• özeti kapanış şarkısı mortal man'in sonunda kendrick'in 2pac'a anlattığı hikaye olan albüm. tüm albüm bu hikayeye dayanıyor aslında. böylece good kid, maad city albümü gibi devamlılığını sağlıyor. bir tırtılın kelebeğe dönüşmesinin öyküsü kısaca.

    hikaye ise şu;

    --- spoiler ---

    “the caterpillar is a prisoner to the streets that conceived it ıts only job is to eat or consume everything around it, in order to protect itself from this mad city while consuming its environment the caterpillar begins to notice ways to survive one thing it noticed is how much the world shuns him, but praises the butterfly the butterfly represents the talent, the thoughtfulness, and the beauty within the caterpillar but having a harsh outlook on life the caterpillar sees the butterfly as weak and figures out a way to pimp it to his own benefits already surrounded by this mad city the caterpillar goes to work on the cocoon which institutionalizes him he can no longer see past his own thoughts he’s trapped when trapped inside these walls certain ideas start to take roots, such as going home, and bringing back new concepts to this mad city the result? wings begin to emerge, breaking the cycle of feeling stagnant finally free, the butterfly sheds light on situations that the caterpillar never considered, ending the eternal struggle although the butterfly and caterpillar are completely different, they are one and the same."

    --- spoiler ---

    wesley's theory'de kendrick sıradan bir gençken * şöhret olmasını anlatıyor. şarkının ilk verse'ü yetenekleri şöhret ve zenginlik tarafından gölgelenmiş siyahi bir sanatçının perspektifinden yazılmışken 2. verse'ünde de amerikan müzik ve eğlence piyasasının gözünden kendisini değerlendiriyor. şarkının adının wesley's theory olması da ünlü aktör wesley snipes'a bir gönderme.

    king kunta ise yetenekli bir müzisyene dönüşmesini temsil ediyor. şarkının prodüksiyonu ise on numara, sound'u kendrick'in memleketi compton'ın köklerine dayanıyor. dinledikçe sevdiğim şarkılardan oldu. şarkının ismi alex haley'nin roots: the saga of an american family adlı romanındaki kunta kinte adlı 18. yy'da yaşamış bir köleden alıntı.

    institutionalized'da ise hikayesinin "already surrounded by this mad city the caterpillar goes to work on the cocoon which institutionalizes him. he can no longer see past his own thoughts" kısmına değinmiş. zenginliğin ve gücün insanları nasıl yoldan çıkarabileceğini anlatan bir şarkı, compton'da sık sık gördüğü ve değindiği şeyleri bir kez daha anlatmış.

    these walls'da bahsedilen duvarlar tırtılın kozası. aynı zamanda seksi de temsil ediyor.

    u ise melankolik sounduyla hayvan gibi eğlenceli ve iyi hissettiren bir şarkı olan i'ın tam zıttı. geçtiğimiz günlerde rolling stone'a verdiği röportajda yazdığı en zor şarkılardan birinin bu olduğunu söylemişti.

    pharrell williams'ın prodüktörlüğünü yaptığı alright'ı dinlerken depresif moddan çıkıyorsunuz. nakaratı a$ap ferg'ün shabba şarkısına çok benziyor. albümdeki en radio-friendly şarkı olabilir. mainstream hip-hop'a en çok yaklaştığı şarkı bu.

    öyküdeki ''the result? wings begin to emerge, breaking the cycle of feeling stagnant" kısmında kendrick for sale ve momma'ya değiniyor. momma'da ünlü olmuş kendrick compton'daki evine dönüyor ve oradaki insanların hala suçlarla, fakirlikle boğuştuğunu görüyor. albümün devamında ise ayakları oldukça yere basan, daha gerçek ve ciddi şeylerden söz eden bir kendrick lamar'ı dinliyoruz.

    hood politics üzerine kafa yorulası sözleriyle albümün ağır toplarından. jesse ventura okuyan bir rapçiden bahsediyoruz, bu eleman gerçekten farklı bir kafa yaşıyor kulvarındaki diğer isimlere göre. outro ile albümün en iyi şarkısı how much a dollar cost'a mükemmel bir şekilde geçiş yapılıyor. bu şarkıda kendrick şöhretten ve başarısından sonra hissettiklerini benzin istasyonundaki evsiz bir adama anlatıyor. evsiz adama olan hisleri sırasıyla suçluluk duygusuna, acımaya ve en sonunda kızgınlığa dönüyor. en sonunda benzin istasyonundaki evsiz adam tanrı olduğunu iddia ediyor. incil'e yapılan göndermelerle, hikaye anlatımıyla dinlediğim en inanılmaz şarkılardan biri. nasıl yazdı, nasıl düşündü böyle bir şeyi bilemiyorum ama kariyerinin tepe noktası olabilir. mükemmel altyapısından bahsetmedim bile. evsiz bir adamı merkez alması şarkının adını daha da anlamlı kılıyor. gerçekten bir doların değeri nedir? kendini adamakla veya fedakarlıkla ölçülebilen bir şey midir? felsefe yapayım derken türkiye'de yaşadığımı ve doların 2.5 liranın üstüne çıktığını, artmaya devam ettiğini farkedip susuyorum. kendrick'e göre olmasa da türkiye'ye göre dolar 2.6 lira.

