• whakaari / white ısland, plenty körfezi'nde, yeni zelanda'nın kuzey adası'nın doğu kıyısına 48 km mesafede yer alan aktif bir andezit stratovolkandır. yeni zelanda'nın en aktif koni volkanıdır.

    üzerinde sadece 100 kişinin yaşadığı küçük bir adada bulunur. ya da adanın kendisidir denilebilir. yüksekliği 381 metreymiş son patlamalardan önce.

    en son 2001 yılında patlamış olan volkan 8 aralık 2019 tarihinde faaliyete geçmiş ve adadaki 20 kişi yaralanmış.
  • dünkü faaliyetiyle muhtemelen onlarca ölüme sebep olmuş yanardağıdır. bir süredir hareket emareleri veren bu dağda akıl almaz bir şekilde hala turist gezileri düzenlenmekteyken dağ harekete geçiyor, hem de turist gruplarından biri tam kraterin ortasındayken(patlamadan bir dakika önce dağda bulunan kameradan görünüyor bu grup).

    yetkililer yanardağ civarında yaklaşık 50 kişi bulunduğunu bunların 23'ünün kurtulduğunu, kalanlardan ise haber alınamadığını söylüyor.

    ilgili bir video
  • son patlamaya ilişkin yetkililer "talihsiz ancak beklenen bir durum açıklamasını" yapmış, e doğru yetkililer napsın.

    link
  • instagram keşfetime genç bir kız düştü, yüzünde de yanık maskesi vardı.
    2019 yılında bu yanardağ patladığında babasını ve kız kardeşini kaybetmiş, kendisi de ağır yaralanmış.
    gezi için gittiği, eğlendiği bir yerde hayatının en kötü olayını yaşamış.

    sırtının durumunu paylaşmış daha önce:
    üzücü (hassas)
    çektiği acıyı tahmin bile edemiyorum.

    bazı olayların iç yüzünü görmek çok tuhaf oluyor.
    mesela spiker çıkar ekrana, "el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı." deyip geçer ama yaralı askerler ne durumdadır?
    bunda da "yanardağ patladı; 5 kişi öldü, 23 kişi yaralandı." denilir ama o yaralılar ne hâldedir?
  • netflix'te hakkında hazırlanmış güzel bir belgesel yayınlandı. meraklısına.
  • normal bir volkanik ada değil, denizin içinde ağrı dağı kadar bir dağ ve sadece tepesini görüyoruz biz. tam anlamıyla buz dağının gözüken kısmı. kraterinde de göl var. arada ateşi körüklüyor doğa ana, piroklastik akıntı buhar olarak devam ediyor yoluna. kayıt altında tuttukları zamandan beri 3-5 defa püskürmüş ama gece püskürmüş. yani sıkıntı yok..

    yarrak yok affedersiniz. gündüz turist ziyareti sırasında püskürüyor. belgeselini yapmış netflix "kurtarma operasyonu: whakaari volkanı" diye. kül ve toz bulutuyla değil buharla pişiyorlar. buharla pişenler, yani canlı şahitleri anlatıyor. ben ilk defa piroklastik akıntıya maruz kalmış ama kurtulmuş insanlar gördüm. after/before da yapmışlar. çok kötü. piroklastik akıntının içindeyken kamera çekimleri yapmış felakete maruz kalanlar.
  • netflix'de yayınlanan belgeseli, hiçbir ciddi bilgi paylaşmayan tuhaf bir yapımdır.

    olayın aslı ile ilgili notlarım aşağıda:

    whakaari, rant hırsının doğu-batı dinlemeden insanları ölüme görülebileceğinin göstergesi olan bir adadır.

    1. ada aktif bir yanardağ, konunun cahili turistleri o adaya götürmek tam bir cinayet. yerel otorite, adanın sahibi olan iş insanı ve tur işletmecileri bu cinayetin ortakları.

    2. normalde yaklaşmanın bile yasak olduğu yanardağa yerlilerden oluşan tur işletmecileri ve rehberler uyduruk bir kutsal rol biçiyor ve yerel yönetimden ayrımcılık iddiası ile giriş izni koparıyor. adaya yapılan turlar güya ibadet amaçlı. asıl suçlu olan kabile lideri, belgeselde de bu kutsal uydurmaları romantik şekilde anlatıyor.

    3. aktif yanardağ ağızları, işgüvenliği açısından maden olarak sınıflandırılır. bir madende olması gereken tüm koruma tedbirlerinin yanardağ alanlarında bulunması gerekir. (maden sığınma odası gibi) whakaari'deki tur işletmecileri çetesi baret dışında hiçbir önlem almıyor. ayrıca tüten volkana ancak ısı geçirmez kıyafet ile yaklaşılması gerekiyor.

    4. whakaari; lav akıntısı değil, buhar ve kül püskürten bir yanardağ. bu nedenle aslında uzman akademisyenlerin bile yaklaşmaması gereken bir statüde.

