• ilya ehrenburg'un, yens boot adlı kahramanının avrupa'yı yok etmek üzere kurduğu d.e. tröstü ve yapıp ettiklerini anlatan büyük yergi romanı.

    romanın başında, yens boot'un 'sermaye sizden iş benden' diyerek tröste ortak ettiği üç parababasının tasvirleri çok eğlenceli ve bir o kadar başarılıdır. onca mal mülk içinde aslında ne kadar görgüsüz, gülünç ve insani değerlerden uzak yaşamları olduğu keyifle serilir gözünüzün önüne. roman ilerledikçe avrupa'yı yok etmek için yapılanlar taşlamalı, ironik anlatımlarla bezense de artık keyifli olmaktan çok çarpıcıdır. roman 1923'te yazılmıştır ama ara ara durup 'hımm ya bu şimdiki durumlara çok benziyor' diye düşündürtür sizi.

    zor romandır esasında. 'tamamen sindirdim, çözdüm ben bu romanı' diyen babayiğit varsa mesajını beklerim.
  • 1. bir küfür. "-tröst tröst konuşma lan yavşak."

    2. bir sektörde tekelleşme. akabinde küçük şirketleri yutup sektörü ele geçirmenin terimsel karşılığı. en baba örneği;
    (bkz: warner bros.) (bkz: mgm) (bkz: paramount) (bkz: universal pictures) (bkz: producers distributing)
    (bkz: big five)

    hatta tam karşılığı için;
    (bkz: john d. rockefeller)
    (bkz: standard oil company)
  • kapitalizmin cengaverleridir.
  • abartılı derecede tekelleşen şirketlere alenen höst dememek için iş dünyasının kabul ettiği biçim...
  • firmaların tek yönetim altında gruplaşmasıyla tröstler meydana gelir. tröstler 19. yüzyılda abd'de ortaya çıkmış ve gelişmiştir. tröstlerin piyasada egemenlik kurması ve piyasayı etkilemesi o derece ileri bir düzeye varmıştır ki, sonuçta antitröst yasalar ortaya çıkmıştır.tröstler,ticari veya sınai işletmelerin piyasada daha güçlü olabilmeleri, dahaçok kâr sağlamak amacıyla gerek mali ve gerekse yönetim bakımından dahabüyük kuruluşlar haline gelmeleridir.

    tröstler rakip kuruluşlarıpiyasadan uzaklaştırmak için çeşitli yöntemler kullanabilirler.faaliyette bulunan rakip işletmeyi zayıf duruma sokmak ve sonuçtaortadan kaldırmak veya rakip işletmeyi kendine bağımlı bir durumagetirmek gibi. tröstlerin en çok faaliyet gösterdikleri alanlarşunlardır: petrol, madenler, otomobil, uçak, gıda, ulaştırma, büyükmağazalar vb.

    hukuksal yapı bakımından tröstler genellikle üç grupta toplanabilir:

    votingtröst: bu çeşit tröstler hisse senedi sahiplerine ait haklarınbaşkalarına devredilmesiyle ortaya çıkmaktadır. bir veya birkaçmüteşebbis, hisse sahiplerinin ellerindeki senetleri almakta ve reyhakkını kendi hesaplarına kullanmaktadır. böylece hisse sahiplerindenaldığı vekâletle girişimciler, kendi sermayelerini riziko altınasokmadan piyasada faaliyette bulunabilmektedir.

    füzyon veyakaynaşma: voting tröstlerin yasa dışı ilan edilmesinden sonra,füzyonlar ortaya çıkmıştır. bu çeşit tröstte, tröste dahil işletmelerindağıldığı ve bunların yerine tek bir şirketin ortaya çıktığıgörülmektedir. dağılan şirketlerin hisse sahiplerine yeni şirketinhisseleri verilmektedir.

    holding: bu sistemde şirketlerhukuksal kişiliklerine ve bağımsızlıklarına sahiptir. ancak bunlarınüzerindeki holdingin, şirketlerin hisse senetlerine sahip olmasınedeniyle, bunları kontrol etmek ve yönetmek olanağı vardır.

    çağımızdatasarruf sahiplerinin paralarını işletmek üzere menkul hizmetlerkonusunda ihtisaslaşmış şirketlere yatırım tröstleri denmektedir.yatırım tröstleri iki şekilde olabilir:

    investment trust companyolarak adlandırılan şirketler piyasada kendi hisse senetlerini satar veelde ettikleri gelirle başka şirketlere ait hisse senetleri vetahviller satın alırlar. böylece tröstün hisse senetlerine sahipolanlar diğer şirketlere de ortak olurlar.

    unit trust denenfirmalar ise, piyasadan satın aldıkları hisse senetlerini ve tahvilleriverimliliklerine göre düzenleyerek, unit denen küçük hisseler şeklinegetirirler. bu hisseler tasarruf sahipleri tarafından satınalındığında, tasarruf sahipleri ancak bunların gelirlerindenyararlanabilir, fakat hissedar durumuna geçemezler.
  • (bkz: terörist)
  • (bkz: trost)
  • 21. yüzyıl için verilecek en bariz örnek disney'dir. amerikan eğlence sektörünün lideri olan disney tam 71,3 milyar dolar ödeyerek en büyük rakiplerinden biri 20th century fox'u satın aldı. böylece amerikan sinema sektörünün rekabet halindeki 6 büyük film şirketi(disney, fox, paramount, universal, sony-columbia, warner bros.) arasındaki dengeyi de kendi lehine çevirdi. örnek verecek olursak geçen yıl sinema endüstrisinde disney %26, fox ise %9,1'lik paya sahipti bu satın almadan sonra ise sinema sektörünün %35-40'ı disney'in eline geçecek. disney sadece fox değil bundan önce de pixar ve lucasfilm'i satın almış, sektördeki konumunu güçlendirmişti. yalnız mesele sadece sinema sektörüyle bitmiş de değil disney online film, dizi, belgesel izleme servisi(online streaming) kısmında da pazardaki en büyük şirket olmak için disney plus adını verdiği yeni hizmetiyle bu alandaki en büyük rakibi dünya çapında 150 milyon abonesi olan netflix'i tahtından indirmek istiyor. zaten bu alanda öyle çok fazla rakip yok hulu var amazon prime var bi de netflix var. bunlardan 25 milyon abonesi bulunan hulu'nun da %60'lık payına sahip anlaşılan yakın gelecekte netflix'i de alt edecekler. yani disney bu hamleleriyle adeta önüne geleni yutan bir kasırgaya dönüşmüş durumda. bakalım amerikan yargısı bu duruma ne zaman el atacak.

    (bkz: disney'in 20th century fox'u satın alması)

    (bkz: disney'in lucasfilm'i satın alması)
  • farklı farklı işletmelerin kendi özgürlüklerini bir kenara bırakıp başka bir yönetim altında toplanması diyebiliriz. bu yönetime ise her konuda boyun eğmişsiniz bir nevi köpeği olmuşsunuzdur, çünkü artık karar mekanizması sizin işletmeniz değildir. tröst'ün amacı ise piyasayı kontrol ederek, karlarını maksimum seviyeye çıkarmaktır.
  • efem sanıldığının aksine ilk örneği 19. yy abd'si olmayabilir. bernal 1462'de papalik tarafından kurulan societas aluminum'u ilk kimya tröstü olarak bildiriyor *
hesabın var mı? giriş yap