilir. kısfmet, belki bir gün...
hesabın var mı? giriş yap