• tema'nın yeniden yeşerteceğiz diyerek başlattığı kampanyadan toplanan bağışlar orman genel müdürlüğüne verilecekmiş.

    kafa radyo'daki ilgili ses kaydı

    s: sunucu - t: tema yönetim kurulu başkanı deniz ataç

    s: tema'nın şu anda yaptığı diğer fidan bağışları gibi olacak değil mi?
    t: evet, ama bunun şöyle bir farkı var. buradaki fon, orman genel müdürlüğünün ilgili bölge müdürlüğüne aktarılıyor. yani şu anda hangi bölgedeyse yangın, oraya aktarılıyor. normalde hatıra ormanlarında koordinata kadar veririz ve üç yıl izleriz, fakat burada ogm'nin insiyatifinde yanan alanlar. ama biz tabii ki alanı izliyoruz, genel bilgileri veriyoruz.

    yazarın yorumu: bu durum, halkın gözünde güvenilirliğini kaybeden devletin halkı bir anlamda dolandırmasıdır. üzücü olan tema'nın da buna alet olması, tema'ya olan güvenimiz suistimal ediliyor. yangını söndürmekten aciz ogm'nin gelen bağışları yeniden yeşillendirmeye harcayacağına inanan varsa unicornlara falan da inanıyordur.

    * bir rica: lütfen bu durumla ilgili olarak çevrenizi ve tanıdıklarınızı bilgilendirin. gerçekleri bilmeye herkesin hakkı var.

    ayrıca (bkz: orman yangınlarının sorumluları)

    ogm'ye aktarılan paraların ne için kullanılacağına güzel bir örnek:
    "orman yangınlarını gözetlemesi için orman genel müdürlüğünün envanterinde bulunan 1 jet uçağı ve 2 helikopter tarım ve orman bakanı bekir pakdemirli'nin makam aracı oldu." - kaynak

    bu da bir diğeri:
    bayii fiyatı 2 milyon tl ( = 200 bin fidan) olan 2021 model toyota land cruiser prado jeep’lerden orman genel müdürlüğü bölge müdürleri için 28 adet alındı. ( = 5.6 milyon fidan) kaynak

    editler:
    - stk editi: insanları stk'lardan soğutmaya çalıştığımı iddia edenler var. geçmişte tog, ahder gibi stk'larda aktif gönüllülük yaptım. şu anda da tegv'de aktif gönüllü eğitmenim. sizi stk'lardan soğutmak isteyecek son kişilerdenim. tepkim bir stk'nın devletin para toplama işine alet edilmesine.
    - yeşil editi: "bir yazarın mesajı hoşuma gitti paylaşmak istiyorum. unicornlara inanmıyorum fakat tema tarafından toplanan bağışlar ogm'ye aktarıldıktan sonra yüzde yüz yeşillendirilecektir, aksini düşünmek bile ülke gerçeklerine ne kadar uzak olduğunu gösterir. hepsi balya balya yeşil dolarlara dönüşüp birilerinin cebine gitmezse ben de bir şey bilmiyorum." tabii yeşil var, yeşil var :))
    - gündem editi: başlığın sözlük tarafından gündemden düşürülmesi de ilginç bir deneyim oldu.
    -- tekrar gündeme çıktık, ilginç işler gerçekten.

    ek sorunsal 1:
    #126327135 - @max and mary
    "tema yönetim kurulu başkanı deniz ataç diyor ki ormanlık arazi yandığında kendiliğinden yenilenmeli, müdahale edilmemelidir. o zaman tema’ya soruyorum, “neden kaybedilen ormanları yeşertelim” diye kampanya yapıyorsunuz?
    kendi şirketim dahi tüm türkiye galeyana gelip para gönderdi. ve orman genel müdürlüğüne gitmesini geçtim, ormanın faydasına bir konu da yok. neden böyle bir şeye ön ayak oluyorsunuz?"

    ek sorunsal 2:
    #126340454 - @kirk karakterlik nick yazan yazar kisisi'nin tespiti:

    tema'nın fidan bedeli (13 tl):
    https://www.tema.org.tr/fidan-bagisi-sertifikasiz

    ogemvak* fidan bedeli (10 tl):
    https://bagis.ogemvak.org.tr/bagis/fidan-bagisi

    yazarın tespiti ve sorusu açık ve net:

    "bu şartlar altında, ogemvak'tan yüzde 30 pahalı bir tutara fidan satan tema'nın mal alıp yüzde 30 kârla satan tüccardan tam olarak ne farkı var? para zaten transfer ediliyorsa doğrudan ogemvak'a 13 fidan bağışlamak yerine tema'ya 10 fidan bağışı yapmanın mantığı nedir?"