    4. hükümetin aktif yanardağ için bir kurtarma planı yok, yakın mesafede araç ve teçhizatı da yok. zaten dini mahalle baskısı ile giriş izni verdikleri ölüm kapanına girenleri tamamen savunmasız bırakmışlar. ancak turistlerin acil bir durumda hiçbir kurtulma şanslarının olmadığından haberleri yok.

    5. yeni zelanda hükümetinin boş verdiği kurban turistleri tur çetesi de kurtarmaya çalışmıyor. sadece, patlama sırasında orada olan araçlar kıyıdaki az sayıdaki turist kabul ediyor. adada kalan en az 20 kurban için hiçbir kurtarma çalışması yapılmıyor.

    6. cesetler kayıp değil, cesetler zaten asla aranmıyor.
  • 2019 yılında turistler aradayken patlayan yanardağdır. ardında 22 ölü ve bir çok yaralı insan bırakmış.

    belgeseli çok etkileyici, çok dramatik. ben gider miydim diye düşündüm, evet giderdim. eğer bir adaya tur düzenleniyorsa güvenli olduğunu düşünüp giderdim. sonuçta insan hayatta kaç defa yanardağ görebilir ki?

    keşke en azından ciddi önlemler alınarak gidilseydi. eğer ki ısı geçirmeyen kıyafetler ile düzenlenseydi bu geziler, bir çok insanın hayatı kurtulabilirdi.
  • başlıktaki ilk entry nin yanlış bilgiler içermesi?

    yeni zelanda'da white island'da bulunan whakaari yanardağı 2012 ve 2016 yıllarında gece saatlerinde patladığı için bölge halkı tarafından pek tehlikeli bulunmuyor imiş. söz konusu yıllarda da adaya geziler düzenleniyor imiş. hatta insanlar yanardağın gezenleri korumak için gece patladığını düşünüyor imiş.

    ancak 2019 aralık ayında tam da geziler sırasında öğleden sonra 2 sularında parlama gerçekleşiyor. o sırada adada 47 kişi olduğu bilgisi var. patlamada adada direk ölen insan sayısı 8-9 gibi görünüyor. ancak sıcaklığın 200 dereceye ulaştığı adada sıcak buhara maruz kalan ve vücutlarında %45-70 arasında değişen oranlarda yanık oluşan insanlardan hastaneye yetiştirilebilenler içinden de ölümler gerçekleşiyor maalesef.

    bu bilgilerin çoğuna yanardağ ile ilgili olan netflix belgeselinden ulaştım.

    olayda hollander soyisimli 4 kişilik bir aile tamamen ölüyor. çok trajik. başka bir 4 kişilik ailedense sadece oğul kurtuluyor.

    dikkatimi çeken ama cevap bulamadığım bir iki nokta var.

    ilki; adada direk ölenlerin neden öldüğü konusu işlenmemiş belgeselde. vücutlarındaki yanık yüzünden mi zehirli gazlar yüzünden mi ölmüşler direk. mesela o kurtulan oğul ile anne babası yan yana olmasına rağmen anne direk ölürken baba tam bilincini kaybetmemiş bir halde idi. oğlan bir gayret yardım bulmak için yürüyerek canını kurtarmayı başarıyor. babası da hastaneye kaldırılıyor ancak kurtarılamıyor. aynı ısıya maruz kalmalarına rağmen neden hepsinde farklı etki uyanıyor? oğlanın babasının maskesini düzeltmeye çalıştığını söylediğini anımsıyorum. belki de maske düzgün olmadığı içindi.

    ikinci; yine bu oğlanın ablasının bedenine ulaşılamıyor. birkaç kişinin daha bedenine ulaşılamıyor. o adada bu birkaç kişiye ne oldu acaba. bedenleri nereye gitti? yanıp kül olmuş olsalar bile bir kalıntısı olurdu. çok tuhaf.

    ada yerlileri, yanardağın ölenleri kendine koruyucu olarak seçtiğine inanıyorlar. başka bir hayatta yaşamaya devam ediyorlarmış.
  • kapitalizmin yol açtığı bir felaket olmuş. adamlar para kazanmak için 3 yılda bir patlayan volkanın ağzına sıradan turistleri tekneler ve helikopterlerle götürüyormuş.üstelik tek tedbir kafalarına taktıkları baret.
    en azından üzerlerine ısıya dayanıklı bir kıyafet giyselermiş ölenlerin çoğu kurtulurmuş.
    buna sebebiyet verenler bir de çıkmış belgeselde konuşuyor.
    onlara izin veren kamu kuruluşları yetkilileri ile birlikte hapiste olmaları gerekiyor.
    ulan bu volkan 3 senede bir patlıyor.tedbir almadan çoluk çocuk ne işin var orada? turistler de gezi yapılıyorsa demek ki güvenli diye düşünüyor. tam bir ihmaller zinciri.

    tek argümanları önceki 2 patlama gece olmuş.ondan dolayı rahatlar..gündüz patlamayacağım diye söz mü vermiş yanardağ?
hesabın var mı? giriş yap