    complexion ve the blacker the berry ırkçılığı merkezine alan şarkılar. complexion'daki rapsody'nin performansı çok iyi. hatta bu şarkıdaki verse'ü kendrick'in kısımlarından daha iyi ve etkili olmuş. albümün 2. single'ı -ve bana göre en iyi 2. şarkısı- the blacker the berry bekleneni fazlasıyla karşılıyor. ''six in the morn, fire in the street burn, baby, burn, that's all i wanna see'' sözleri 16 ağustos'ta sabaha karşı patlak veren ferguson olaylarına gönderme. şarkının introsunda kendrick'e eşlik eden vokal ''bize diz çöktürdüler, inanmadığımız tanrıya dua ettirdiler'' diyor. doğduğu dönemdeki abd başkanı reagan siyahi gençlerden resmen bir canavar yarattı, özellikle de hip-hop dinleyicilerinin aşina olduğu bir konu. reagan'ın yarattığı bu öfkeli kalabalığın tam ortasında yetişmiş bir genç bu şarkıda tüm nefretini kusuyor. mükemmel altyapısıyla insana gaz veren, tüylerini ürperten bir şarkı. 2015'in en iyi 3-5 şarkısından biri hatta.

    you ain't gotta lie west coast tarzıyla kendrick'in köklerini yansıtan şarkılardan biri. diğer mainstream rapçilerden farkını yansıtıyor genel olarak. i iyi hissetmeyle ve kendini sevmeyle alakalı. albümün genel soundu gayet karanlık olduğu için diğerlerinin arasından sıyrılıyor. single versiyonuyla albüm versiyonu farklı, albüm versiyonu gerçek bir canlı performans gibi bu da hoşuma giden ayrıntılardan birisi. albüm versiyonu kesinlikle daha iyi ve daha eğlenceli olmuş, şarkının ruhu gerçekten hissediliyor.

    albümün kapanış şarkısı mortal man ise martin luther king jr, nelson mandela ve 2pac gibi ünlü aktivistlere ve düşünürlere karşı bir saygı duruşu. kendrick onların yolunu izliyor ve kendisini bu konuda yeni jenerasyonun sesi olarak görüyor. şarkının sonunda da 2pac ile konuşuyor. bu kısmı gerçekten mükemmel hazırlanmış dinlerken şok oldum açıkçası. 2pac ile kendrick konuşurken arka fonda çalan şarkı o kadar güzel ki insan albümün bitmesini hiç istemiyor, albümün muhteşemliğine yakışır bir kapanış.

    hazmedilmesi zor, herkesin beğenemeyeceği dolu dolu bir albüm kısacası. sürekli uyuşturucudan, alkolden, güzel kızlardan bahseden diğer mainstream rapçilerin aksine dünyaya anlatacağı bazı şeyler olan, düşünen genç bir adamla karşı karşıyayız. insanlara ağır gelecek gerçek şeylerden bahsediyor, yaptıkları yapacaklarının ispatı. albümü tırtıl-kelebek metaforuyla bir adamın olgunlaşması olarak değerlendirmek daha doğru olur.
  • başlıkta albüm ile ilgili yazılabilecek çoğu şey yazılmış. bende şunu ekleyim o halde albümün isminde to kill a mockingbird'e atıf vardır. kelebek'den kasıt aslında bülbül. ghettolarda doğup büyümüş olanları kelebeğe benzetiyor. yani bir gün kelebeğe dönüşebileceklerini söylüyor. kolay değil bu albümde ki alright bir neslin siyasi sloganı oldu. böyle şeyler insanı efsane yapıyor işte.
  • grammy değil nobel ödülü verilmesi gerekilen albüm.
  • kanye west the college dropout ve graduation lie rap dünyasında nasıl bir değişikliğe neden olduysa kendrick'te bu albümüyle başka bir değişikliğe neden oluyor.

    çok kaliteli bir albüm olmuş. bu kalite ilk şarkıdan kendini hissettiriyor zaten.

    inanılmaz baslarla süslenmiş, şarkı sözleri karı kız siktim, arabam çok şık, otda içiyorumdan uzağa gidemeyen rap şarkılarına çok güzel bir cevap bu albüm.
  • sosyal medyada fanlar tarafından yayınlanışının dördüncü yılı kutlanan kendrick lamar’ın üçüncü stüdyo albümü.

    abd’de zirveye oturan albüm, 96 puanla lamar’ın eleştirmenler tarafından en yüksek puan alan çalışmasıdır. 2015’te billboard, rolling stone ve pitchfork dahil birçok oluşumun yıl sonu listelerinde en iyi albüm olarak sıralanmış ve pek çok ödül kazanmıştır. listelerde lamar’ın sonraki albümü damn kadar başarılı olmasa da hem rap müziğinde daha büyük bir etkisi vardır hem de fanların gözünde damn’den daha iyi bir albümdür.

