• 1991'de yapilan bir anayasa degisikligiyle taninmistir.
  • bulgaristan'ın bölünmesine neden olmamıştır.
  • türklerin bulgaristan'da anadilde eğitim hakkı yoktur, türklerin bulgaristan'da anadili öğrenimi hakkı vardır. türkçe dersleri kırcali, razgrad gibi türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde haftada 2 saat seçmeli ders olarak okutulur.
  • içeriği önemli olan haktır. anadilde alınan eğitimin neyi kapsadığı, neyi kapsamadığı önemlidir. örnek olarak türkiye'de anadil dışında zaten eğitim verilmektedir ve bu eğitimin verildiği birçok kurum milli eğitim'e bağlıdır. bu eğitimin bir ististnası vardır: edebiyat, tarih ve coğrafya gibi ülke benliğinin incelendiği derslerin türkçe olma zorunluluğudur. eğer ordaki türk kökenli bulgarlar bulgar edebiyatını türkçe okuyorlarsa, türkiye'de varolmayan haktan bahsedebiliriz.
  • olmayan,verilmemiş haktır. ülkemizdeki bazı bilgisizlerce örnek gösterilmesi komiktir, yazıktır.
  • sürüyle okulda yabancı dilde (ingilizce, fransızca, almanca özellikle) eğitim yapmaktan gocunmayan ama iş kürtçe'ye ve diğer anadolu dillerine gelince ''ama oralarda da seçmeli ders, bik, bik bik... ötenlerin ülkesine komşu ülkenin tanıdığı haktır. sanki kürtçeye çoktan seçmeli ders olma hakkı vermişsin de senden bütün derslerin kürtçe olmasını isteyen varmış gibi...
  • türkler bulgaristan'da gayri-hristiyan unsur olarak azınlık statüsündedir. aynı türkiye'deki ermeni, rum ve yahudi azınlık gibi. yani gayri-müslim azınlık. türkiye'de azınlıklara kendi okullarını açma hakkı 1923 yılında lozan antlaşması ile sağlanmıştır. bu durumda 1923 ile 1991 tarihini kıyaslarsanız bulgaristan'ın azınlık hakları açısından sınıfta kaldığını da görmüş olursunuz. kendinizi komik duruma düşürmeyin.

    kürtlere gelince, kürtler lozan antlaşması ile azınlık olarak tanımlanmamıştır. türkiye'de azınlık gayri-müslim unsurlardır. çok merak eden lozan antlaşması'nın 37-45. maddelerine göz atsın. kaldı ki kürtlerin kendilerini azınlık olarak gördüklerini de sanmıyorum. o sebeple şunu söylemek elzem: çakallığın lüzumu yok!!
  • anayasa degisikligi vatandaslara bulgarca disinda bir anadil sahibi olmayi ve bunu kullanma hakki vermistir. mevcut uygulamanin (bazi ozel okullari tenzih ederek) dil dersleri seklinde olmasinin yani sira, hem bulgaristan'in imzaladigi uluslararasi anlasmalarla, hem de sozkonusu maddenin dili itibariyle, bu hakkin taninmadigini iddia etmek mumkun degildir. talep oldugu noktada gerceklesmemesi icin bir engel yoktur (-kı bazi ozel okullar vasitasiyla gerceklesmistir).
  • daha türkçedeki anadil ile ana dili ayrımını çözememiş cühelanın ingilizcedeki 'mother tongue' tabirini anadil (resmi dil) olarak anlamasından kaynaklanan varolmayan ama olduğu iddia edilen hak
hesabın var mı? giriş yap