    ** yeniden yeşerteceğiz kampanyasındaki 1 fidan bedeli 10tl, bu kampanyanın tema'nın diğer fidan bağışlarından farklı olduğunu tema yk başkanı belirtmişti.
    *ogemvak, yönetim kurulu ogm üyelerinden oluşan ogm'ye bağlı bir vakıf, ogm aslında.

    ek sorunsal 3:
    tema'daki fidan fiyatlama karmaşasıdır.
    ekran görüntüsünde de görülebileceği üzere tema fidan fiyatlaması şu şekilde:

    fidan birim bedeli | 13 tl
    basılı sertifika: 14,8 cm x 21 cm | 3 tl
    elektronik sertifika: pdf | 1 tl
    hem basılı hem elektronik sertifika: 3,50 tl

    elektronik sertifika bedeli 1tl ise, sertifikasız fidan bağışı neden (13tl) de elektronik sertifikalı fidan bağışı bir tarafta (10tl) diğer tarafta ise (14tl)?
  • bu durumda bağışların beşli çeteye, beşer onar maaş alan yiyicilere ve diğer asalaklara gitmesi durumudur.
  • büyük bir hatadır. koordinat vermiyorsan yine verme ama fidan olarak ver. hangisi nereye dikildi bilelim. hatta tüm türkiye tema üzerinden yapsın, her bir fidanın hesabı sorulsun. farklı oluşumlar üzerinden olursa aynı fidanı hem onlara hem temaya bu sizin fidanınız diye yutturmaya çalışırlar.
  • kazıklanmış hissediyorum.
  • ağaçları, fideleri nereden alıyorlar sanıyorsunuz? para karşılığında orman işletme müdürlükleri fidan satılıyor elbette. ve evet, ağaç dikilecek yerleri de yine orman bölge müdürlükleri belirler. toprak yapısı ve iklime göre planlama yapar.

    edit: neden küfrediyorsunuz anlamış değilim. kininizde boğulun.
  • ekşi sözlükün ne kadar salak dolu olduğunu ve bu salakların nasıl manipülasyon kovaladığını göstermiş başlık.

    bu tarz durumlarda süreci tekrar eski haline getirmek ilgili bakanlığın yönetimindedir.

    geçmişten bu zamana kadar devletin ilgili birimleri bir çok başarılı yönetim sergilemişse tekrarda aynı başarıyı gösterecek güce sahiptir.

    burada ilgili trollere düşen laga luga yapmayı bırakıp bağışta bulunmalarıdır.
  • yesilinbaskenti.com'a bağışların yapılması gerektiğini göstermiştir..
  • ogm'nin tema'yi kullanrak vatandastan harac toplamasi olayidir.

    (bkz: yardim hesabi acildi milletimiz comerttir) enayiler direkt hesaba, muhalifler tema'ya..

    edit1:
    @ozgurpapatya kullanici adli caylagimizdan da mesaj geldi paylasmami rica ederek ama bilemiyorum altan.

    "tüm vakıf ya da kurumların ağaçlandırma dikim bağışları ogm üzerinden yapılır. bakanlık ve müdürlükler yer tahsis eder tema gönüllüleri ve başkanlıkları tarafından o bölgeler ağaçlandırılır. ben bir gönüllü olarak daha önce böyle bağışlanan fidanlardan diktim. halkı galeyana getirmeyelim. temaya yeşile desteğe devam."

    gelen diger mesajlar uzerine edit2:
    birkac yazarimiz bu kampanyadaki durumun diger zamanlardaki hatira ormani ve agaclandirma calismalarindaki prosedurden ziyade direkt olarak fon aktarimi oldugunu vurgulamami istedi.
    zaten ilgili ses kaydinda da bu belirtiliyor.

    yani sonuc, bagislarimiz yine firavunlara gitti. tema'ya hayatimin yaklasik yarisi kadar suredir destek veren biri olarak cok kizdim. bana kalirsa insanlari yanilttilar. ülkede güvendigim tek yardim kurulusu kendileriydi. bir süre kandirilmislik hissiyle sanirim destekci listesinden cikacam.
  • tam bagis yapiyordum ki basligi gordum ve ses kaydini dinledim. kafasini alirlar anca benden. arabaya biner, gider kendim teslim ederim yardimimi.
  • tam olarak 5 dakika önce tema'ya bağış yapmaya karar vermiş mail atmak üzereydim fidanlar dikilirken katılma şansımız olabilir mi vs diye. an itibariyle bu bilgiyle birlikte tema'ya bağış yapmaktan vazgeçmiş bulunuyorum. artık yeni bir oluşum veya yöntem bulacağız anlaşılan kaybolan canları tekrar yeşertmek için.

    ben ogm'ye bağış yapmak istesem gider doğrudan onlara yaparım zaten. tema bu konuda insanların güvenini kazanmış bir oluşumken böyle aradan sıyrılması pek hoş olmadı. üzüldüm böyle olmasına.
hesabın var mı? giriş yap