• ülke nüfusunun fazla olması ve yapılan üretimden kaynaklı olan durum. ancak yine de kendi markalarımızı oluşturup yurt dışına satmadığımız sürece bu sıranın bir olayı yok aslında.
    gdp yani gross domestic product, ülkenin içinde yapılan üretimin değerini kapsar. yani bir fransız firması türkiye'de üretim yaptığında bu türkiye'nin gdp'sine yazılır, çünkü vergiyi türkiye'ye ödemektedir. peki bu durumda gdp doğru bir ölçüm aracı mıdır? sonuçta yapılan kâr fransa'ya gitmektedir. sadece ülke içinde dönen parayı görebiliriz bu ölçümden.
    ancak gnp yani gross national product, kendi ülkendeki ve yurt dışındaki türk markalarını içermektedir. türkiye'nin kendi potansiyelini görmek açısından daha doğru bir ölçüm aracı olacaktır.
  • benim bu tarz soylemlerde merak ettiğim nokta su.

    bunu soylerken davutoglu nun kitleye vermek istediği mesaj nominal olarak avrupanın 6.buyuk ekonomisiyiz değil, vermek istediği mesaj işte avrupanın bir çok onemli ulkesinden ekonomik olarak daha iyiyiz daha gucluyuz kuvvetliyiz ama tabi ki bu doğru değil, cunku senin nominal olarak altında yer alan ulkelerin tamamında kişi başı milli gelir senin 4-5 katın ve daha da onemlisi bu gelir cok daha adaletli dağıtılıyor. yani ekonomik olarak o ulkelerin vatandaşları çok daha fazla refah içerisinde yaşıyorlar.

    gelelim merak ettiğim kısma, davutoglu bunu soylerken bunun bir şekilde aldatmaca bir şekilde çarpıtma olduğunun farkında mı? farkında ise bile bile bunu yapması gunah, haksızlık, adaletsizlik vs değil mi? farkında değil ise bu bir zeka sorunu değil midir? her iki secenekte de olay başka kapılara çıkmaz mı?

    nominal olarak doğru olan ama sonuç itibari ile anlatılmak isteneni anlatmayan ifade
  • devlet için önemli ama halk için önemli olmayan bilgidir.

    hindistan da ona bakarsak dünyada 10.sırada. sen o türkiye ekonomisinin büyüklüğünü bir nüfusuna oranlayıp kişi başına düşen milli geliri bir hesapla önce. ne etti? 10 bin dolar.

    şurdan bakın bakalım 10 bin dolarla kaçıncı büyük oluyoruz: http://en.wikipedia.org/…y_gdp_(nominal)_per_capita

    üşenenler için kolaylık: avrupa'da 34.yüz. dünya'da 68. (dünya bankası'na göre)
  • ekonominin büyük olması bir şey ifade etmez.
    gdp gibi referanslar bir ülkede zenginin ne kadar zengin olduğunu gösterir, zengin ile yoksul arasında bulunan uçurumun boyutudur aslında.

    vergiler ortada, etin fiyatı ortada, pazardaki fiyatlar ortada, asgari maaş ve yoksulluk sınırı, dış borç, cari açık hepsi ortada.
  • isme göre z'den a'ya sıralama yapıldığında doğru olma ihtimali olan durum.
  • tek soru şu avrupa ' da 6. büyük ekonomi olan bir ülke neden saman ithal eder. bu nasıl olur ? bu soru bile ne kadar şişirme bir ekonomimiz olduğunu gösteriyor . . .
hesabın var mı? giriş yap