    albümün almayı başaramadığı tek ciddi ödül var, o da grammy’de yılın albümü ödülü. kendrick lamar bugüne kadar yılın albümünü dört kez kaybetti ancak fanların en üzerinde durduğu ve nefret kustuğu yıl 2016’da to pimp a butterfly’ın 1989’a kaybetmesi. bunun için ilginç bir şekilde hem swift’e hem 1989’a bayağı öfkeliler. lamar yılın albümünü a ya da b şarkıcısı yüzünden değil, grammy üyelerinin ona bu ödülü vermek istememelerinden dolayı alamadığını ispatlayacak kadar çok kaybetti. altı yılda dört kez boş döndü adam. 2016’da 1989 ödülü kazanamayabilirdi ama yine kendrick’e vermeyeceklerdi. ödül başka bir beyaz şarkıcıya gidecekti, tıpkı bu yıl olduğu gibi. üstelik benim için en acı kaybı 2018’de bruno mars’a kaybettiği yıldır. her şey lehineydi. adaylar arasında hem en yüksek eleştirmen puanına hem de en iyi liste başarısına sahipti. 2016’da olduğu gibi karşısında 1989 kadar güçlü bir albüm yoktu ama yine kaybetti. sorunun başka isimlerden ziyade grammy üyeleri olduğunu, lamar’ı özellikle ödüllendirmek istemediklerini gösteren en belirgin yıldı 2018.
  • über müthiş review'lar alan albüm. hiphop (bir kaç isim haricinde) çok ilgilendiğim bi tür olmasa da ben de dinledim, gerçekten de başarılı bi albüm olmuş. gelecek sene için grammy ödülleri'bnde yılın albümü ödülünü alabilir.
  • tam bir gta san andreas albümü olmuş. kaçır arabayı dinle :)
  • kendrick lamar'ın doğduğu ve yetiştiği coğrafyanın* hakkını vermeye başlamış olduğunu görmemizi sağlamış albüm. debut albüm gkmc * konjüktür gereği fazla mainstream idi. to pimp a butterfly ise g-funk'ın dibi diyebileceğimiz altyapılarıyla, rnb ve jazz ın harmanlandığı underground tadı veren bir albüm olmuş. çok cesurca buldum. west up!
  • ilk izlenim biraz garip bir tat bıraktı bende,alışamadım.good kid m.a.a.d city kıvamında bir albüm değil,daha çok section.80'e dönüş gibi olmuş bu albüm.kendisi de bu albümü belirli bir dinleyici kaygısı ile çıkarmamış gibi görünüyor.öyle konserde bağıra bağıra söyleyebileceğim bir parça göremedim ben albümde.dile dolanacakları single olarak çıkardı zaten kendrick. (bkz: the blacker the berry)(bkz: i)

    biraz daha dinleme ile daha çok sindirebileceğim bir albüm görüntüsünde şu an.bu kulaklar kendrick lamar'dan gkmc gibi bir albüm duyduktan sonra kusura bakmasın ama beklenti çok üst seviyede oluyor.

    albümü sindirdikten sonra tekrar edit geçerim buraya.
  • son on yilin en iyi albumlerinden, belki de gelmis gecmis en iyi rap albumu. albumdeki sarkilar banger degiller bu yuzden bazilari tek basina guzel bazilari okay. ancak album olarak bastan sona dinlediginiz zaman inanilmaz bir oyku icinde buluyorsunuz kendizi, ses tasarimi cok guzel ve tam bir experience bu albumu dinlemek. lyric'leri okuyup kendrick'in tasvir ettigi durumlari full hayalgucuyle tahayyul etmek super bir zevk. kendrick'in yasadiklarini mukemmel gozlemlerle anlattiklarina yakin hissediyorsun. gercekten mutlu olan sarkilarda icten bir mutluluk, sinirli parcalarda hakiki sinir hissedebiliyorsunuz.

    en guzel sarkilar albumden dinlemeniz kesin gereken:
    king kunta: super beat, cok guzel bir tahta cikma sarkisi. super gaz.
    these walls: komik, seksi, gercekci.
    u: komplike, kendrick'in vokal kontrolu mukemmel. sarkida surekli "loving you is complicated" diye cagiriyor kendisine ve gercekten cok hos.
    alright: tam gaz, fuck the police. siyahi dostlarimiz da kirk yilin basi mutlu olsun. bu sarki amerika ve guney afrika gibi yerlerde protestolarda kullanilmaya baslanmis, bir neslin sesi olmustur bile. ayrica grammy'lerde polis arabasinin uzerinde performansi cok etkileyiciydi. beyaz burjuva moruklari sarstigini umuyorum.
    momma: offf, muthis sarki
    hood politics
    how much a dollar cost: cok seksi bir beati var.
    the blacker the berry: en sinirli en derin sarkilardan biri. ozellikle "i want you to recognize that i am a proud monkey" sozleri her dinledigimde kayitsiz vucudumda fiziksel urperme hissine yol aciyor.
    i: cok guzel kendini sevdiren bir sarki.
    mortal man
hesabın var mı? giriş yap