• yanınızda biraz çamaşur suyu getirip kullandığınız bölümü söyle bir elden geçirmekte fayda vardır. göbek taşı sırt, bel ağrılarına çok iyi gelir. sabahın köründe genelde boştur. her hafta evde kese yapsanız dahi burdan çıkan ölü deri insanın aklını başından alır.
  • bol bol terleyin, adettendir..

    (bkz: hamama giren terler)
  • hamamın kapısından girdiğinizde kabinlerinin bulunduğu soyunmalık adı verilen alana girersiniz. burada sizi ayakkabınız alacak olan bir kişi karşılar; kendisine ayakkabınızı teslim eder ve buna karşılık bir çift terlikle birlikte numara alırsınız. ne yazık ki sandığınız gibi takunya verilmiyor, geleneksel hamam anlayışına ters olarak naylon terlikle idare etmeniz gerekiyor (ki çoğu hamamda durum böyle).

    ardından size odanız/kabininiz gösterilir; odada peştemalınız hazır bulunur, yoksa hemen getirilir. giysilerinizi çıkarıp peştemalınızı belinize bağlarsınız. hiç boşuna uğraşmayın, içeri girip ıslanmadan peştemal belinizde rahat durmaz, sürekli düşecekmiş hissi uyandırır.

    odanızdan çıkıp kapınızı kitledikten sonra anahtarınızı da yanınıza aldığınızda asıl hamama girmeye hazırsınızdır. bu sırada size kese-sabun isteyip istemediğiniz sorulur ve yedek peştemal verilir ki çıkışta ona sarınabilesiniz. yanınızda şampuan ve sabun getirmişseniz ayrıca sabun almak zorunda değilsiniz ama yanınızda hiçbir şey yoksa bile, öylece bir hamama girdiğinizde tüm gereksinmeleriniz hamam tarafından karşılanır.

    kese yaptırıp yaptırmayacağınızdan emin değilseniz bunu daha sonra söyleyeceğinizi belirtebilir ya da baştan yanıtınızı verebilirsiniz.

    ılıklık denen bölüme geçtiğinizde genellikle kesecilerin özel kese yaptıkları yer ve tuvalet bulunur

    sıcaklık olarak adlandırılan asıl bölmeye geçtiğinizde gerçekten hoş bir ortama giriyorsunuz. eğer suyu, sıcağı, tarihi ve sanatı seviyorsanız burası tam size göre.

    böyle bir mekanda yıkanmanın/bulunmanın verdiği ruh hali sıcakla karışıp bedeninizi dinlendiriyor, zindeleştiriyor; yenileniyorsunuz. özellikle sudan yayılan doğal koku nefes yollarınızda şifa hissi uyandırıyor.

    ortada göbek taşı ve çepeçevre kurnaların bulunduğu içerlikli yıkanma yerleri (halvet) bulunur.

    bazı hamamlara sauna eklenmiştir. her ne kadar hamam ortamında sırıtsa da gerçekten çok işe yarıyor.

    önce kurnanızı seçip yerleşebilir, bir iki su dökündükten sonra beş-on dakika göbek taşına uzanabilir ardından yine su dökünüp saunaya geçebilirsiniz.

    bu arada susuz kalmamayı ihmal etmeyin, bol bol su için. eski formdaki cam şişelerle size servis yapılabileceği gibi direkt çeşmeden de su içebilirsiniz.

    bu aşamadan sonra kese yaptırıp yaptırmayacağınıza karar verebilirsiniz. kese ve masaj vücudunuza çok iyi gelecektir. tellaklar tarafından yapılan masaj göbek taşının üzerinde yapılırken kese için ilk bölmeye çağrılabilirsiniz ya da havlette de kese yapılabiliyor zaman zaman... siz dert etmeyin işin geri kalan kısmını tellaklar hallediyor zaten.

    tabi yanınızda bir arkadaşınız da varsa tellak çağırmak yerine birbirinize kese ve masaj yapmanızda bir sakınca yok hatta çok eğlenebilirsiniz de.

    sıcaklık bölümünde yaklaşık bir saat zaman geçirebilir, yıkanıp paklanabilir, sıkıntı ve stresinizden arınıp yenilenebilirsiniz.

    çıkmadan önce duşların orada ılık, mümkünse de soğuk bir duş almanızda yarar var. önce ayaklardan başlayarak yukarıya doğru bütün bedeninizi ılık/soğuk suyla kendine getirebilirsiniz. sonra kuru peştamalınızı sarınarak ıslak olanı orada bırakıp çıkabilirsiniz.

    çıkışta hemen odanıza gittiğinize havlucu ardınızdan gelecek ve hemen başınıza ve bedeninize iki havlu saracaktır. bir arzunuz olup olmadığını da kendisine söyleyebilir; çay, soda ya da su isteyebilirsiniz. odanızda en az onbeş yirmi dakika uzanmak size iyi gelecektir.

    artık iyice kendinize geldiğinizden eminseniz üzerinizi değişebilir, gelirken getirdiyseniz temiz iç çamaşırlarınızı giyebilir ve odanızı/kabininizi anahtarını üzerinde bırakarak terk edebilirsiniz.

    çıkışta size hangi hizmetlerin verildiği sorulur ve ücretlendirme buna göre yapılır (yıkanma, kese-masaj, sabun, içecek, vb). eğer kese yaptırdıysanız tellağa da bahşiş bırakmanız gerekiyor bu sefanın karşılığını ödemek için

    ve hamamdan çıkıp dış dünyayla yeniden yüzleştiğinizde daha dingin ve sakin bir insansınızdır artık.

    (bkz: http://www.cinili.com.tr.tc/)
  • (bkz: unisex hamam)
  • ilk defa gitmek oldukça heyacan verici bir deneyimdir. tellaklar, kadınlar için ağdacılar, kısaca tüm hamam çalışanları feleğin çemberinden geçmiş acayip şakacı insanlardır. keselenme, masaj ayrı ayrı ücretlendirilir söyliyim. keselenirken zaten masaj yapılmış oluyo zaten hem.
  • kişinin kirli bir geçmişi ardında bırakması demektir.
  • öncesinde ferzan özpetek 'in hiper-oryantalist "hamam" filmi seyredildiğinde, gözetlenme korkusuyla başlamadan vazgeçilecek etkinlik.
  • buharlar arasından
    kurnalar göreceksin
    sakın şaşırma
  • hamama kesinlikle erkek çocuk getirmeyin; potansiyel ibneler yetiştirmeyin. şişman cıbıl teyzelerin etkisi yıllar sonra da görülebilir.
  • cildiniz hassassa kese falan yaptirmayin hep yara oluyor.sizliyor çok fena..
hesabın var mı? giriş yap