• akhisarın eski adı. antik lidya kentinin kuzeydeki en önemli kenti. yeryüzünde paranın ilk kullanıldığı kentlerden. roma döneminde en parlak devrini yaşamış 3 tiyatrolu bir metropol haline gelmiştir. m.s. 1. ve 2. yüzyılda hristiyanlık batı anadoluda* yayılırken hristiyanlığın ilk kurulan 7 kilisesinden biri thyateira'da inşaa edilmiştir. kalıntıları hala şehir merkezinde bulunan bu kilise özellikle fotoğraf çekme meraklısı japon turistlerin her mevsim ziyaret akınına uğramaktadır.
    (kaynak http://www.akhisar.com/)
  • bir lidya sehri olarak thyateira idari ve politik acidan kendisine bagli bircok kucuk kentin ortasindadir. bunlardan en onemlileri attaleia (selcikli), hadrianapolis (siledik), yortan (bostanci), kalanda (gelenbe), nakrasa (ilyaslar), hermokapeleia (zeytinliova), meteorion (medar), apollonis (mecidiye), hierakome (beyoba), gordos (gordes) ve kharakipolis (karayakup) dur.
  • hristiyanlığın ilk yıllarında 7 önemli kilise vardır. bunlar, 1.ephesus(selçuk-efes), 2.pergamon(bergama), 3.laodikia(denizli), 4.sardis(salihli), 5.philedelphia(alaşehir), 6.smyrna(izmir) ve 7.thyateira(akhisar)'dır. ünlü jezabel, thyateira'da yaşamıştır.
  • roma döneminde emekli komutanların hayatlarını geçirdiği bir sayfiye yeri olarak kullanılmıştır. thyateria şehrinin akhisar'ın altında kalmayan tek parçası olan bazilika da bu dönemde yapılmıştır.
  • roma imparatorluğu döneminde büyük bir savaşa da sahne olan antik kent. ms 366'da kilikya'lı komutan procopius, ayaklanarak roma tahtı varisi valens'e bağlı birlikler ile thyateira kentinde karşılaşmıştır. "thyateira savaşı" olarak tarihe geçen savaşın sonunda valens kuvvetleri üstün gelmiş, procopius ise yakalanarak idam edilmiştir.
  • thyateira ile akrasos antik kentleri arasında aristonikos isimli bergama kralının oğlunun çıkardığı en büyük ayaklanmaya sahne olan kentlerden biri. döneminde en büyük yahudi nufusuna sahip dolayısı ile incilde de önemli bir yere sahip kent. gezdim gördüm. incilde bahsedilen kilise burada diye söz ediliyor. lakin ne mimarisi ne de yerleşim yerinin incildeki tarifine göre uygunluğu yok. evet o arazide bir yerde ama bahsedilen bina değil. tepe mezarı diye adlandırılan yer sonradan uydurulduğunu düşünüyorum. hatta paulusun mektupta da bahsedilen lidya ile jazebel adlı kişilerin yaşadığını ispatlaya arkeolojik bulgular olmayıp biraz hayal ürünü gibi.
  • 2011-2021 dönemi kazılarla ilgili sonuçların anlatıldığı kitabın birinci cildi çıktı. görselini de ekleyelim hemen.
    görsel
hesabın var mı? giriş yap